DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE ALI SO VSA PREHRANSKA DOPOLNILA NA...

Ali so vsa prehranska dopolnila na osnovi kolostruma enakovredna?

Tadej Malovrh - ekolostrumNa tržišču je na voljo zelo veliko prehranskih dopolnil. V zadnjem času jih je veliko tudi na osnovi kolostruma. O tem, kaj so prehranska dopolnila na osnovi kolostruma, katere so bistvene razlike med njimi in kako naj jih izbiramo, smo se pogovarjali z doc. dr. Tadejem Malovrhom, doktorjem veterinarske medicine in doktorjem medicinskih znanosti s področja imunologije, predavateljem imunologije na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in predsednikom Komisije za antidoping pri Atletski zvezi Slovenije.


Današnji način življenja, tempo, s katerim sodelujemo na različnih področjih v vsakdanu, je obremenjujoč za zdravje. Za ohranitev zdravja lahko veliko naredimo že s pravilno in uravnoteženo prehrano. Zdravje je večinoma sicer odvisno od našega imunskega sistema, ki nam omogoča neke vrste krmarjenje med bolezenskimi dejavniki, ki neprestano vplivajo na nas. Zdravi ostanemo, če imunski sistem opravlja svojo nalogo in če pazimo, da se po nepotrebnem ne izpostavljamo bolezenskim dejavnikom ali da ne silimo v situacije, ki so zdravju škodljive. Našteta teoretična in mnogokrat že izpeta dejstva so nam v glavnem poznana, a v praksi delujemo precej drugače. V takšnih okoliščinah nam ob strani vsekakor stojita prehranska in tudi farmacevtska industrija, ki poznata takšne probleme ter zanje ponujata rešitve. Ena izmed takšnih rešitev je uporaba prehranskih dopolnil v najrazličnejših oblikah in količinah, ki so razmeroma preprosto dostopna in v primerjavi z desetletjem nazaj tudi relativno poceni.

Doc. dr. Tadej Malovrh priporoča, da v množici prehranskih dopolnil posegamo po takšnih, ki imajo na embalaži jasno deklaracijo, so preprosto sestavljena in so naravnega izvora. Takšna prehranska dopolnila, ki so naravna in lahko pomagajo našemu imunskemu sistemu, povrhu vsega pa vsebujejo tudi kvalitetna hranila, so pripravljena na osnovi kolostruma. Vedeti moramo, da se tudi ta med seboj razlikujejo po kvaliteti. Vsakdo mora biti torej toliko odgovoren do svojega telesa, da se pred uporabo ustrezno izobrazi o potencialnem prehranskem dopolnilu in njegovi uporabi, pri izboru pa bi vsekakor morali upoštevati predvsem izvor dopolnila, način pridelave in obdelave, njegovo obliko, način proizvodnje in to, kako ponudnik pristopa k predstavitvi izdelka.

Kaj so prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila so definirana kot živila, katerih namen je dopolnjevati vsakdanjo prehrano. Takšni pripravki so koncentrirana posamezna ali kombinirana hranila, lahko pa so to tudi druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Dostopna so v različnih oblikah, tako da jih čim preprosteje lahko uživamo v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Prehranska dopolnila razvrščamo v štiri skupine, in sicer glede na dokazano učinkovitost v različnih primerih, npr. pri športnikih ali pri izboljševanju določenih stanj pri skupinah ljudi. Pri tem v prvo skupino prehranskih dopolnil uvrščamo tiste, pri katerih je znanstveno dokazan pozitiven učinek.

Pri izbiri tako zelo številnih prehranskih dopolnil smo lahko postavljeni pred vprašanje, kaj izbrati?

Težko je pričakovati čarobno formulo, po kateri bi kupili prehransko dopolnilo, ki nam najbolj ustreza. Vendar če pri izbiri upoštevamo proizvajalce, ki imajo za izdelek vse certifikate, da je izdelek varen, učinkovit in s tem kvaliteten ter da je povrhu vsega tudi znanstveno dokazano, da deluje tako, kot ga označuje sam proizvajalec, potem postane izbira prehranskega dopolnila preprostejša.

Vprašanje, ki se zastavlja, je, ali smo dovolj informirani o posameznih skupinah prehranskih dopolnil, njihovem izvoru, sestavinah, učinkovanju in ali dovolj vemo tudi o neželenih učinkih, ki jih včasih lahko opazijo uporabniki. K razmišljanju in pisanju o prehranskih dopolnilih na osnovi kolostruma (PDK) so me spodbudile ugotovitve raziskav, v katerih smo proučevali kolostrum, poleg tega pa potreba po ozaveščanju ter dejstvo, da se mora predstaviti neke vrste primerjava med na videz primerljivimi izdelki na osnovi kolostruma.

Za našo revijo ste napisali že kar nekaj člankov na temo kolostruma. Nam lahko še enkrat pojasnite, kaj je kolostrum in zakaj je tako zelo pomemben in koristen za naše telo?

Kolostrum je izloček mlečne žleze sesalcev prve dni po rojstvu mladiča, namenjen njegovi prehrani. V mlečni žlezi začne nastajati že pred porodom, ko iz krvi v mlečno žlezo zaradi hormonske regulacije začnejo prihajati sestavne komponente. Sestava kolostruma se med sesalci razlikuje. Vrsta hranilnih snovi v kolostrumu različnih sesalcev je podobna, vendar se bistveno razlikujejo absolutne vrednosti in razmerja med njimi. Pri govedu je kolostrum najbogatejši in s tem tudi zanimivejši v prehrani človeka kot prehransko dopolnilo. Za primerjavo naj navedemo, da svež polnovreden (neposneti) goveji kolostrum vsebuje prehransko pomembne beljakovine (15–19 %), maščobe (3,5–9 %), ogljikove hidrate (2,5–3 %), vitamine (A, E, B-kompleks) in minerale (kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij, magnezij, cink, železo, baker, mangan). Deleži posameznih hranilnih snovi se nato pri obdelanem kolostrumu temu primerno spremenijo. Od bioaktivnih snovi so pomembni različni rastni faktorji, ki so pomembni tudi za razvoj in optimalno delovanje imunskega sistema in tudi črevesja. Pri vsem tem kolostrum vsebuje še snovi, ki novorojencu zagotavljajo obrambo ali spodbujajo aktivacijo telesne obrambe. Takšni elementi so protitelesa (Ig = imunoglobulini) in nekatere nespecifične obrambne snovi. Vsebnost suhe snovi v kolostrumu, predvsem beljakovin (protiteles), že po prvem dnevu po porodu naglo upada, tako da ima četrti dan izloček mlečne žleze goveda skoraj že sestavo normalnega mleka.

Pravite, da je polnovreden neposneti goveji kolostrum tisti, ki je kot prehransko dopolnilo nekaj posebnega. So njegovi številni pozitivni učinki poznani že dalj časa ali se je to znanje pojavilo šele v zadnjih letih?

Kolostrum je za prehrano človeka že dolgo poznan med kmečkim prebivalstvom. Nekoliko bližje so kolostrumu tudi tisti ljudje, ki se zaradi lastnega zanimanja bolj strokovno ukvarjajo s svojo prehrano. Vsem drugim se kolostrum kot prehransko dopolnilo predstavlja šele v zadnjem času, ko se znova odkriva njegov pomen, saj je zdaj na voljo kot posušena oblika v kapsulah, ki imajo ob rednem jemanju ugodne učinke na človeško zdravje.
Na kmetijah se presežne količine kolostruma preprosto pomolze, začini in speče v jed, podobno piti, ki pomeni le dober beljakovinski in delno energetski obrok, saj se zaradi intenzivne termične obdelave uničijo pomembne bioaktivne snovi. Pri prehransko bolj strokovnem, skoraj znanstvenem pristopu k proizvodnji in pozneje tudi k pripravi biološko aktivnega kolostruma v prahu v obliki kapsul kot prehranskega dopolnila postopki niso več tako preprosti.

Kako pridobivajo goveji kolostrum in kako iz njega pripravijo prehranska dopolnila v obliki kapsul in tablet, da pri tem ne uničijo pomembnih in za zdravje dragocenih učinkovin?

Za izvor kolostruma skrbno izberejo breje krave, ki morajo biti popolnoma zdrave. Pri njih se izvajajo redni veterinarski pregledi, da se izključi katera koli bolezen, tudi takšna, s katero se lahko okuži človek. Te živali morajo izvirati iz reje, ki je skrbno tehnološko kontrolirana in natančno določena z bivalnimi razmerami za živali in s kvaliteto pašnikov ter z uravnoteženo prehrano. Za kvaliteten kolostrum izberejo najprimernejšo pasmo goveda. Standardizirana je tudi molža kolostruma, zlasti pa čas od poroda, ko se izloček mlečne žleze še šteje kot kolostrum. Proizvodnja kolostruma za prehrano človeka se nadaljuje z njegovo obdelavo. Ameriški pridelovalec je zato razvil in uporablja svoj zaščiteni postopek, ki je popolnoma nov, unikaten, razvit posebej za obdelavo kolostruma,  da bi v kapsulah ohranili čim več tistih sestavin, ki so biološko aktivne.

Postopek obdelave svežega kolostruma v obliko, ki je uporabna za končni proizvod, ima torej pomembno vlogo pri prehranskih dopolnilih na osnovi kolostruma. Ali naj kupec pri izboru izdelka torej upošteva tudi način obdelave kolostruma, ki je omenjen na specifikaciji, in izbere le izdelek tistega proizvajalca, ki uporablja zanesljive postopke, ki zagotavljajo, da so ohranjene biološko aktivne snovi iz kolostruma, pri čemer ti postopki zagotavljajo še uničenje vseh mikroorganizmov, ki bi se lahko znašli v kolostrumu v procesu pridobivanja?

Da, to je izjemno pomembno. Pri iskanju rešitve, kako za prehrano človeka ohraniti čim več koristnih snovi, se je pokazalo, da se dobri rezultati dosežejo s postopki, kjer se uporablja primerna temperatura obdelave. Pri vsem tem je določen izziv tudi končna oblika obdelave kolostruma, saj mora biti takšna, da omogoča nadaljnjo predelavo v določeno končno obliko prehranskega dopolnila (npr. granulat, žvečilne tablete, tablete, pastile, kapsule), predelana oblika pa mora biti tudi stabilna, da se v končnem proizvodu ne kvari (žarkost) in je s tem omogočen tudi daljši rok uporabe in shranjevanje v preprostih razmerah (npr. v osnovnem pakiranju pri sobni temperaturi).

Pri nas imamo na voljo že kar nekaj prehranskih dopolnil na bazi kolostruma (PDK). A že na začetku ste omenili, da med njimi obstajajo velike razlike. Kateri so ti izdelki s kolostrumom in kako se med sabo razlikujejo?

V Sloveniji je trenutno dostopnih najmanj šest različnih proizvodov, ki izvirajo iz govejega kolostruma. Proizvodi so si po imenih podobni, nekateri imajo podobno tudi embalažo. Vsa imena proizvajalcev vsebujejo besedo kolostrum (Now colostrum, Bio kolostrum, Ekolostrum, Natura medica kolostrum, Medex kolostrum in Ars pharmae kolostrum), kar pa še zdaleč ni zagotovilo, da gre, po kvaliteti in delovanju, za enake izdelke.

Že iz deklaracije nekaterih izdelkov je jasno razvidno, da za osnovo svojega izdelka vsi proizvajalci niso uporabili polnovrednega, neposnetega kolostruma, kakršen je npr. v kapsulah Ekolostrum, temveč t. i. posneti kolostrum. Tu se zlahka postavlja vprašanje, ali lahko izloček mlečne žleze, ki smo mu odstranili maščobe, sploh imenujemo kolostrum. V kolostrumu so maščobe namreč pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, so vir energije, v njih so raztopljeni t. i. maščobotopni vitamini (A, E), v maščobni frakciji so prisotni nekateri biološko aktivni faktorji, konec koncev pa tehnološki postopek posnemanja maščobne frakcije odstrani tudi del velikih beljakovinskih molekul – protiteles ter pomembnih struktur, imenovanih liposomi. Liposomi kvalitetne beljakovine (Ig) obdajo z maščobnim ovojem, ki jih varuje pred prebavo v zgornjem delu prebavil. Z odstranjevanjem maščobne frakcije torej iz kolostruma izgubimo bistvene snovi, zaradi katerih ima kolostrum takšno vrednost.

Če je vrednost polnovrednega, neposnetega kolostruma večja, zakaj se potem proizvajalci sploh odločajo za posneti kolostrum?

Čeprav je jasno, da so maščobe iz kolostruma izjemno pomembne, jih nekateri proizvajalci vseeno odstranjujejo zaradi čisto »tehničnih« vzrokov. Večina proizvajalcev namreč nima potrebne tehnologije, ki bi zagotavljala ohranitev stabilnosti maščob v kolostrumu, kar posledično lahko privede do njihove pokvarljivosti in krajšega roka uporabnosti končnega izdelka. Zato se večina proizvajalcev danes raje odloči za odstranitev maščob in uporabo posnetega kolostruma. Primerjava izdelkov na osnovi kolostruma s stališča kvalitete surovine napeljuje tudi na presenetljivo ugotovitev, da je glede na deklariranost proizvodov pri nas le malo takšnih izdelkov, v katerih najdemo polnovredni neposneti naravni kolostrum.

Ali lahko kot strokovnjak na tem področju vseeno imenujete takšnega, v katerem najdemo polnovredni neposneti kolostrum?

Seveda. Med njimi lahko posebej omenimo Ekolostrum.

Prehranska dopolnila na osnovi kolostruma so uporabnikom na razpolago v različnih oblikah, kot so kapsule, pastile ali žvečljive tablete. Katera izmed oblik je najprimernejša?

To je težko ugotoviti, ker o tem ni bilo opravljenih pomembnejših raziskav, vendar je glede na poznane lastnosti in uporabnost kapsul oblika pripravka v kapsulah zagotovo priporočljiva, saj je vsebina delno zaščitena pred neželenimi učinki želodčne kisline. Tako vsebino lahko »dostavimo« na želeno mesto, npr. v ozko črevo.

Oblika sama pa ni najpomembnejši dejavnik. Veliko pomembnejše je, koliko utežnih enot obdelanega kolostruma je v posamezni enoti (npr. v kapsuli ali tableti). Pri PDK je vedno precej jasno določena količina imunoglobulinov (IgG), ki pa niso vedno edino merilo kvalitete izdelka. Količina imunoglobulinov (protiteles) je lahko izražena na različne načine, zato moramo biti pozorni, kako so te vrednosti sploh prikazane in iz česa so izračunane (sveži kolostrum, suha snov kolostruma).

Sama vsebnost protiteles nam torej ne pove veliko o kvaliteti posameznega izdelka, če ne poznamo tudi obdelave osnovne surovine (naravni kolostrum, posneti kolostrum, kolostrum v prahu, redčen z mlekom v prahu). PDK, ki vsebujejo posneti ali razredčen kolostrum, so vsekakor manj kakovostni kot izdelki, ki vsebujejo polni naravni kolostrum, ki se mu je pri obdelavi odvzela le voda.

Iz primerjave deklaracij na izdelkih je razvidno, da med izdelki glede na vsebnost obdelanega kolostruma v posamezni enoti ter na naveden delež protiteles obstajajo jasne razlike. Pri izbiri PDK ima lahko velik pomen tudi cena, še zlasti če jo preračunamo na enoto izdelka. Ugotovimo lahko, da so cene artiklov primerljive, vendar velja, da imajo na videz cenejši izdelki tudi manjše število pakiranih enot.

Pred dilemo torej nismo samo pri izbiri prehranskih dopolnil, temveč tudi pri izbiri izdelka s kolostrumom. Kaj bi za konec svetovali uporabnikom? Na čem naj temelji izbira izdelka, ki vsebuje kolostrum?

PDK imajo zelo podobna imena, kar bi lahko povprečnega kupca zavedlo, kaj izbrati. V različnih medijih so sicer objavljeni poljudnoznanstveni prispevki na temo kolostruma, vendar je to za potencialnega uporabnika razmeroma splošna informacija. Ko se na prodajnem mestu uporabnik sreča z nekim izdelkom, že ne more natančno določiti povezave med izdelkom in dobljeno informacijo. V takšni situaciji mu je lahko farmacevt v lekarni pomemben vir informacij in svetovalec. Izbira naj torej temelji na informacijah, ki so dostopne na deklaraciji izdelka, na strokovnem gradivu, ki je pogosto priložen izdelku, in tudi na posredovanih izkušnjah zadovoljnih uporabnikov. Izvor izdelka, način obdelave kolostruma v izdelku, sestava izdelka, oblika enot v izdelku in proizvajalec so torej merilo, kateri izdelek bomo kupili.

Nam lahko zaupate, za kateri izdelek bi se odločili vi?

Med PDK obstajajo razlike, ki so »od daleč« skrite, opazimo jih šele pri podrobnejšem prebiranju deklaracije, po tem, ko smo izdelek že kupili, ali po tem, ko smo ga preskusili. Po natančni analizi dostopnih podatkov o PDK pa bi izmed šestih dostopnih izdelkov izbral Ekolostrum.

Mateja Novak, Lukovica: »Končno rešitev za moje številne alergije!
Čutim, da sem postala odpornejša proti številnim virusnim ter sezonskim obolenjem, ki so bili pred rednim jemanjem Ekolostruma kljub preventivnim ukrepom vedno pričakovani in neizogibni!«

Marjana Kocjančič, Ljubljana: »Ekolostrum z možem redno jemljeva že deset mesecev, vsak dan vsak po štiri kapsule. Mož si je z njim okrepil odpornost po petih hudih operacijah za rakom in kemoterapiji, jaz ga jemljem za vzdrževanje zdravja in energije. Že drugo zimo nisva bila nič bolna, jaz imam mnogo bolje urejeno prebavo, mož pa je opazil tudi večjo moč v mišicah, ki so mu oslabele, odkar jemlje medrol. Skratka, Ekolostrum bova jemala tudi v prihodnje. Priporočila bi ga vsem ljudem po petdesetem letu, kajti takrat so se pri nas začele težave z boleznimi. Najino mnenje je, da nama zelo koristi.«

Lea Kovič, Litija: »Zdi se mi res super izdelek, saj sem aktivna športnica. Odkar jemljem kapsule Ekolostrum, se veliko bolje počutim, tudi zbolela še nisem.«

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 32, april 2009.