DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE HRANILNA VREDNOST KOLOSTRUMA

Hranilna vrednost kolostruma

Pri prehrani narašča število njenih elementov, ki jih štejemo za esencialne, torej nujno potrebne za zdravo življenje in naj bi bili sestavina popolnega obroka. Poleg dobro poznanih vitaminov in energijskih hranil pozornost posvečamo tudi esencialnim aminokislinam, mineralom v sledovih, maščobnim kislinam, rastlinskim izvlečkom in drugim organskim sestavinam. S čedalje večjo uporabo industrijsko predpripravljene hrane se v različnih delih populacije, med drugim tudi med športniki, kažejo pomanjkanja določenih esencialnih elementov. Zato določene skupine ljudi uživajo prehranska dopolnila, ki so v zadnjem času zelo priljubljena, saj so dobro reklamirana in lahko dostopna.

kolostrumProizvajalci dopolnil k prehrani imajo vrhunske marketinške pristope, kjer poskušajo prepričati potencialnega uporabnika o prednosti uporabe njihovih izdelkov. Pri tem se ne zavedamo, da njihovi izsledki večinoma temeljijo na psevdoznanstvenih dognanjih, prehranskih polresnicah ali obračanju strokovnih besed, zato da bi prodali svoj izdelek. Vsakdo mora biti torej toliko odgovoren do svojega telesa, da se pred uporabo ustrezno izobrazi o potencialnem prehranskem dopolnilu in njegovi uporabi, pri izboru pa bi vsekakor morali upoštevati tudi izvor dodatka, njegovo obliko in način proizvodnje. Prednost naj bi vsekakor imela prehranska dopolnila, ki jih v celoti pripravljene daje že narava. Tu se spet lahko ustavimo pri kolostrumu in njegovem naravnem namenu pri prehrani mladička in možnosti uporabe v človeški prehrani. Kolostrum je lahko uporaben za dopolnjevanje naših obrokov, ki so večinoma hranilno neuravnovešeni zaradi pomanjkanja časa in zdaj tudi zaradi visoke cene kvalitetnih prehranskih artiklov.

Nekaj o prehrani

Hrana imenujemo tisto, kar jemo. Dobra hrana v obliki uravnovešenega obroka vsebuje vse tiste snovi, ki nas ohranjajo zdrave, aktivne, bistre in sposobne upirati se stresu. Slaba hrana negativno vpliva na naše zdravje in povzroča najmanj slabo počutje in nezadovoljstvo, vodi pa lahko v nastanek različnih bolezni in stanj, ki ogrožajo življenje. V skrbi za zdravje moramo torej pozornost posvečati tudi prehrani, in če ugotovimo, da zaradi različnih razlogov ne uživamo ali ne moremo uživati zadovoljive hrane, si lahko razmeroma preprosto pomagamo z različnimi prehranskimi dopolnili.

Prehransko dopolnilo je pripravek, ki je namenjen za preskrbo telesa z določenimi hranili, ki v hrani manjkajo ali jih s hrano ne zaužijemo v zadostnih količinah. Zanimivo je, da se prehranska dopolnila včasih štejejo za hrano, včasih pa tudi za zdravila. Hranilo (nutrient) je hrana ali sestavina hrane, ki jo organizem potrebuje za življenje in rast, ali substanca, ki je potrebna za metabolizem organizma, ki pride v telo iz okolja. Organska hranila so ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine in vitamini, neorganska pa minerali. Esencialna hranila so tista, ki jih organizem sam ne more proizvajati v zadostni količini za življenje in morajo priti v telo s hrano. Med esencialne snovi štejemo vitamine, minerale, določene maščobne kisline in določene aminokisline. Esencialne snovi niso enake za vse organizme in veliko esencialnih snovi lahko deluje toksično, če v organizem pridejo v prevelikih količinah. Hranila, ki jih telo potrebuje v relativno velikih količinah, imenujemo makronutrienti (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe), tista, ki jih telo potrebuje zelo malo, pa mikronutrienti (vitamini, minerali).

Kolostrum je prva hrana novorojenemu mladičku

Rast in razvoj sesalskega mladička v materinem telesu zagotavljajo snovi, ki prehajajo iz matere k še nerojenemu mladičku prek posebnega tkiva v maternici, ki ga imenujemo posteljica (placenta). Narava je pri tem dobro poskrbela, da se bo mladiček rodil dovolj razvit in močan, da bo lahko zaživel tudi po rojstvu, ko se bo neposredna vez med materjo in njim pretrgala. Mladiči sesalcev so po rojstvu razmeroma nebogljeni, saj si hrane niso sposobni priskrbeti sami. Tudi v tem obdobju je narava poskrbela zanje, saj se je ustvarila tesna vez, ko mati med drugim za mladičkovo prehrano poskrbi tako, da v mlečni žlezi proizvaja najbolj optimalno hrano, kolostrum in pozneje mleko, ki sta idealen obrok za rastočega mladička.

Prva hrana, ki jo mladiček prejme od matere, je kolostrum, ki je sestavljen tako, da mladiček dobi vsa hranila, vse esencialne hranilne snovi, ki so potrebne za življenje zunaj materinega telesa. V tem času ima mladiček razmeroma slabo razvito, kratko in nežno črevo, zato morajo biti hranila v kolostrumu v takšni obliki in takšnem razmerju, da se lahko maksimalno resorbirajo iz črevesja. Sestava kolostruma je različna pri različnih sesalcih in je neposredno povezana z mikroskopsko sestavo posteljice in njeno sposobnostjo prepuščanja molekul od matere k mladičku. Kadar je posteljica zaradi svoje zgradbe slabše prepustna, je kolostrum bogatejši, zlasti z velikimi molekulami (protitelesa), ki so potrebne za vzpostavitev mladičkove obrambe pred mikroorganizmi.

Pri izrabi kolostruma neposredno po rojstvu velja, da ima črevo mladička le nekaj časa sposobnost, da takšne molekule skozi stene črevesja v telo prehajajo neprebavljene, torej nespremenjene. Prav zaradi takšnih značilnosti pri govedu je pri tej vrsti kolostrum bogatejši in s tem tudi zanimivejši v prehrani človeka kot prehransko dopolnilo. Sestava hranilnih snovi v kolostrumu različnih sesalskih vrst je zelo podobna, vendar se bistveno razlikujejo absolutne vrednosti in razmerja med njimi. Kolostrum vsebuje proteine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale ter s hranilnega vidika manj pomembne bioaktivne snovi (inzulinu podobna rastna faktorja (IGF-1 in 2), rastni faktorji, transformirajoča rastna faktorja (TgF A in B), epitelijski rastni faktor, fibroblastni rastni faktor, gonadotropni faktor).

Za goveji kolostrum velja naslednja sestava:

POVPREČNA SESTAVA GOVEJEGA KOLOSTRUMA
voda 72–73 %  
suha snov 27–28%proteini 15–19 %
albumini, (imuno)globulini, kazein, laktoferin
 maščobe 3,4–9 % 
 ogljikovi hidrati 2,5–3 %laktoza – mlečni sladkor
 vitaminiA, E, B-kompleks, C 
 pepel 0,05 %minerali:
kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij, magnezij, cink, železo, baker, mangan

Pri sestavi kolostruma moramo upoštevati, da so vedno predstavljene le orientacijske (povprečne) vrednosti hranil, saj na sestavo močno vpliva čas odvzema kolostruma (sestava se spreminja glede na čas od poroda in se počasi približuje sestavi mleka). Na sestavo kolostruma vplivajo še drugi dejavniki, kot so pasma živali, prehrana v času brejosti in po porodu, mikrobiološka obremenjenost okolja, zdravstveno stanje ter starost matere, sama priprava kolostruma in ne nazadnje tudi precej nestandardizirane metode, s katerimi se določajo posamezne hranilne snovi.

Pomen hranil iz kolostruma v prehrani človeka

Telo za svoje delovanje potrebuje različna hranila, ki morajo v telo priti s hrano. V procesu prebave od ust do izločanja prebavljene hrane se hranilne snovi razgrajujejo na svoje osnovne gradbene elemente, ki jih črevo resorbira v kri, od tam pa tja, kjer jih telo potrebuje, lahko pa jih tudi skladišči. Beljakovine se razgradijo do aminokislin, ogljikovi hidrati (sladkorji) do monosaharidov (glukoza, galaktoza, fruktoza) in maščobe do maščobnih kislin in glicerola.

Temelji zdrave prehrane torej zahtevajo poznavanje telesnih potreb po gradbenih elementih in s tem poznavanje količine obroka, števila in razporeditve obrokov ter razmerja hranil v obroku (sestava). Razmerja in količina hranil v govejem kolostrumu so optimalni za potrebe (rast in razvoj) novorojenega telička, saj je zanj kolostrum edina oblika hrane. V človeški prehrani so potrebe po hranilih in njihovem razmerju nekoliko drugačne, toda ker večinoma ne uživamo uravnoteženega obroka glede na potrebe telesa, bi lahko z dodatki kolostruma obrok popravili. Če ne zaužijemo zadosti kvalitetnih hranil, telo pri njihovi razgradnji ne dobi potrebnih osnovnih gradbenih elementov.

Pri zaužitju kolostruma, ki ga sestavljajo kvalitetne beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe, lahko telo pri njihovi razgradnji dobi potrebne manjkajoče gradbene elemente, npr. esencialne aminokisline in maščobne kisline, pri razgradnji hranil pa telo pride tudi do energetskih elementov. Pri vsakodnevni, rutinski prehrani navadno »pridelamo« le manjši primanjkljaj esencialnih elementov, zato naj bi bil dodatek kolostruma prav tako manjši. Če pa se povečajo telesna aktivnost in s tem potrebe po hranilih, pri tem pa ne prilagodimo prehrane, postane potreba po prehranskem dopolnilu precej pomembnejša in, razumljivo, tudi višja. V modelu kolostruma kot prehranskega dopolnila se tako nevede vrnemo k izkušnjam kmečkih ljudi, ki so zlasti ob težkih delih tradicionalno kmečko prehrano dopolnjevali z delikateso pečenega kolostruma, če so imeli v hlevu novorojenega telička, in so presežek kolostruma lahko uporabili za svojo prehrano.

kolostrumDanes se tako prehrana kot tudi težavnost dela spreminjata in različne športne aktivnosti ter druge obremenitve telesa so projekcija težkega fizičnega dela na kmetiji. Pri vsem tem pomaga tudi znanost s sodobnimi načini priprave in shranjevanja ter ohranjanja kolostruma, predvsem pa s številnimi prispevki ugodnega delovanja kolostruma na pridobivanje telesne mase in s tem do boljšega izkoristka telesnih zmogljivosti pri različnih aktivnostih (naporih). Če kolostrum obravnavamo z vidika prehranskega dopolnila, potem je pomembno tudi, v kakšni obliki nam je dosegljiv. S postopki, ko svež kolostrum spremenijo v prah (npr. liofilizacija) in pri tem ohranijo še bistveno biološko aktivnost, poenostavimo njegovo dostopnost za potencialne uporabnike. Takšen prah lahko še naprej obdelamo, tako da ga uporabnik dobi v obliki npr. granulata, iz katerega se pripravi napitek, ali pa je prah polnjen v kapsule, ki jih preprosto pogoltnemo s tekočino ali hrano. Kapsule imajo ovoj, ki vsebino zaščiti pred delovanjem želodčne kisline. Nepoškodovana vsebina kapsule, kolostrum, se sprosti šele v ozkem črevesu in se tako bolje izkoristi. Če je kolostrum polnjen v kapsule, potem zaužijemo predpisano količino kapsul, s katero kontroliramo še vnos energije.

Kolostrum je polno hranilo za mladička, zato vsebuje kar precej energije, vendar je pri volumnu, ki ustreza eni kapsuli z namenom prehranskega dopolnila, to zanemarljivo malo energije. Hranilna vrednost kolostruma je bila v povezavi z njegovo biološko aktivnostjo zaradi različnih rastnih faktorjev podrobneje raziskana tudi v povezavi s substancami, ki jih imamo za doping. V raziskavah pri ljudeh, ki so z uživanjem kolostruma povečali svoje telesne zmogljivosti, so jasno dokazali, da testiranja na doping vedno dajejo negativne rezultate. Kolostrum kot prehransko dopolnilo torej lahko uživajo športniki, pri katerih se zaradi pričakovane kontrole dopinga porajajo dvomi o primernosti kolostruma kot prehranskega dopolnila.

Kolostrum lahko tudi v sodobnem življenju igra vlogo naravnega prehranskega dopolnila za ljudi s povečano telesno obremenitvijo, za starejše ljudi, ki potrebujejo več pozornosti pri prehrani zaradi boljšega počutja, pri otrocih, ki rastejo in njihovo telo potrebuje gradbene elemente, zlasti tiste esencialne, pa tudi za vsakogar, ki si zaradi različnih vzrokov ne more zagotoviti uravnoteženega obroka. Če uživamo kolostrum, ki ga pečenega lahko kupimo na tržnici, ali če ga uživamo v obliki sodobnih pripravkov, lahko pričakujemo ugodne vplive zaradi njegove prehranske vrednosti, njegove biološke aktivnosti in ugodnega vpliva na obrambni sistem. Odločitev za prehransko dopolnilo je torej naša.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 28, december 2008.