DOMOV BOLEZNI NALEZLJIVE BOLEZNI IN ALERGIJE S KOLOSTRUMOM PROTI SPOMLADANSKIM...

S kolostrumom proti spomladanskim alergijam

doc. dr. Tadej Malovrh - seneni nahod in kolostrumKolostrum pomaga krepiti imunski sistem in ga po drugi strani umirja, kar je dobrodošlo pri alergijah in avtoimunih boleznih. »V času spomladanskih alergij prehranska dopolnila na osnovi kolostruma, ki vsebujejo tudi takšne elemente, ki vplivajo na naš imunski sistem, igrajo pomembno vlogo pri problemih senenega nahoda in pri podobnih nevšečnostih,« poudarja doc. dr. Tadej Malovrh, doktor veterinarske medicine in doktor medicinskih znanosti s področja imunologije. Doktor Malovrh je predavatelj imunologije na Veterinarski fakulteti in predsednik Komisije za antidoping pri Atletski zvezi Slovenije.

Ali obstajajo naravni načini za lajšanje senenega nahoda?

Vsekakor. Prvo in najpomembnejše je, da se takrat, ko se v okolju (ozračju) pojavljajo alergeni, se pravi cvetni prah, na katerega smo občutljivi, ne gibljemo na takšnih področjih. V teoriji je to lahko, v praksi pa je to skoraj nemogoče izvesti; zunaj pomlad, mi pa naj bi živeli v zaprtih prostorih, izolirani od zunanjega sveta. Obstajajo še drugi pristopi k lajšanju teh težav. Zelo zanimiva so prehranska dopolnila na osnovi kolostruma, ki vsebujejo tudi takšne elemente, ki vplivajo na naš imunski sistem, ki igra pomembno vlogo pri problemih senenega nahoda in pri podobnih nevšečnostih.

Kaj je kolostrum in zakaj je pomemben in koristen za naše telo?

Kolostrum je izloček mlečne žleze po rojstvu vsakega sesalca. Naloga kolostruma je blago odvajalna, hranilna in kot najpomembnejše tudi zaščitna. Zaščitno vlogo ima kolostrum zaradi biološko aktivnih faktorjev, ki dajo imunskemu sistemu neke vrste »prva navodila«, kako pravilno delovati po rojstvu v obrambi pred mikroorganizmi. Vse to, kar je namenjeno novorojencu, lahko uporabljamo za podobne namene in s podobnim učinkom tudi mi. Ker je kravji kolostrum eden najbogatejših med kolostrumi sesalcev, ga s pridom uporabljamo za dopolnjevanje naše prehrane, da pomagamo našemu telesu k zagotavljanju zdravja.

Kaj je v njegovi dragoceni sestavi?

Kolostrum je res edinstven, saj nikjer v naravi ne najdemo tako kompleksne mešanice, ki bi vsebovala najboljša hranila skupaj s številnimi biološkimi faktorji. Med hranili iz kolostruma najdemo zelo kakovostne beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine in minerale. Skupino bioaktivnih snovi predstavljajo različni rastni faktorji in hormoni, ki vplivajo na metabolizem, na različne organske sisteme, med drugim tudi na imunski sistem. Tretjo skupino pa predstavljajo nespecifični obrambni dejavniki, kot so protitelesa in bele krvne celice. Zanimivo pri vsem tem je, da te sestavne komponente delujejo tudi v odraslem organizmu.

Kakšna je lahko vloga kolostruma pri preprečevanju sedaj aktualnega senenega nahoda in drugih alergijah?

Pri alergijah je udeležen imunski sistem. Reakcija imunskega sistema na nekaj, kar povzroča alergijo (alergen), je običajna reakcija imunskega sistema, samo da se pojavi na nepravem mestu, ob nepravem času in s preveliko intenzivnostjo. Kolostrum vsebuje biološko aktivne faktorje, med katerimi nekateri tudi umirjajo preveč aktiven obrambni sistem. Takšen vpliv na imunski sistem lahko izkoristimo pri alergijskih reakcijah. V prvi vrsti bi tukaj izpostavil laktoferin, ki vpliva na izločanje signalnih molekul (citokinov) med celicami imunskega sistema. S tem zmanjšuje pojav vnetnih celic na mestu alergične reakcije, na sluznicah pa vpliva na celice, ki izločajo sluz. Tako se znaki alergične reakcije zmanjšajo, če že ne odstranijo. Drugi antialergični dejavnik so kratke nerazvejane beljakovinske molekule, imenovane s prolinom bogati peptidi (prp). Tudi te molekule vplivajo na nastajanje takšnih citokinov, ki imunski sistem usmerjajo v reakcije, ki pomirjajo alergijske simptome. Določeno vlogo pa vsekakor igrajo tudi protitelesa iz kolostruma, ki so specifična za določene alergene. Če takšna protitelesa zaužijemo, le-ta v prebavnem traktu blokirajo alergene, s tem pa zmanjšajo verjetnost nastanka alergičnih reakcij.

Ali so vsa prehranska dopolnila na osnovi kolostruma enakovredna?

Nikakor ne. Tukaj prihaja do ogromnih razlik. Nekateri proizvajalci uporabljajo razredčen kolostrum, nekateri kolostrumu odvzamejo maščobe, s tem pa tudi pomembne biološke faktorje, kar bistveno vpliva na učinkovitost kolostruma. Izbirajmo torej med izdelki, kjer je jasno, da gre za naravni polnovredni kravji kolostrum, ne da bi mu kaj odvzeli ali dodajali.

Komu je poleg alergikov še namenjen kolostrum?

Kolostrum lahko uživamo prav vsi, tako odrasli kot tudi otroci. Kolostrum pomaga krepiti imunski sistem in ga po drugi strani umirja, kar je dobrodošlo pri alergijah in avtoimunih boleznih. Protitelesa iz kolostruma delujejo v črevesju lokalno, zato ga lahko uporabimo za ureditev prebavnih težav. Kolostrum je priporočljiv tudi zaradi prehranske vrednosti za dopolnitev prehrane, ki ji pogosto kaj manjka, tako po kakovosti kot količini. Priporočam ga tudi tistim, ki ne jedo mesa ali se prehranjujejo neredno. Prav tako je priporočljivo, da ga uživajo vsi športniki oz. vsi, ki so kakorkoli fizično aktivni, saj kolostrum pomaga krepiti mišično maso, povečuje telesno vzdržljivost in pospešuje regeneracijo po fizični vadbi. Uporabo kolostruma pa bi odsvetoval tistim, ki imajo kakršno koli preobčutljivost na mleko in mlečne izdelke.