DOMOV ZDRAVILNE RASTLINE ZA VSAKO BOLEZEN ROŽ'CA RASTE

Medicina je veda in aktivnost, usmerjena k preprečitvi in zdravljenju bolezni in povrnitvi zdravja ljudi. Za očeta medicine velja starogrški filozof Hipokrat, ki je skupaj z Galenom postavil temelje za sodoben, racionalen pristop k zdravljenju.

Zelišča in začimbe so del celostnega pristopa k zdravljenju

Medicina je veda in aktivnost, usmerjena k preprečitvi in zdravljenju bolezni in povrnitvi zdravja ljudi. Za očeta medicine velja starogrški filozof Hipokrat, ki je skupaj z Galenom postavil temelje za sodoben, racionalen pristop k zdravljenju. Hkrati pa ljudje za zdravljenje že tisočletja uporabljamo zelišča in druge rastline. Zeliščarji so sestavili sezname rastlin in napisali smernice ter priporočila o njihovi uporabi. Prvi farmacevti, apotekarji, pa so zelišča uporabljali za izdelovanje zdravil.

Galen je bil rimski zdravnik, kirurg in filozof, ki je močno pripomogel k razumevanju mnogih znanstvenih disciplin, kot so anatomija, fiziologija, patologija, farmakologija in nevrologija, znanost pa je povezal tudi s filozofijo in logiko. Menil je, da mora biti vsak zdravnik tudi filozof.Danes se vedno več ljudi vrača k holistični medicini oziroma celostnemu pristopu zdravljenja. To vključuje zdravljenje z zelišči, prilagojeno prehrano, homeopatijo, akupresuro, akupunkturo in druge tehnike. Osnovno načelo celostnega pristopa je upoštevanje vseh treh razsežnosti človeka: telesa, duše in duha. Zdravljenje torej ne poteka zgolj na obolelem organu ali udu, temveč se človeka obravnava kot celoto. Osnova zdravljenja je pogovor, s katerim lahko pridemo do globljih vzrokov bolnikovih težav oziroma bolezni. Z odstranjevanjem vzroka za bolezen pa izzvenijo tudi posledice. Prav takšen je bil Hipokratov način zdravljenja.

Ohranjanje ravnovesja v telesu

Že prek pet tisoč let v Indiji obstaja veda, ki je nastala po načelih holističnega pristopa. Ajurveda, kot se imenuje, tako velja za osnovo indijske medicine, v terapijah pa temelji na uporabi zelišč in prehrane, saj uči, da so ajurvedska zelišča pot k naravnemu uravnovešenju telesa in k njegovemu optimalnemu ter naravnemu delovanju.

Kajti osnova človekovega zdravja je ravnovesje, usklajenost delovanja duše, duha in telesa. Če se to ravnovesje poruši, pride do bolezenskega stanja.

Zelišča in začimbe za ohranjanje ravnovesja

Zelišča ter pravilna prehrana delujejo kot zdravila, imajo neverjeten zdravilni učinek in so brez stranskih učinkov. Zato terapije, ki temeljijo na holističnem pristopu, vedno vključujejo zelišča in druge rastline. Mnoga zelišča in začimbe namreč pomagajo odstranjevati vzroke bolezenskih težav, optimizirajo delovanje celotnega telesa, uravnovešajo delovanje fizičnega in duševnega ter se odlično obnesejo tudi pri kroničnih boleznih, kot so rak, diabetes ter bolezni srca in ožilja.

Študije so pokazale, da različna zelišča ter začimbe pomagajo k izboljšanju zdravstvenega stanja. Razlog za to se skriva v polifenolih, sestavini rastlin (s tem tudi zelišč in začimb), ki se je pokazala kot izjemno koristna za zdravje.

Razlika med zelišči in začimbami nam je pogosto nejasna. Zelišča so rastline in rastlinska debla, začimbe pa semena, plodovi ter korenine zelišč. Kot pravi David Heber, profesor medicine ter direktor centra za prehrano na univerzi ucla, so študije pokazale, da različna zelišča ter začimbe pomagajo k izboljšanju zdravstvenega stanja. Razlog za to se skriva v polifenolih, sestavini rastlin (s tem tudi zelišč in začimb), ki se je pokazala kot izjemno koristna za zdravje. Bogat vir polifenolov pa so tudi določene vrste sadja in zelenjave.

Zdravilna moč rastlin

Zavedno ali nezavedno – zdravilno moč rastlin izkoriščamo že od nekdaj. Pomagajo pri ohranjanju zdravja, dobrega počutja, vitalnega videza ter pri hitrejšem okrevanju po bolezni. Danes pa uporaba zdravilnih zelišč in začimb, tako v preventivni kot tudi kurativni medicini, narašča. Zelišča in začimbe lahko dodajamo jedem, v primerih resnejših težav pa se po pomoč obrnimo k strokovnjaku, ki bo znal svetovati, katera naravna prehranska dopolnila na osnovi naravnih zelišč in začimb uporabiti.

Predstavljamo vam nekaj začimb in zelišč, ki vam lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja. Nekatera uporabljamo vsakodnevno, v naši ustaljeni prehrani. Druga, predvsem ajurvedska zelišča pa so morda manj poznana, vendar pa zato še bolj učinkovita.

Kurkuma

Kurkumo ajurvedska medicina uporablja vsak dan, prav tako predstavlja stalnico v indijski kuhinji. In prav v Indiji je obolevnosti za rakom in Alzheimerjevo boleznijo najmanj. Kurkuma se že tisočletja uporablja pri čiščenju in spodbujanju dobrega delovanja telesa. Izjemno moč ima pri težavah s kožo, lasmi, nohti in simptomi, povezanimi z zakisanostjo organizma.

Zelišča ter pravilna prehrana delujejo kot zdravila, imajo neverjeten zdravilni učinek in so brez stranskih učinkov. Zato terapije, ki temeljijo na holističnem pristopu, vedno vključujejo zelišča in druge rastline. 

Je odličen vir železa in vitamina b6, ki je potreben za presnovo maščob. Zaradi tega je zelo priporočljiva pri vseh ljudeh z ekcemom. Vsebuje veliko kalija, ki skrbi za tonus in elastičnost kože, preprečuje nastajanje celulita, zastajanje vode, nabiranje maščob, priporočljiva je pri preprečevanju nastajanja strij in gub. Ob uživanju kurkume se poveča absorpcija hranil, kar vpliva na sijoče lase, svežo kožo in močne nohte. Dokazano je, da izboljša delovanje jeter, tako da jih razstruplja. Znanstveniki predvidevajo, da bi redno uživanje kurkume preprečilo škodljivo delovanje karcinogenov v hrani. Kurkuma vsebuje aktivno snov kurkumin, ki je znana po tem, da stimulira odstranjevanje toksinov in s tem poskrbi za zdrav in sijoč videz. Prav zato je kurkuma pogosta sestavina v kozmetični industriji, odlično pa se obnese tudi pri vseh vrstah kožnih obolenj.

Cimet

Veliko več kot le čudovit dodatek zimskim in prazničnim jedem! Cimet pomaga pri diabetesu, nenehni lakoti, nihanju sladkorja, artritisu, bolečinah v mišicah, pri okuženosti z E. coli ter pri vseh vnetjih in alergijah.

Ingver

Aromatični gomolj ščiti naše žile in krepi delovanje srca. Svež ali posušen ubija glivice in bakterije ter je odličen za vse, ki se borijo z odvečno težo. Sprošča delovanje telesa in duha ter omogoča lažji spanec.

Origano, rožmarin in timijan

Tri začimbe, ki jih najbolj poznamo iz mediteranske prehrane, so zelo bogate z antioksidanti. Iz telesa čistijo toksine, ki povzročajo vnetja in bolezni, so odlični borci pri različnih vnetjih, preprečujejo poškodbe celic, nastajanje raka in drugih kroničnih obolenj.

Žafran

Najdražja začimba na svetu razbremenjuje težave predmenstrualnih krčev, uporablja pa se ga pri depresiji in tesnobnosti. Poleg bolj opisanih začimb, ki jih že dobro poznamo, pa imajo močan vpliv na zdravje manj znana ajurvedska zelišča, ki veljajo za najmočnejša zdravilna sredstva.

Brahmi

Bacopa monieri ali brahmi je ena najbolje raziskanih ajurvedskih zdravilnih rastlin. Pri redni uporabi izboljšuje umsko in psihično kondicijo ter spomin in koncentracijo. Ugodno deluje tudi pri astmi. Brahmi povečuje umske aktivnosti in zaustavlja izgubljanje spomina, zmanjšuje napetosti ter povečuje zbranost.

Kanchnar guggulu

Tradicionalno ajurvedsko zelišče se uporablja za zdravljenje hormonskih neravnovesij, še posebej je učinkovito pri težavah z žlezo ščitnico. Čisti telo in je tradicionalno sredstvo, ki spodbuja odstranjevanje toksinov iz telesa, ne da bi oteževalo ostale metabolične funkcije v telesu, zato se odlično obnese pri urejanju delovanja metabolizma. Pomaga zniževati telesno težo, saj pomaga pri odstranjevanju odvečnih tekočin iz telesa. Raziskave kažejo, da ob dolgotrajni uporabi vpliva na porabo maščob, saj jih uporabi kot metabolično gorivo.

Tribulus terrestris

Ajurvedsko zelišče Tribulus terrestris se že tradicionalno uporablja pri impotenci in težavah z vzdržnostjo. Klinične študije dokazujejo, da je najboljši naravni spodbujevalec nastajanja moškega spolnega hormona, zato ga v veliki meri uporabljajo športniki.

Andrographis paniculata

Gre za vrsto justice, ki jo zeliščarji že stoletja uporabljajo pri razstrupljanju, odstranjevanju toksinov iz telesa ter kot osnovno zelišče pri zdravljenju vseh vrst bolezni. Uporabljajo ga pri okužb zgornjih dihal, povišani telesni temperaturi, vnetju grla in herpesu, za zdravljenje malarije, griže in celo v primeru kačjih ugrizov.

Beseda ayurveda je sestavljena iz besed āyus, ki pomeni življenje, ter veda, ki pomeni znanje oziroma znanost.

V zadnjih desetih letih je Andrographis paniculata postala priljubljena v Ameriki in Skandinaviji, kjer se uporablja kot preventiva pred vsemi boleznimi, saj odstranjuje nakopičene strupe in bakterije. Danes je prisotna v vsaj 26 različnih zeliščnih preparatih za zdravljenje številnih bolezni. Izboljšuje delovanje mehurja, povečuje izločanje žolča in aktivno sodeluje pri prebavi, tako da je močno prečiščevalno sredstvo.

Shatavari

Ljudje uporabljajo shatavari oziroma Asparagus recemosus pri vseh težavah, povezanih s staranjem, saj blaži simptome menopavze, andropavze, pospešuje delovanje žlez in s tem izločanje hormonov ter je naravni pomlajevalec. Ženske ga uporabljajo pri predmenstrualnih težavah in materničnih krvavitvah, najbolj pa je učinkovit pri pomoči proizvodnji mleka. Shatavari se uporablja tudi kot afrodiziak, saj povečuje željo po spolnosti.

Indijska kosmulja

Indijska kosmulja je najboljši naravni vir vitamina c, vsebuje pa tudi številne naravne bioflavonoide. V ajurvedski medicini je znana kot zlato med minerali. Indijska kosmulja vsebuje 720 miligramov vitamina c na sto gramov svežega sadeža ali do 900 miligramov vitamina c na vsakih sto gramov sveže iztisnjenega soka. Posušen prah vsebuje krom, cink in baker. Sadež je adaptogen in je zaradi visokih antioksidativnih lastnosti zelo dobro sprejet v vsej indijski medicini.

Alja Dimic, prehranski terapevt iz Centra Holistic

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 75, september 2013.