DOMOV BOLEZNI REVMA Z GIBANJEM IN USTREZNO PREHRANO DO...

Z gibanjem in ustrezno prehrano do boljšega zdravja

Pomemben dejavnik ohranjanja zdravja je tudi življenjski slog, ki zajema dovolj gibanja in ustrezno prehranjevanje. Dr. Aleš Ambrožič, dr. med., s Kliničnega oddelka za revmatologijo, UKC Ljubljana, dodaja, da v sklop zdravega življenjskega sloga spadajo tudi drugi dejavniki, kot so nekajenje, zmerno uživanje alkohola, higiena spanja, obvladovanje stresa, ustno zdravje, ustrezno bivalno okolje, tudi cepljenje …

Zdrav način življenja je po besedah dr. Ambrožiča pomemben, saj

dokazi kažejo, da nezdrav življenjski slog povzroča številne kronične nenalezljive bolezni, najpogosteje se omenjajo bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in debelost. Zelo pomemben del teh bolezni so tudi bolezni gibal, vključno z izgubo mišične mase, osteoporozo, pa tudi druge kronične nenalezljive bolezni. Zdrav življenjski slog je izjemno pomemben za preprečevanje, bistveno izboljšanje ali celo ozdravitev nekaterih teh bolezni.

Vsaj 150–300 minut zmernega gibanja tedensko

V zadnjih desetletjih se vedno bolj zavedamo pomena telesne vadbe, vendar lahko prebiramo najrazličnejša priporočila glede tipa in količine gibanja. Dr. Ambrožič se tu naslanja na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki so zelo jasna in razumljiva. Denimo, odrasli med 18. in 64. letom:

  • naj izvajajo vsaj 150–300 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe ali vsaj 75–150 minut intenzivne aerobne vadbe ali enakovredno kombinacijo zmerno in zelo intenzivne dejavnosti skozi celoten teden;
  • poleg tega naj izvajajo vaje za krepitev mišic z zmerno ali večjo intenzivnostjo, ki vključujejo vse glavne mišične skupine, dvakrat ali večkrat tedensko;
  • lahko povečajo zmerno intenzivno aerobno telesno dejavnost na več kot 300 minut ali opravijo več kot 150 minut intenzivne aerobne telesne dejavnosti ali enakovredne kombinacije zmerno in zelo intenzivne dejavnosti skozi celoten teden;
  • naj omejijo čas, ki ga preživijo v sedečem položaju; nadomeščanje sedečega časa z vsako telesno dejavnostjo (vključno z lahko intenzivnostjo) prinaša koristi za zdravje.

Svetovna zdravstvena organizacija še navaja da bi morali za zmanjšanje škodljivih učinkov preveč sedečega življenjskega sloga vsi odrasli in starejši odrasli poskusiti doseči več kot priporočene ravni zmerne do intenzivne telesne dejavnosti. Prav tako je na njihovi spletni strani moč najti priporočila za vse starostne skupine.

Mediteranski način prehranjevanja ima lahko pozitiven vpliv na zdravje

Nujen del zdravega življenjskega sloga je ustrezna prehrana. Darja Ambrožič, dr. med., AFP* prehranska svetovalka, priporoča t. i. mediteranski način prehranjevanja, za katerega je največ trdnih dokazov in raziskav, ki potrjujejo pozitivni vpliv tovrstnega način prehranjevanja na ohranjanje in izboljšanje zdravja. Darja Ambrožič, dr. med., poudarja, da ta tip prehranjevanja ne izloči nobene skupine živil:

Zdravje je skrito v pravilnih, običajno zmernih količinah, v pravilnih kombinacijah živil, v pravilnem časovnem obdobju, pravilni vsebini obrokov, v pripravi obrokov iz čim bolj osnovnih, sezonskih, lokalno pridelanih živil.

Po besedah Darje Ambrožič, dr. med., mediteranski način prehranjevanja temelji na zelenjavi, začimbah, vsebuje dovolj beljakovin, predvsem perutnine, občasno tudi rdečega mesa. Predvideva tudi vnos zdravih mlečnih izdelkov, polnozrnatih žitaric, ki pa naj jih ne bi bilo preveč. Dober vir zdravih maščob je olivno olje in druga olja, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline (denimo laneno ali avokadovo olje).

Darja Ambrožič, dr. med., odsvetuje predelana, konzervirana, predpripravljena živila, ki vsebujejo še ogromno aditivov, konzervansov in sladkorjev (najpogosteje glukozno-fruktozni sirup). Ta živila pogosto vsebujejo preveč soli in nasičenih maščob, na drugi strani pa imajo zaradi podaljševanja obstojnosti odstranjene vlaknine. Med temi izdelki najdemo razne predpripravljene obroke, mesne pripravke (salame, klobase, namazi, omake), pa tudi sadne sokove.

Več o gibanju in zdravi prehrani v podkastu Medical Orbit

Pogovor z dr. Alešem Ambrožičem, dr. med., iz UKC Ljubljana in Darjo Ambrožič, dr. med., AFP prehransko svetovalko je nastal v seriji Skočimo na lepše v podkastu Medical Orbit. Sogovornika je gostila Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije. Pogovarjali so se o pomenu gibanja in zdrave prehrane za revmatike, slišali pa boste veliko zanimivih informacij tudi za splošno populacijo.

Podkast objavljamo v dveh delih, pogovor pa je tekel o naslednjih temah:

  • Priporočila za gibanje – tip, količina, intenzivnost, pogostnost
  • Vloga zdravega načina življenja za obvladovanje vnetnih revmatskih bolezni
  • Raziskave in izkušnje iz klične prakse o vlogi življenjskega sloga na zdravje (revmatikov)
  • Zdrav način prehranjevanja – živila, način priprave
  • Omejitve glede prehranjevanja – gluten, laktoza
  • Uživanje kave, alkoholnih pijač, kofeinskih in/ali beljakovinskih napitkov
  • Vloga prehranskih dodatkov, denimo kalcij, vitamin D, glukozamin, omega-3 maščobne kisline
  • Kako brati razne nasvete glede zdravega življenjskega sloga, zdrave prehrane in telesne dejavnosti

 

Povezave:

Z gibanjem do boljšega zdravja hrbtenice in sklepov – https://www.nasa-lekarna.si/gibanje/

Društvo revmatikov Slovenije – https://www.revmatiki.si/

* Association of Fitness Professionals (Združenje strokovnjakov za fitnes)