DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA VROČINSKI IZPUŠČAJ

Vročinski izpuščaj

Hitra sprememba temperatur poleti lahko pri marsikom povzroči utrujenost, na udaru pa je prav tako naša koža. Poleti se v vročih dneh potijo tako dojenčki kot starejši ljudje. Znoj, ujet pod pazduhami ali v kožnih gubah, lahko povzroči nadležne izpuščaje, ki jim pravimo vročinski izpuščaji. To najpogostejšo poletno bolezen povzroča glivica kandida, ki živi na naši koži. Pomembno je, da se pred njo zavarujete ali vsaj seznanite z ukrepi ob morebitnem srečanju s to boleznijo.

Vročinski izpuščaj

Vročinski izpuščajiVročinski izpuščaj je izbruh majhnih rdečih mozoljčkov ali mehurčkov na koži, do katerega pride zaradi prekomernega potenja v vročem in vlažnem prostoru. Je oblika razdražene kože, ki se lahko pojavi v kateri koli starosti, največkrat pri otrocih. Najpogosteje se pojavi na vratu, pod dojkami, v dimljah, v pregibih rok in na notranji strani kolen.

Najpogostejši bolezenski znaki vročinskega izpuščaja so:

  • rdeč izpuščaj, ki vas malo boli, 
  • vneta koža, 
  • srbenje, 
  • neprijetna pekoča bolečina, 
  • občasno razpokana ali vlažna koža.

Ob pojavu tovrstnega izpuščaja je najbolje, da odidete v hladen prostor in pazite, da prizadeto območje ostane suho. Uporabite lahko antimikotična sredstva, kot je npr. Canesten, ponavadi obisk zdravnika ne bo potreben.

Kdo je dovzeten za vročinski izpuščaj?

Nihče ni odporen na vročinski izpuščaj, saj se povzročitelj nahaja na vaši koži. Ob prekomernem potenju se znojnice zaprejo in preprečijo odtekanje znoja in prav takrat dobite vročinski izpuščaj. Pri dojenčkih in majhnih otrocih so pore še manjše, zato so prav oni še posebej občutljivi za vročinske izpuščaje. Vročinski izpuščaj se večinoma pojavlja poleti, saj je vreme najbolj primerno, lahko pa se pojavi tudi pozimi, če otroka preveč oblečete in se zaradi tega začne znojiti.

Kako preprečite vročinski izpuščaj?

Izrednega pomena za preprečevanje vročinskega izpuščaja sta nega in higiena. Pogosto umivanje brez agresivnih sredstev in vzdrževanje suhe kože je ključno. Oblačila in obutev naj bodo vremenu primerni. Vedno posegajte po dihajočih tkaninah. V toplem in vlažnem vremenu se oblecite v naravne tkanine (bombaž), saj vpijajo vlago in omogočajo boljše dihanje kože. Še posebej bodite pazljivi na oblačila pri majhnih otrocih in dojenčkih. Oblačite jih v ohlapna in lahka oblačila, izogibajte se plastičnim hlačkam in plastičnim vložkom za pleničke.

Vsakomur se lahko v določenih pogojih razvije vročinski izpuščaj, vseeno pa so za vročinski izpuščaj bolj dovzetni:
- dojenčki,
- otroci do 4. leta starosti,
- športniki in ljudje, ki delajo v vročih, vlažnih prostorih,
- prekomerno težki ljudje,
- srčni bolniki,
- ljudje s prirojenim povečanim znojenjem,
- vojaki.

Pogosta menjava plenic je prav tako nujna, saj s tem otroku pomagamo k boljšemu počutju v vročih poletnih dneh. Še nasvet iz domače lekarne: pri dojenčkih in majhnih otrocih malce koruznega škroba preprečuje vročinske izpuščaje v gubah telesa.

Vročinski izpuščaj je lahko tudi posledica prekomernega izpostavljanja vročini, zato se v takšnem vremenu raje zadržujte doma ali pa poiščite primeren senčen prostor. Prav tako se izogibajte džakuzijem, savnam in parnim kopelim, saj so slednji prav tako povzročitelji vročinskega izpuščaja ali ga širijo. Svetujem, da v domačem prostoru v vročih dneh ohranjate udobno sobno temperaturo s pomočjo ventilatorjev ali klimatskih naprav. Seveda pa s slednjimi ne smemo pretiravati, da ne bi po nepotrebnem zaradi prehude temperaturne razlike dobili še nepotrebnega glavobola ali prehlada.

Kako zdraviti vročinski izpuščaj?

Ob pojavu izpuščaja se umaknite v hladen in dobro prezračen prostor ali senco. Če imate možnost, se oprhajte s hladno vodo ali se obrišite z mokro brisačo. Nato se dobro osušite na zraku. Če je vaš bivalni prostor vroč in vlažen, vključite ventilator ali klimatsko napravo (otrok naj bo na primerni razdalji od naprav, da ne bo pihalo po njem). Oprhajte se večkrat na dan, vedno po daljši hoji ali telovadbi. Izogibajte se vročini. Pijte zadosti tekočine, 2-3 l na dan, saj voda pomaga ohranjati primerno telesno temperaturo. Otroku redno strizite nohte, da se ne praska po srbečem izpuščaju. Redno preverjajte otrokovo temperaturo in pazite, da se ne pregreje.

Običajno vročinski izpuščaj ne zahteva obiska zdravnika. Pomagate si lahko z antimikotičnimi sredstvi, ki jih dobite v lekarni brez recepta (npr. Canesten). Vročinski izpuščaj praviloma izgine že po nekaj dnevih. Če se stanje vseeno poslabša, obiščite zdravnika, da izključi morebitno bakterijsko okužbo, ki potrebuje drugačno zdravljenje.

Poiščite zdravniško pomoč takoj, ko opazite: 

  • bruhanje, 
  • slabost, 
  • povišano telesno temperaturo, 
  • omotico ali 
  • glavobol.