DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA AKNE NISO LE NAJSTNIŠKA TEŽAVA

Akne niso le najstniška težava

Zagotovo se je vsak od nas vsaj enkrat v življenju srečal z neprijetnostmi, ki jih povzročajo akne, naj bo to en sam majhen mozoljček ravno takrat, ko želimo izgledati kar najbolje, ali pa dolgotrajne in trdovratne posledice prekomernega izločanja kožne maščobe (sebuma), ki maši pore in tako lahko povzroča pojav aken tudi v hujši obliki. Ne glede na svojo obliko so akne neprijetnost, ki se je želimo čim prej znebiti, najbolje od vsega pa je seveda preprečiti, da bi se sploh pojavile. Pri trdovratnejših in hujših izrazih aken je smiselno obiskati dermatologa, medtem ko si pri blažjih oblikah lahko pomagamo sami.

Akne so posledica prekomernega izločanja kožne maščobePrvi in glavni temelj preprečevanja nastanka aken je čiščenje kože. Gre za ukrep, s katerim bomo z njene površine odstranili vso umazanijo, odmrle kožne delce in sebum, ki ga le-ta izloča (v primeru aken običajno v povečanem obsegu). Tako bomo koži omogočili normalno delovanje, kajti le z odpravo vzroka lahko preprečimo posledico – akne. Na tržišču je veliko kozmetičnih izdelkov, s katerimi je treba kožo čistiti redno in dosledno, najbolje dvakrat na dan, torej zjutraj in zvečer. Pri bolj mastnem tipu kože uporabimo gele, s katerimi umivamo obraz in ga tako temeljito očistimo, za občutljivejše tipe pa se bolj priporoča čiščenje s toniki, namenjenimi za nego aknaste kože. Toniki običajno vsebujejo adstringentne učinkovine, zaradi česar pore na koži izločajo manj sebuma, hkrati pa izdelki za nego nečiste in mastne kože navadno vsebujejo seboregulacijske komponente, ki povzročajo zmanjšano izločanje kožne maščobe. Pri mastnem tipu kože je smiselno vsak teden vsaj dvakrat uporabiti piling, z njegovo pomočjo namreč kožo temeljito zdrgnemo in ji s tem omogočimo, da sprejme večjo količino negovalnega izdelka, ki ga po čiščenju obvezno nanesemo nanjo.

Kozmetične linije za nego nečiste kože poleg izdelkov za čiščenje navadno vsebujejo kreme ali fluide za nego, formulacijo izberemo glede na tip gože (fluid je lažji, namenjen bolj mastni koži, krema je bogatejša, namenjena koži, ki je bolj občutljiva ali ima področja, kjer je izsušena).

Zavedati se moramo, da je pojav aken mogoč kadarkoli, nanj vpliva zlasti hormonsko nihanje, stres, prehrana pa tudi drugi dejavniki. Včasih so vzroki zanje neizbežni in prav je, da vemo, da si tudi sami lahko pomagamo. Z vztrajnostjo in doslednostjo navadno lahko dosežemo zmanjšan pojav aken, izboljšamo videz kože, s tem pa tudi svoje počutje.