DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA CELULIT NI SAMO LEPOTNA MOTNJA

Celulit ni samo lepotna motnja

Pred leti je bil na koncu naše ulice avtoličar. Imel je vajenca, ki je povzročal več škode kot dobička. Nič preveč spretno ni ravnal s pištolo za barvanje, zato se je pogosto primerilo, da je na koncu pločevina dobila »pomarančno kožo«, kar seveda lastnikom pločevinastega statusnega simbola ni bilo povšeči. Poleg hude krvi in nejevolje je vajenčeva nerodnost terjala odločen poseg ličarskega mojstra, da se je naposled »pločevinasta koža« gladko svetila in bila tudi na otip prijetna. To, kar je za moške »pomarančna koža« njihovih avtomobilov, je za ženske »pomarančna koža« na stegnih in bokih. Moški se ponavadi za ženske »pomaranče« ne brigajo kaj dosti, pa tudi ženske povečini ob moških pločevinastih skrbeh ostanejo ravnodušne.

Celulit - kako nastane in kako preprečimo njegov nastanekToda pomarančna koža, kar je samo drug izraz za nadležen celulit, pri ženskah ni samo lepotna napaka ali motnja. Je opozorilo, da limfni sistem in krvni obtok ne delujeta pravilno zaradi neravnovesja hranil in rizičnega življenjskega sloga. Pogosto se dogaja, da voda, ki je osnova celične tekočine, ostaja v medceličnini, v celicah pa je ni dovolj, da bi te normalno delovale. Zato nastanejo poškodbe; v koži se uničijo kožne in vezivne celice, ker ne dobijo hrane in zaščite; oboje prihaja vanje kot raztopina v vodi. Pri ženskah potekajo kolagenska vlakna v maščobni plasti pravokotno na kožo, pri moških pa diagonalno. Pri ženskah ta vlakna ne zadržijo presežne maščobe, ki se zaradi teže seseda in kopiči v majhnih kosmičih. Znanstveniki iz Firenc so ugotovili, da celulit vsebuje večje število proteoglikanov oziroma celic, ki zadržujejo vodo v medceličnini, kar povzroča edeme.

S hujšanjem ne izgubljamo celulita

Torej celulit ni posledica prevelike količine maščobe, marveč uničenja in oslabelosti kožnih celic in vezivnega tkiva. Ker so celice veziva in kože zaradi dehidriranosti oslabele, maščobne celice iz globljih plasti silijo proti površju, v dermis; to pa daje videz pomarančne kože.

K nastanku celulita prispevajo še prosti radikali, ker uničujejo celice kolagena in elastina, da ne morejo zadrževati maščobe.Negativno vlogo imata len krvni in limfni obtok, ki ju še povečujejo slabe razvade (kajenje, alkohol), pretirano sončenje in ekstremni športi. Če hujšamo, ne bomo odpravili celulita. Zmanjšali bomo le količino maščobnega tkiva v podkožju, toda ta maščoba ni povezana s celulitom. Ko se med hujšanjem masa zmanjša, se ustrezno zmanjša odstotek maščobe v telesu, celulita pa ni nič manj. Celulit s hujšanjem ne izgine, ker telo ne more uporabiti in odpeljati na kurjenje maščob iz dermalnega sloja kože oziroma usnjice. Zato so »zdravljenja« celulita neuspešna, če se osredotočimo samo na maščobo. Sončenje še poveča celulit, ker ultravijolični žarki uničujejo kolagen.

Veliko vlogo pri nastanku celulita imajo tudi slabe žile in kapilare. Oslabljene niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do usnjice in povrhnjice kože. Celice v tem delu propadejo. Ženske imajo šibkejše stene žil kot moški, zato te hitreje oslabijo in ne opravljajo svoje osnovne vloge v celoti.

Odprava celulita na dolgi rok

Najprej omogočimo hranilnim snovem in vodi, da pridejo v celico. To pomeni, da popravimo selektivno prepustnost celične membrane. Zaužiti moramo dovolj esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov, da se bodo celice obnovile in popravile. Nadalje moramo zagotoviti dovolj antioksidantov, barvitega sadja in zelenjave, da bomo celice zaščitili. Učinek »zdravljenja« bomo pospešili s pitjem zadostnih količin vode, z ustreznimi hranili in z redno vsakodnevno hojo.

Pri odpravljanju celulita se ne odrekamo hrani, ne hujšamo, marveč manj zdrava živila zamenjamo z zdravimi. Treba pa je imeti obilno mero potrpežljivosti, saj ni mogoče pričakovati, da bo rezultat viden čez noč. Po dveh ali treh mesecih pa bi že morali opaziti precejšnje izboljšanje.

Esencialne maščobne kisline omega 3, omega 6 in omega 9 obnavljajo celično membrano in pomagajo odstranjevati odpadno vodo iz celic. Dobimo jih v soji, riževih otrobih, oreščkih, semenih, pšeničnih kalčkih in oljčnem olju. Najboljše so kombinacije. Z maščobnimi kislinami omogočimo hidriranje celic. Poleg kislin omega 3 rastlinskega izvora je treba uživati tudi omega 3 živalskega izvora iz rib. Pri odpravljanju celulita bomo težko zagotovili dovolj maščobnih kislin, ne da bi uživali naravna prehranska dopolnila s kapsuliranimi maščobnimi kislinami, saj so te sicer občutljive na oksidacijo.

Brez beljakovin oziroma aminokislin ne bo šlo. Kolagen in elastin sta tkivo, sestavljeno iz aminokislin, ki jih dobimo z beljakovinsko hrano. Potrebujemo meso, ribe, jajca, mleko, sirotko, sojo, stročnice, torej vse vrste živalskih in rastlinskih beljakovin. Beljakovine prebavljamo v želodcu, zato je treba najprej uravnati želodčno kislino. Novo vezivno tkivo nastaja iz esencialnih maščobnih kislin in aminokislin s pomočjo glukozamina, vitaminov in mineralov. Glukozamin je pomemben za nastanek hialuronske kisline, ki veže nase vodo in je naravni vlažilec. Če uživamo dovolj teh snovi, se bo količina celulita zmanjšala, imeli bomo tudi manj gub.

Pomen vitaminov

Vitamin E zaščiti membrano pred poškodbami prostih radikalov in močno hidrira celice ter prepreči njeno izgubo (žitni kalčki, oreščki ...). Vitamini skupine B, zlasti vitamin B3, izboljšujejo sposobnost povrhnjice, da ohranja vlažnost. Ta je zato bolj gladka in mehka. Vitamin C pomaga pri sintezi kolagenskih vlaken in preprečuje encimoma kolagenaza in elastinaza, da bi razgradila elastin in kolagen v vezivnem tkivu. Minerali sodelujejo pri presnovi v nove celice in novo tkivo. Najpomembnejši za odpravo celulita so: cink, bor, silicij, baker, mangan in fosfor.

Celulit lahko tudi preprečimo

Vzroke za nastanek celulita je mogoče strniti v pet komponent: poškodbe žil, poškodbe usnjice, nabiranje odpadne vode v medceličnini, otekanje maščobnih celic in njihovo premikanje proti površini kože ter tanjšanje povrhnjice. Iz tega izhaja, da je mogoče le z ustrezno hrano celulit zmanjšati in ga na dolgi rok celo odpraviti.

Celulit je mogoče tudi preprečiti. Da bi se mu izognili, moramo ustaviti propad celic in vezivnega tkiva. Med večje dejavnike za celulit sodijo prosti radikali. Delujejo od znotraj in od zunaj ter verižno uničujejo celice. V telo pridejo z onesnaženim zrakom in s sončenjem, zelo veliko z razvadami: kajenje, uživanje alkohola, ponočevanje in nezadostno spanje ob neustreznem prehranjevanju, stresih in depresiji ter s pretiranim športom, so pa tudi stranski produkt dihanja in presnovnih procesov v telesu. Prav verižno uničevanje celic je najbolj nevarno, saj je prosti radikal nestabilna molekula, ki ji manjka elektron, zato »napada« sosednje molekule in jih spreminja v še več prostih radikalov. Molekule, ki prostemu radikalu oddajo elektron in same ostanejo stabilne, so antioksidanti. Ti edini lahko ustavijo verižno reakcijo ter preprečujejo celulit.

Zaradi vse bolj onesnaženega okolja in s tem večjega »priliva« prostih radikalov ter vse bolj siromašne hrane z vidika vsebnosti koristnih snovi je čedalje bolj nujno, da uživamo antioksidante v obliki naravnih prehranskih dopolnil. Ta pa nikakor ne morejo biti osnovni vir antioksidantov, ki jih moramo pridobiti s hrano. Najpomembnejši naravni antioksidanti so vitamin c (citrusi, jagodičje), vitamin e (žitni kalčki, oreščki ...), vitamin a (korenje, močno obarvano sadje in zelenjava) ter polifenoli (zeleni čaj, rdeče in vijolično grozdje, granatna jabolka).

Posebej priporočljiva živila proti celulitu:

Beljakovine (aminokisline): z njimi obnavljamo celice. Jejmo nemastno meso živine in drobnice, ki se je pasla, sirotko in ribe.

Beluši: krepijo vene in kapilare, uravnavajo krvni in limfni sistem, razstrupljajo in utrjujejo kožo.

Stročnice: vsebujejo vitamine B, minerale (kalij) in vlaknine.

Otrobi in ovseni kosmiči: vsebujejo vlaknine in antioksidante.

Oreščki in žitna olja: vsebujejo selen, vitamin E in esencialne maščobne kisline.

Avokado: zaradi vsebnosti omega 3, vitamina E in betasitosterola krepi krvni obtok.

Banane: izboljšujejo krvni obtok, vsebujejo kalij, železo, fosfor, magnezij, mangan in baker ter številne vitamine in balastne snovi.

Jagodičje: zaradi vsebnosti flavonoidov in vitamina C; robide imajo tudi gamalinolensko kislino, ki pomaga izgorevati maščobe.

Ananas: skrbi za odvajanje vode, obnavlja kolaganska vlakna, z encimi pospešuje izkoristljivost beljakovin.

Hruške: pomagajo razstrupljati telo, poživljajo limfni sistem in metabolizem; vsebujejo tudi vlaknine in kalij, so diuretik.

Lubenica: zaradi kalija odvaja vodo, zaradi vlaknin skrbi za krvni obtok, zaradi likopena deluje antioksidativno.

Agrumi (pomaranče, limone ...): pospešujejo obnavljanje kolagena in poživljajo krvni obtok.

Čebula in česen: vsebujeta žveplo in preprečujeta nastajanje škode zaradi prostih radikalov; ščitita celične membrane in preprečujeta oksidacijo maščob.

Brokoli: vsebuje alfalipoidno kislino, ki ohranja prožnost kolagena; vsebuje tudi selen.

Jajca: spodbujajo nastanek antioksidativnih encimov.

Mleko, jogurti: naravni, surovi, polnomastni, ker pospešujejo nastanek mišične mase.

Ribe: omega 3 maščobne kisline; s prostaglandini uravnavajo ravnovesje vode, krepijo žilni sistem in pospešujejo krvni obtok.

Suho sadje: zaradi vlaknin, vitaminov in mineralov.

Začimbe in čaji: črni poper, čili, ingver, kurkuma, rožmarin, šipek, majaron, komarček, peteršilj in zeleni čaj.

Večina teh živil vsebuje vitamine skupine B, nujne za pravilne presnovne procese.