DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE HUJŠANJE NOČNA MORA ŽENSK – CELULIT IN MAŠČOBNE...

Nočna mora žensk – celulit in maščobne obloge

Celulit je v kozmetiki poseben videz kože, zlasti na stegnih, bokih, trebuhu in zadnjici debelih ljudi, predvsem žensk. Koža je zaradi posebne razporejenosti podkožnega maščevja in veziva podobna lupini pomaranče (pomarančasta koža) (slovenski medicinski e-slovar).

Celulitis je akutno difuzno gnojno vnetje intersticijskega veziva, zlasti v podkožju (slovenski medicinski e-slovar).

celulit ali pomarančna kožaCelulit je nepravilno razporejena podkožna maščoba. Je želatini podobna snov, sestavljena iz maščobe, vode in odpadkov, ujeta tik pod kožo. Celulit nastaja zaradi prevelike količine maščobe v telesu in povečanja maščobnih celic.

Čeprav je v definiciji iz slovarja zapisano, da se pojavlja pri debelih ljudeh, naj bi kar 80 do 95 odstotkov vseh žensk trpelo za to nadlogo. To pomeni, da imajo celulit vse, suhe, debele, majhne, velike, stare in mlade.

Osnovni vzrok za nastanek celulita je način življenja. Celulita kot takega ne podedujemo, lahko pa podedujemo nagnjenost k tej nadlogi, ki je največkrat estetski problem. Če pa nakopičeni odpadki v podkožju otežujejo mikrocirkulacijo, lahko postane tudi zdravstveni problem.

Veliko vlogo pri nastanku celulita ima tudi kakovost vezivnega tkiva. Če je vezivno tkivo slabo, se k temu hitro navežejo še drugi dejavniki.

  • Eden najpomembnejših je čezmerna telesna teža. Čim več maščevja je shranjenega v maščobnih celicah (lipocitih), tem opaznejši je kožni relief.
  • Premalo gibanja zmanjšuje mišično tkivo, nadomesti pa ga maščobno.
  • Zelo pomembna je zdrava prehrana in pitje zadostnih količin vode.
  • Kajenje zelo slabo vpliva na nastanek celulita. Nikotin zoži žile v koži, kar poslabša metabolizem, okvarja pa tudi kolagenska vlakna.
  • Na nastanek celulita vplivajo tudi stres, hormonske spremembe, dednost, slaba krvna cirkulacija, zaprtje, utrujenost in predolgo sedenje.
  • O hormonski kontracepciji so mnenja deljena, zato ne spada med pomembnejše dejavnike pri nastajanju celulita.

Včasih se nam zdi, da je boj proti celulitu Sizifovo delo. Tukaj, tako kot pri telesni vadbi ne moremo pričakovati čudežev v kratkem času. Dolgoročno bomo veliko dosegli že z zdravim načinom življenja, zdravo prehrano, s pitjem zadostnih količin vode, z veliko gibanja, zmanjšanjem telesne teže. Pomembna je tudi redna telesna nega. K temu spadajo piling (približno enkrat tedensko), losjoni za vlaženje kože in masaža, s katero izboljšamo prekrvitev. Masaža pospešuje cirkulacijo v predelih, prizadetih s celulitom. Masaža prizadetih predelov poveča pretok v krvnih in limfnih kapilarah ter zmanjša možnost kopičenja maščobnih celic in zapiranja medceličnega prostora ter s tem tvorjenja maščobnih skupkov.

V lekarnah je na voljo tudi veliko krem, ki so nam v pomoč pri odpravljanju celulita. Za katero se boste odločili, je odvisno od vas, v veliko pomoč pa so vam lahko farmacevti, ki vse izdelke zelo dobro poznajo.

Osnovni vzrok za nastanek celulita je način življenja. Celulita kot takega ne podedujemo, lahko pa podedujemo nagnjenost k tej nadlogi, ki je največkrat estetski problem. Če pa nakopičeni odpadki v podkožju otežujejo mikrocirkulacijo, lahko postane tudi zdravstveni problem.

Na žalost pa samo z zdravim načinom življenja velikokrat ne moremo odpraviti že čezmerno povečanih maščobnih celic. Napredek v tehnologiji današnjih posegov in terapij nam omogoča, da prav s teh težavnih delov telesa odstranimo odvečne centimetre in na teh predelih zgladimo kožo. O možnostih odpravljanja maščobnih oblog in celulita smo se pogovarjali z Mojco Vellacher iz medicinsko estetskega centra Vividus (Kopitarjeva ulica 2, 2000 Maribor, tel.: 02/228 22 42, gsm: 051/655 750).

Obstajajo terapije, ki bolj ali manj zmanjšajo povečane maščobne celice in omilijo pojav celulita na telesu. Kombinacije masaž, infrardeče svetlobe, IPL-a (angl. Intense Pulse Laser), ročne in strojne limfne drenaže ter vakuumske in ultrazvočne terapije lahko bistveno izboljšajo kvaliteto kolagena, vzpodbudijo in obnovijo limfni in krvni obtok ter izboljšajo tonus kože.

Posegi, ki uničijo povečane maščobne celice in s tem omogočijo limfnim kapilaram, da vsebino maščobnih celic po naravni poti izločijo iz telesa, so:

Injekcijska lipoliza: z injekcijami se v maščobo aplicira naravna snov sojin lecitin (fosfatidilkolin – lipostabil), ki raztaplja maščobo in jo počasi odstranjuje iz telesa.
Laserska lipoliza: deluje na principu selektivne fotohipertermije. Skozi milimetrski rez na koži se v maščobno tkivo vstavi kanila z optičnim vlaknom, ki lasersko energijo pretvarja v toploto. Maščobne celice vsrkajo toplotno energijo, se napihnejo in počijo – nastopi lipoliza ali topljenje maščobnih celic.

Ultrazvočna lipoliza – kavitacija: v povečanih maščobnih celicah sproži ultrazvočno polje nastanek mehurčkov, ki zrastejo do določene velikosti in se nato sesedejo sami vase. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek). Ta zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne proti nastalim vibracijam in minimalnim spremembam, nastalim ob pritisku tkiva.

Mezoterapija (Mesotherapy): probleme z odvečno maščobo in celulitom odpravlja z injekcijami majhnih odmerkov naravnih sestavin, mineralov in zdravil v zgornjo plast kože.

Elektroporacija s sistemom Actyderm: celicam dobavlja mezoterapevtske preparate za obnovo kolagena in topljenje maščobe v celicah.

Ko je potrebno število posegov opravljeno, so na tem predelu maščobne celice uničene. Vendar se maščobne celice v procesu regeneracije tkiva obnovijo, kar pomeni, da po določenem času telo maščobne celice obnovi. Hitrost regeneracije maščobnih celic je odvisna od potrebe organizma po njihovem ustvarjanju in od genskega zapisa našega telesa, ki je pri vsakem posamezniku drugačen. S posegi je obseg novih maščobnih celic neprimerno manjši, omogočen je pretok limfe, ki s pravilnim prehranjevalnim režimom, z dovolj gibanja in tekočine ostane v mejah neopaznega in nemotečega.

Strokovnjak na pregledu in posvetu določi stopnjo celulita in predstavil možne načine odpravljanja odvečnih maščobnih oblog in zmanjšanja celulita.

Vsi načini za zmanjšanje odvečne maščobe in odpravo celulita se lahko uporabljajo posamično ali v kombinaciji, kar je odvisno od obsega problema.

Razlika med celulitom in nakopičenimi maščobnimi oblogami:

CelulitNakopičene maščobne obloge
Mrzla pomarančna koža, medle barve, ki je izgubila elastičnost. Prisotne so kapilare.Koža je normalna, gladka, topla in elastična.
Pojavlja se značilno na stegnih, zadnjici in notranji strani kolena.  Pojavljajo se na trebuhu, bokih, kolenih, hrbtu, stegnih in rokah.
Ob pritisku se pojavi pomarančna koža, lahko pa tudi bolečina. Ob pritisku ni pomarančne kože in ne bolečine.
Zdrava prehrana in šport sta koristna, vendar največkrat ne rešita težave, lahko pa jo omilita.Zdrava prehrana in šport sta koristna in lahko rešita težave.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 33, maj 2009.