Vadba v vodi za seniorje

Vsak izmed nas se je zagotovo že kdaj srečal z gimnastičnimi vajami v primerno topli vodi, ki se ne izvajajo ob glasbi, ampak so namenjene rehabilitaciji po poškodbah in raznih boleznih ter jih vodijo za to usposobljeni zdravstveni delavci in fizioterapevti. V zadnjih letih pa so se tudi pri nas razširili razni rekreativni programi vadbe v vodi. Primerni so za vsakogar, ne glede na poprejšnje znanje in izkušnje, socialni položaj, telesno pripravljenost in stopnjo zdravja. Voda je namreč prijetno in prilagodljivo okolje, ki omogoča varno in učinkovito vadbo. Sem sodi tudi vadba v vodi za seniorje.

Vadba v vodi za seniorje je oblika vadbe v vodi, namenjena starejšim. Vključuje gibanja v pokončnem položaju, ki so prilagojena posebnostim vodnega okolja, in plavanje.

Vadba v vodi je primerna za razmeroma zdrave starejše ljudi in za tiste z blagimi zdravstvenimi težavami in omejitvami, nastalimi zaradi bolezni ali poškodb. Še posebno primerna je za seniorje s čezmerno telesno težo, z bolečinami v križu, artritisom in težavami z ravnotežjem. Njen primarni cilj je varovati in krepiti zdravje.

Redna vadba ima precejšnje učinke na telo in zdravje. Njen najpomembnejši vpliv je zmanjšanje tveganja za nastanek in razvoj številnih kroničnih degenerativnih bolezni in težav v tretjem življenjskem obdobju. Med drugim zmanjšuje vrednosti maščob v krvi, upočasnjuje proces ateroskleroze, znižuje krvni tlak in pomaga pri uravnavanju telesne teže. Krepi imunski sistem, povečuje telesno zmogljivost, izboljša počutje, in ker poteka v skupini, pripomore tudi k druženju in sklepanju novih prijateljstev.

Znanje plavanja ni pogoj za udeležbo v programu vadbe. Neplavalci lahko vadijo v plitvejšem delu bazena in se zadržujejo bolj ob robu, da se ga lahko ob morebitnem  nelagodju oprimejo. Izberemo globino vode, ki sega nekje med popkom in prsmi, tako da se v njej počutimo varno, brez težav ohranjamo ravnotežje in imamo nadzor nad gibi. Najbolj priporočljiva temperatura vode je od 28 do 32 ºC.

Organizirana rekreativna vadba traja od 45 do 60 minut in poteka dvakrat na teden. Najprej je na vrsti postopno ogrevanje z manj intenzivnimi gibanji, kot sta hoja ali tek, najprej na mestu in pozneje v potovanju, s spreminjanjem njunih oblik in gibov rok. Z aktivnimi vajami razgibamo večino sklepov in večjih mišičnih skupin. Za nadgradnjo lahko izberemo kakšno igro v vodi ali nekaj minut namenimo plavanju. Sledi dvajsetminutna aerobna vadba, s katero želimo vplivati na izboljšanje delovanja srca, ožilja in dihal. Vključujemo gibanja, ki so prilagojena sposobnostim, ciljem in trenutnemu počutju vadečih. Gibanja so nekoliko drugačna v primerjavi s tistimi na kopnem, saj so prilagojena vodnemu okolju. Nato ob uporabi raznih pripomočkov, kot so vodni črvi ali vodne uteži, krepimo mišice telesa. Seveda moramo vadbo primerno končati z raztezanjem mišic ter s sproščanjem. Vključimo lahko igro v vodi, sproščeno plavanje ali dihalne vaje, drsenje po vodni gladini, lebdenje na pripomočkih in podobno.

Prednosti in posebnosti vadbe v vodi za seniorje se kažejo predvsem v udobnem, osvežujočem in poživljajočem okolju, v katerem vladajo posebne zakonitosti. Ena največjih prednosti je, da nam sila vzgona odvzame del telesne teže, glede na to, koliko je telo potopljeno v vodo. Če smo, recimo, potopljeni do pasu, nosimo samo še polovico telesne teže. Če smo potopljeni v področju od popka do prsi, je nosimo od 25 do 35 odstotkov. Gibalni aparat je razbremenjen, zaradi česar je vadba primerna za vse, ki imajo lažje težave s koleni, kolki, hrbtenico ali čezmerno telesno težo. V vodi lahko izvajamo gibanja, ki jih na kopnem ne zmoremo več, lahko na primer tečemo in skačemo. Občutek svobode gibanja, ko lahko počnemo vse, kar smo lahko nekdaj, je neverjeten. Prednosti je res veliko in ena izmed njih je tudi ta, da je srčni utrip ob enaki intenzivnosti vadbe nižji kot na kopnem in je zato srce manj obremenjeno. Voda med vadbo hladi in preprečuje občutek potenja, zmanjšuje zastajanje tekočin v telesu ter onemogoča izvajanje hitrih in sunkovitih gibov, zaradi katerih bi lahko prišlo do poškodb. Vsakdo si lahko vadbo prikroji tako, da je primerna njegovim sposobnostim in telesni pripravljenosti.

Strokovni programi rekreativne vadbe v vodi potekajo pod okriljem Plavalne zveze Slovenije od oktobra do maja v več slovenskih krajih. Podatki so dosegljivi na njihovi spletni strani www.plavalna-zveza.si.

Knjiga Vodna aerobika, vadba v vodi za nosečnice in vadba v vodi za seniorje

Februarja 2008 je izšel učbenik za vaditelje, trenerje, študente, profesorje, fizioterapevte in vse ljubitelje plavanja ter dejavnosti v vodi. Avtorji Nataša Petavs, Andrea Backović Juričan in Boro Štrumbelj v knjigi obravnavajo rekreativne programe vadbe v vodi za odrasle – vodno aerobiko, vadbo v vodi za nosečnice in vadbo v vodi za seniorje. V njej so zbrane dolgoletne izkušnje ustvarjalcev z vodenjem posameznih programov vadbe. Knjiga je bogato opremljena s slikovnim gradivom. Izr. prof. dr. Herman Berčič s Fakultete za šport v recenziji piše, da delo ne bi smelo manjkati na nobeni polici strokovnjakov in vseh tistih, ki so rekreativni šport uvrstili med vrednote.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 25, september 2008.