DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE REKREACIJA BOOT CAMP - VOJAŠKA VADBA ZA VSAKOGAR

Boot camp - vojaška vadba za vsakogar

Se spomnite filma Častnik in gentleman? Richard Gere je v glavni vlogi rekruta v ameriški vojski jemal dih predstavnicam nežnejšega spola. Moškim gledalcem pa je dih zastajal predvsem ob pogledu na intenzivne kondicijske priprave, ki jih je doživel kot nabornik v ameriški vojski. Preskakovanje ovir, plazenje po blatu, dvigovanje hlodov in podobne vaje, ki potekajo ob spremljavi nadrejenega – v ZDA takšno vojaško kondicijsko pripravo imenujejo boot camp.

Vadba boot camp izhaja iz vojaškega treninga in je odlično dopolnilo jogi in pilatesu.Pred leti je boot camp »ušel« iz vojašnic. V svetu profesionalnega športa ta vadbeni program ni več novost. Ker so takšna urjenja izjemno fizično zahtevna in specifična, smo jih trenerji prilagodili tako, da so postala primerna tudi za rekreativce. Danes je boot camp eden najbolj priljubljenih vadbenih programov, ki je dokončno osvojil tudi Evropo in Slovenijo.

Izjemna priljubljenost vadbe boot camp ni naključje, razloga pa sta predvsem dva. Prvi razlog je, da so treningi odlično zasnovani in temeljijo na tehnično nezapletenem gibanju. Obenem so naporni in s tem izjemno učinkoviti ter prinašajo dobre rezultate. Drugi razlog za priljubljenost pa je prvinskost vadbe, stik z naravo ter gradnja ekipnega duha, saj vadba običajno poteka v skupini, poleg tega pa s tovrstno fizično vadbo pridobimo tudi na odločnosti.

Sodobni programi vadbe boot camp so prilagojeni sodobnemu človeku, ki nima časa za vsakodnevno gibanje v naravi, zato ga lahko izvajamo v telovadnici oziroma fitnes centru. Program je sestavljen iz teka, veslanja in kolesarjenja na trenažerjih, preskakovanja kolebnice in krepilnih vaj. Krepilne vaje izvajamo predvsem z lastno težo, to so počepi, izpadni koraki, sklece, zgibi, trebušnjaki, poskoki in podobno. Druga vrsta krepilnih vaj pa se izvaja s pomočjo rekvizitov, kot so težke žoge, elastike, vrv, trenažer TRX, kettlebelli in podobno.

Vadba boot camp je kompleksna, saj so vaje zasnovane tako, da vključujejo več mišičnih skupin hkrati. To je tudi eden od razlogov, da telo med vadbo in po njej porablja več kalorij kot pri drugih vadbah.

Programi boot camp vadbe lahko potekajo na različne načine, bodisi v obliki krožne vadbe ali pa vsi vadeči hkrati opravljajo določeno nalogo. Vaje so lahko časovno omejene ali pa temeljijo na določenem številu ponovitev. Prav zato je vadba primerna za vse vrste ljudi z različno stopnjo natreniranosti. Tako bo nekdo v eni minuti zmožen narediti sto pravilnih izpadnih korakov, nekdo, ki morda ni tako fizično pripravljen, pa morda le petdeset. A pomembno je, da se oba v kar največji meri potrudita in iz sebe iztisneta največ. Ta prilagodljivost je razlog, da je boot camp, čeprav ima sloves izjemno naporne vadbe, ena najbolj vsestranskih in prilagodljivih vadb, primerna tako za začetnike kot tudi za trenirane športnike.

Vadba boot camp je odličen način, kako doseči obvladovanje lastnega telesa, kar nam vsekakor koristi pri vsakdanjih opravilih. Vadba je kompleksna, saj so vaje zasnovane tako, da vključujejo več mišičnih skupin hkrati. To je tudi eden od razlogov, da telo med vadbo in po njej porablja več kalorij kot pri drugih vadbah in je vadba boot camp izjemno primerna za oblikovanje telesa in izgubo odvečnih maščob.

Vadba boot camp izhaja iz vojaškega treninga in je odlično dopolnilo jogi in pilatesu.

Z vadbo boot camp bomo svoje telo učvrstili in stabilizirali, pridobili bomo na gibljivosti, redna vadba pa nas bo pripravila na vsakodnevne in športne obremenitve. Obenem bomo postali tudi bolj samozavestni, odločni, prepričljivi ter zadovoljni sami s seboj.

Boot camp z vsemi svojimi pozitivnimi lastnostmi vsekakor velja za vadbo prihodnosti. Če se želite spoznati z načinom vadbe boot camp, izrežite priložen kupon in brezplačno preizkusite pozitivne učinke »vojaške« vadbe.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 76, oktober 2013.