DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE REKREACIJA 5000-LETNA TRADICIJA POVEZAVE UMA IN...

5000-letna tradicija povezave uma in telesa

Skoraj ne mine dan, ko se ne pojavi nova oblika vadbe, s katero nas skušajo fitnes in drugi centri dobrega počutja zvabiti v svoje prostore. Seveda v tem ni nič slabega, saj bo vsako gibanje, ki se ga lotimo, boljše od posedanja na kavču. A vendar na svetu obstaja program in filozofija gibanja ter povezovanja telesa in duha, ki obstaja že prek pet tisoč let. Spoznajte jogo, ki velja za najbolj dovršeno obliko vadbe, ki je primerna za vse starosti.

Čeprav smo v uvodu govorili o vadbi, je morda krivično jogo metati v isti koš z body pumpom, crossfitom in drugimi trenutno priljubljenimi oblikami vadbe. Z jogo naredimo več, kot le pokurimo kalorije in jačamo mišice. Gre za filozofijo, ki združuje dušo in telo s pomočjo položajev telesa, s katerimi ojačamo in raztegnemo mišice ter sklepe, za globoko zavedanje o pomenu dihanja, meditacije in sproščanja.

Obstaja prek sto različnih vrst joge

Čeprav je joga večinoma neškodljiva za telo, pa so nekateri položaji v jogi zelo zahtevni in niso primerni za začetnike.Nekatere so hitre in intenzivne, druge nežne in sproščujoče. Prav vsak tip joge pa vadbo dvigne na novo raven povezave med dušo in telesom in spodbudi razteznost in moč mišic, obenem pa je joga pravi balzam za izboljšanje razpoloženja in splošnega počutja. Joge se lahko nauči skoraj vsak; prek video posnetkov z napotki, knjig o jogi ali drugače. Vendar pa je vseeno smiselno investirati, vsaj v začetni fazi, v obisk skupinske joge, kjer vam bodo izkušeni in izučeni vaditelji joge pokazali pravilne tehnike, predvsem pa vas bodo brzdali pri napredku, saj so nekateri položaji v jogi zelo zahtevni in za nepripravljeno telo lahko celo škodljivi.

Holistični pristop do vadbe

Med vsemi različnimi vrstami joge boste prav gotovo našli tisto, ki vam najbolj ustreza. Morda iščete zgolj način sprostitve, v tem primeru bodo primerne vrste joge, ki temeljijo na meditaciji in sproščanju. Za druge pa je morda bolj pomembna telesna moč in raztezanje. V vsakem primeru je joga pravi holistični pristop k treningu uma in telesa.

Če ste privrženec hitre in intenzivne vadbe, morda joga ne bo najboljša izbira, čeprav so nekatere vrste joge izjemno fizično zahtevne. Vendar pa razmislite o tem, da v svoj intenzivni vadbeni program vključite tudi jogo, ki jo tudi najboljši športniki na svetu vključujejo kot dodatek svojemu treningu, predvsem zaradi pozitivnega učinka na raztegljivost in vzdržljivost mišic ter nadzora nad dihanjem.

Najpogostejše vrste joge

Hatha je najpogostejša vrsta joge, ki združuje osnovno gibanje in dihanje.
Vinyasa je dinamična oblika joge s tekočimi prehodi med položaji.
Power joga je hitrejša in bolj intenzivna vrsta joge, pri kateri ojačamo mišice.
Ashtanga je kombinacija položajev in posebne tehnike dihanja.
Bikram ali »vroča joga« je serija 26 zahtevnih položajev, ki jih izvajamo v prostoru z zelo visoko temperaturo.
Iyengar je vrsta joge, pri kateri uporabljamo pripomočke, kot so kvadri, trakovi in stoli, s pomočjo katerih dosegamo določene položaje

Joga in bolezni

Prav zaradi povezave uma in telesa je joga izjemno koristna vadba za vse bolnike, ki jih muči sladkorna bolezen, visok krvni tlak, povišana raven holesterola v krvi ali srčno- -žilne bolezni, pa tudi pri drugih boleznih in rehabilitaciji po poškodbah joga prinaša pozitivne učinke. Prav vsak bolnik namreč potrebuje krepko in raztegljivo telo in zavedanje o povezavi uma in telesa. Najbolje pa se bo joga obnesla, če jo boste povezali z eno od aerobnih vadb, na primer hojo, kolesarjenjem ali plavanjem.

Osnovni položaji v jogi so primerni za ljudi vseh starosti, ne glede na prejšnjo telesno pripravljenost.

Seveda vsi položaji pri jogi niso primerni za vsakega bolnika, zato se pred začetkom vadbe pogovorite s svojim zdravnikom. Včasih se je namreč treba izogibati določenim položajem, še posebej, kadar ti zahtevajo, da je telo obrnjeno z glavo navzdol, kar zahteva precej ravnotežja, ki pa ga boste z vadbo vsekakor pridobili. Joga je še posebej primerna za bolnike z artritisom, saj omogoča raztezanje in krepitev mišic brez velikih obremenitev sklepov.

Joga in nosečnost

Joga je primerna tudi za nosečnice, ki so tako bolj sproščene in telesno pripravljene na porod. Vendar pa v tem primeru inštruktorju joge povejte, da ste noseči, in poskrbel bo, da se boste izogibali položajem, ki bi bili prezahtevni ali škodljivi. Predvsem se po prvem trimesečju nosečnosti izogibajte položajem, ki zahtevajo lego na hrbtu. In še en napotek za nosečnice: ne skušajte se raztezati bolj, kot ste se pred nosečnostjo, saj bodo vaši sklepi v nosečnosti bolj razrahljani, zato lahko pretiravanje povzroči poškodbe.

Aktivirajmo celo telo

Z jogo se lahko ukvarjamo v naravi ali zaprtih prostorih, vendar pa si je smiselno omisliti posebno podlogo, ki bo preprečevala drsenje na gladkih tleh.

Joga je celovit način gibanja, s katerim vključimo praktično vse dele telesa in mišice, od jedra telesa, prek rok, nog, zadnjice in hrbta, vendar pa ob tem ne obremenjujemo sklepov. In čeprav joga ne velja za aerobno vadbo, se pri držanju položajev, še posebej pri bolj intenzivnih vrstah joge, kot je power joga, lahko kar pošteno prepotimo. Zapomnimo pa si, da joga ni tekmovalna, zato ne poskušajte tekmovati z drugimi udeleženci. Osredotočite se nase, na svoje telo in dihanje.