DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE V KOVČEK SODI TUDI POTOVALNA LEKARNA

V kovček sodi tudi potovalna lekarna

Polonca Fiala, mag. farm.Končno smo tudi letos dočakali toplejše dni in pogled na koledar razodene, da do poletja ne manjka več veliko. S tem se seveda bliža čas dopustov, počitnic, oddiha in potovanj …

Kovčki spet pokukajo na plan, pridna roka jih otrese prahu in počasi se polnijo. Nekaj majic, hlač, kopalk, brisač, in zadrga na koncu samo nemočno ječi. Neusmiljeno leze narazen in kaže še zadnji prazen prostorček v kovčku, kot bi hotela opomniti:

Kaj pa potovalna lekarna?!

Vprašanje je umestno, kajti pogosto nas prav v počitniških dneh zmotijo nevšečnosti, kot so prebavne težave, bolečine, sončne opekline, žulji in še bi lahko naštevali. In čeprav so kovčki mnogokrat zelo natrpani, niso nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti. Zato bomo skozi prispevek skupaj sestavili potovalno lekarno, ki naj postane nepogrešljiva vsebina vsakega počitniškega kovčka!

Vsebina potovalne lekarne ni vedno enaka

Ko se odpravljamo na pot in pripravljamo potovalno lekarno, si moramo zastaviti 5 temeljnih vprašanj:

Kam grem? (zanima nas, katere bolezni se pojavljajo na tem področju, kakšne so klimatske razmere, kakšen je splošni higienski standard v deželi, dostopnost zdravstvene oskrbe, urejenost prometa ...)

Kaj bom počel? (vemo, da nekateri uživajo v umirjenem dopustu, v umirjenem hotelu, spet drugi so v nenehnem gibanju, v raziskovanju, taborijo, se potapljajo …)

Kako dolgo bom potoval? (daljše potovanje je pogosto združeno s kulturnim šokom, pa tudi izpostavljanje škodljivim agensom je daljše)

Kako bom potoval? (ali gremo z osebnim avtomobilom, letalom, javnim prevozom …)

Kakšni so moji sopotniki? (zelo pomembno je, da se potovanje prilagodi starosti in zdravstvenemu stanju – posebej izpostavljeni so otroci, nosečnice, starejši, kronič- ni bolniki)

Že odgovori na ta vprašanja nam ponudijo vsebino oz. priporočijo, kaj moramo vzeti s seboj, in predvsem na to se moramo opirati, ko pripravljamo prtljago za na pot.

Pred odhodom tudi obvezno preverite veljavnost zdravstvenih kartic vseh družinskih članov, če boste letovali v tujini, pa si priskrbite tudi potrdila o zdravstvenem zavarovanju za tujino. Pazite, da vam ne zmanjka zdravil, ki jih morate redno uživati (kronični bolniki), in jih nikar ne pozabite doma. Če ste namenjeni v tropske dežele ali tja, kjer grozijo epidemije nalezljivih bolezni, se na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja ali v najbližjem Zavodu za zdravstveno varstvo pozanimajte o obveznih in preventivnih cepljenjih ter o zaščiti z zdravili.

Kaj naj potovalna lekarna vsebuje?

Vsekakor v potovalni lekarni ne sme manjkati nekaj osnovnih zdravil in pripomočkov, ki jih v lekarni lahko kupite brez recepta in vam pomagajo ob nevšečnostih.

Če vam je med vožnjo slabo, si priskrbite tablete proti potovalni slabosti. V lekarni so na voljo tablete z učinkovino dimenhidrinat. Prav tako zmanjšujejo slabost pripravki iz ingverja, na voljo pa so tudi zapestni trakovi na osnovi akupresure.

Ob glavobolu, zobobolu, bolečinah v sklepih ali mišicah, ob povišani telesni temperaturi ter ob prehladu bo dobrodošel kak analgetik in antipiretik (paracetamol, acetilsalicilna kislina, ibuprofen, naproksen …).

Če imate težave z alergijami, tudi na sonce, imejte pri roki antihistaminike v obliki tablet in mazil, ki bodo ublažili tudi srbenje po morebitnem piku žuželk ali ožigu meduz.

Prva pomoč na počitnicahPogosto se na dopustu pojavi tudi driska, ki jo povzroči okužba z mikroorganizmi iz hrane ali vode, predvsem v krajih s toplo klimo in pomanjkljivo higieno. V počitniškem kovčku zato naj ne manjkajo tablete z medicinskim ogljem in pripravki z mlečnokislinskimi bakterijami. Izgubljeno tekočino, glukozo in elektrolite pa nadomestite z raztopino rehidracijske soli.

Če načrtujete nekoliko bolj aktiven dopust in se radi peš podate na dolge poti, ne pozabite na kremo, ki bo ublažila boleče, otekle in težke noge. Tudi kakšen elastičen povej se velikokrat izkaže za nepogrešljivega.

Velikokrat se nam predvsem med prsti na nogah pojavijo glivice. Na to bodimo posebej pozorni, če bomo dopust preživljali na kopališčih. Pomagajo antimikotična mazila, zato tudi to dodajte v svoj kovček.

Na pot vzemite še pribor za oskrbo ran (sterilne gaze, razkužilo, povoje …), kremo za morebitne manjše poškodbe, obliže za žulje, termometer za merjenje telesne temperature, pinceto in alkoholne robčke ali priročne pripravke za razkuževanje rok.

Ženske, ne pozabimo na...

Pogosta nadloga, ki ženskam zamori dopustniške dni, so tudi vaginalna vnetja. Najpogostejše so glivične okužbe nožnice, ki jih imenujemo tudi vaginalne kandidiaze in so običajno posledica čezmernega razrasta kvasovke Candide albicans. Sama navzočnost glivice še ne pomeni okužbe, kajti ravnovesje z bakterijsko floro uspešno obvladuje njeno razrast.

Najpogostejši vzrok, da ne porabimo dopusta, je denar, takoj za njim slabo načrtovanje dopusta na tretjem mestu pa življenjski slog, posvečen delu.

Vzrok za čezmerno razrast glivic je zagotovo zmanjšana odpornost organizma, k čemur nedvomno prispeva stres, ki ga dandanes zelo težko zamejimo. Zelo pogosti vzroki so tudi zdravljenje z antibiotiki, ki lahko spremenijo normalno vaginalno floro, menstruacija, nosečnost in jemanje kontracepcijskih tablet, pri katerih pride do nihanja ravni hormonov v telesu. Tako se pojavi značilno srbenje, belkast izcedek, vaginalna sluznica in zunanje spolovilo sta pordela, mokrenje pa lahko spremlja pekoč občutek. V izogib težavam je zato nujno potrebno, da vzpostavimo kisel pH nožnice z ustreznimi intimnimi mili. V lekarni je na voljo pestra ponudba, zato intimno milo ne sme manjkati v nobeni potovalni lekarni. Ozaveščenost glede uporabe bombažnega spodnjega perila je velika, le redkokatera ženska pa je striktna pri uporabi bombažnih vložkov med menstruacijo, čeprav lahko s tem veliko pripomoremo k razrešitvi težav. Tudi uporaba probiotikov v obliki vaginalet ali za peroralno uporabo je smiselna. Na voljo so tudi probiotični tamponi in tudi zaščitni tamponi, ki preprečujejo okužbo nožnice pri kopanju v bazenih ali na morju.

Čeprav so kovčki mnogokrat zelo natrpani, niso nikoli tako, da se
ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke.

Če je ženska dovzetnejša za okužbe, naj o njih kar povpraša v lekarni in jih doda potovalni lekarni! Če bo na dopustu kljub vsem tem nasvetom pri- šlo do težav, bomo posegli po kakšnem antimikotičnem zdravilu v obliki vaginalnih krem ali vaginalet ali po pripravkih, ki so uspešni v boju z glivicami in se v lekarni dobijo brez recepta.

Velikokrat ljudje potarnajo, da se na dopustu pojavi zaprtje. Če ste zanj dovzetnejši, vzemite s seboj tudi kak pripravek proti zaprtju v obliki tablet, svečk, čaja ali sirupa.

Nikar ne pozabite na repelente, ki ščitijo pred nadležnimi komarji, klopi in drugimi insekti, ki pogosto zmotijo idilo.

Dobro zaščito pred soncem izberimo že doma

Kamorkoli potujete, bo zaščita pred soncem nujna. Zato v kovček dodajte sredstva za zaščito pred soncem, ki ščitijo pred žarki uva in uvb, ter ne pozabite na sredstva za nego in hlajenje morebitno pordele kože. Izbira pripravkov je velika, zato se posvetujete s farmacevtom v lekarnah!

Na letalo vzemite le, kar potrebujete na poti

Da bi potnikom zagotovili varnost na poletih, so pravila na letališčih precej stroga. Na letalo lahko vzamete nujne medicinske pripomočke oziroma zdravila, ki jih redno jemljete. Morda vam jih bodo pregledali, s seboj pa imejte tudi zdravniško potrdilo, da zdravila oziroma medicinske pripomočke res potrebujete. Na letalo nesite le zdravila, ki jih potrebujete na poti, v količinah, ki jih boste na poti porabili. Zalogo in večje količine zdravil dajte v navadno prtljago. Prav tako v kovčku, ki ga boste oddali ob prijavi na letališču, pustite prostor tudi za potovalno lekarno. Mazila in kreme namreč štejejo med tekočine, za katere veljajo omejitve za vnos na letalo: embalaža vsakega od njih ne sme biti večja od 100 mililitrov in na letalo jo lahko nesete le v večji prozorni vrečki, ki ima zgoraj sistem za zapiranje, katere prostornina ni večja od enega litra. Pri varnostnem pregledu je potrebno vrečko vzeti iz ročne prtljage, da se pregleda posebej.

Kako hranimo potovalno lekarno?

Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroki. Obvezno preverite datum njihove uporabe. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Še posebej pa bodite pozorni na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja.

Tako, spoštovani bralci, počitniški kovček smo pripravili in počitnice se lahko začnejo. Varno potovanje, čim manj zdravstvenih težav ter obilo dobre volje in brezskrbnih dni vam želim!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 64, poletje 2012.