DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE KAJ NE SME MANJKATI V POTOVALNI LEKARNI?

Kaj ne sme manjkati v potovalni lekarni?

Potovalna lekarnaIz toplih spomladanskih dni so se počasi razvili vroči poletni meseci, ki nas s svojo lenobnostjo, božajočimi sončnimi žarki in visokimi temperaturami vztrajno vabijo na oddih. Najsibo ta nekje na morski obali, v gorah ali pa tudi v mestnem vrvežu kjerkoli po svetu – povsod velja, da s seboj vedno potrebujemo najnujnejše izdelke iz potovalne lekarne, saj se tako izognemo morebitnim neprijetnostim, povezanim z zdravjem, našim počutjem ali posledicami brezskrbnega preživljanja prostega časa.

Na pot se je zmeraj dobro pripraviti dovolj zgodaj, se o kraju potovanja ustrezno informirati (upoštevajoč vsa obvezna in priporočljiva cepljenja) in seveda v skladu s tamkajšnjimi okoliščinami tudi primerno založiti potovalno lekarno.

Kaj v potovalni lekarni nikakor ne sme manjkati?

Sredstva proti bolečini (analgetiki)

Vsekakor si ne želimo, da nam težko pričakovane dni, namenjene oddihu, pokvari neprijetnost, kot je glavobol, zobobol, bolečine v hrbtu, menstrualne bolečine ali kakršnakoli druga bolečina, ki nam onemogoča normalno delovanje. Priporočljivo je imeti s seboj tablete paracetamola (zlasti v obliki, ki se jo lahko zaužije tudi brez vode) ali kakšen analgetik z močnejšim učinkom (naproksen, ibuprofen), ki so prav tako na voljo brez recepta v lekarnah.

Med prijetnim pohodom nas lahko neprijetno presenetijo poškodbe. Že izvin gležnja je lahko velika težava, če smo daleč od zdravstvene oskrbe. Zato imejmo vedno s seboj komplet prve pomoči.

Sredstva za urejanje prebave (probiotiki, medicinsko oglje, odvajala)

Sprememba okolja, prehrane in življenjskega tempa med počitnicami lahko precej spremeni delovanje naših prebavil. Nekateri ljudje pogosto tožijo o težavah z zaprtostjo na potovanju. Da bi se izognili neprijetnemu občutku napihnjenosti in celo morebitnim krčem v črevesju, v tem primeru lahko uporabimo blago odvajalno sredstvo v obliki tabletk ali svečk, ki je dostopno v vsaki lekarni. Neprijeten pojav, pogojen s spremenjenim načinom prehranjevanja (in prav tako z vrsto hrane), je tudi driska, do katere lahko pride tudi zaradi neustreznih higienskih pogojev (bivanja, preko uživanja neopranega sadja ali zelenjave, nerednega umivanja rok, uporabe javnih stranišč, prevoznih sredstev ipd.).

Če pred potovanjem sedete na svojo prtljago, vam bo to prineslo srečo na potovanju, pravi ruski pregovor.

Da bi preprečili težave zaradi driske, je nujno, da imamo vedno s seboj izdelek, ki vsebuje ustrezne probiotične kulture, s katerimi bomo ponovno vzpostavili bakterijsko ravnovesje v črevesni flori in tako uredili prebavo. Za hujše primere driske, pogojene s toksini iz okolja, je smiselno zraven probiotika uporabiti tudi medicinsko oglje – tabletke oglja namreč na svoji poti skozi prebavni trakt zaradi svoje velike specifične površine nase vežejo strupe, ki jih tako po naravni poti izločimo iz telesa skupaj z blatom. Treba je vedeti, da so tudi zdravila tujek v našem telesu in se bodo zato tudi ta izločila iz telesa, če jih bomo jemali hkrati z medicinskim ogljem (in torej ne bodo dosegla svoje učinkovitosti), zato je nujno, da kakršna koli zdravila vzamemo v časovnem razmaku 2 ur od zaužitja medicinskega oglja.

Sredstva proti alergiji (antihistaminiki, adrenalinske injekcije)

Vse bolj pogost pojav med počitnicami (zlasti ob morju) je kožna alergija; kombinacija sonca, morske soli, peska in izdelka za zaščito med sončenjem nemalokrat privede do pojava majhnih, srbečih in rdečih mehurčkov na površini kože, ki so neprijetni tako po občutku kot tudi na videz. Če vemo, da smo k tej vrsti alergije nagnjeni, je smiselno, da že pred potovanjem nekaj časa redno uživamo tabletke s kalcijem ali ustrezen antihistaminik, ki ga sicer lahko dobimo na zdravniški recept ali pa ga kupimo v lekarni. Za nego kože s pojavom alergije lahko uporabimo tudi antihistaminik v obliki gela, ki zraven tega, da pomirja rdečico in srbečico, kožo tudi prijetno hladi. Podoben učinek dosežejo tudi geli na osnovi aloe vere.

Pri možnostih pojavitve hujših oblik alergijske reakcije (reakcije na hrano, pike žuželk ipd.), ko lahko gre tudi za življenjsko ogrožujoče stanje, je treba imeti s sabo tudi injekcije z adrenalinom, ki nam jih predpiše zdravnik.

Sredstva za zaščito pred sončenjem

Sicer res lahko povsod v razvitem svetu dobimo ustrezna zdravila, vendar bodo naše počitnice lepše, če jih bomo imeli pri sebi, namesto da bi čakali na olajšanje pred zaprto lekarno ali v polni čakalnici ambulante v naši počitniški destinaciji.

Kjerkoli že smo, med počitnicami nas brezskrbnost ali trenutek nepazljivosti lahko hitro pripelje do pojava sončnih opeklin, ki nam nato pokvarijo preostanek dopusta. Vedno imejmo pri roki sredstvo z ustrezno visokim zaščitnim faktorjem; tega nanašajmo večkrat dnevno po vseh izpostavljenih delih telesa, zlasti po kopanju v morju ali otiranju z brisačo. Ne pozabimo na bolj izpostavljene dele telesa (nos, hrbet, dekolte). Smiselno je imeti s sabo tudi izdelek za nego kože po sončenju, ki neguje, hladi in spodbuja obnovo kože po daljšem izpostavljanju sončnim žarkom.

Sredstva za oskrbo površinskih poškodb in ran

Ker nesreča nikoli ne počiva (tudi na dopustu ne), je dobro imeti s seboj razkužilo za rane, kremo ali sprej za dezinfekcijo in celjenje ran, sterilno gazo, povoje, škarje in vodoodporne obliže različnih velikosti.

Na kaj velikokrat pozabimo?

Ne glede na to, kako dobro smo pripravljeni na pot, je vsebina naše lekarne odvisna tudi od naših lastnih potreb. Zato je dobro, da se poznamo v takšnih situacijah in se oborožimo z ustreznimi izdelki. Sredstva proti potovalni slabosti (med vožnjo v avtu, avtobusu in tudi pri morski bolezni), sredstva za pomirjanje (pri težavah z nespečnostjo, npr. pri potovanju skozi različne časovne pasove), nosni dekongestivi (kapljice ali pršila za nos pri pojavu otečenosti nosne sluznice in težav z dihanjem), kapljice za oči, razkužila za roke, obliži proti žuljem, mazilo proti herpesu ipd.

V nekaterih krajih je nujno imeti s seboj antibiotik kot preventivo pred možnimi okužbami. Glede tega se pred potovanjem ustrezno informiramo in posvetujemo s svojim zdravnikom, ki nam to zdravilo predpiše na recept.

Potovalna lekarna mora nujno vsebovati tudi zdravila, ki so naša redna terapija. Če gre za zdravila, ki jih dobivamo na recept, pravočasno obiščimo zdravnika, da nam ta zdravila predpiše. To velja za vsa zdravila, ki jih redno jemljemo. Ne pozabimo za ustrezno zalogo kontracepcijskih tabletk! Potovalno lekarno moramo še posebej skrbno pripraviti takrat, ko se odpravljamo na dopust v kraje, kjer zdravstvene oskrbe ni »za sosednjim vogalom«.

Tudi naša redna terapija ...

Seveda ne smemo pozabiti, da mora naša potovalna lekarna vsebovati tudi zdravila, ki so sicer naša redna terapija (pogosto npr. kontracepcijske tabletke), zato v primerih, da gre za zdravila, ki jih dobivamo na recept, v doglednem času obiščimo zdravnika, da nam ta zdravila predpiše (to seveda velja za vsa zdravila, ki jih redno jemljemo). Nič kaj prijetno ni namreč v tujini posedati v čakalnicah ambulant in potem še plačevati za zdravila, ki jih sicer nujno potrebujemo.

Zagotoviti moramo, da bo naša potovalna lekarna tudi ustrezno vzdrževana: zdravil ne smemo izpostavljati visokim temperaturam, vlagi ali neposredni sončni svetlobi. Če uporabljamo zdravila, ki jih je treba hraniti v hladilniku, je nujno zagotoviti ustrezne pogoje za to (hladilne torbe ali vrečke s hladilnimi vložki) tako med samim potovanjem kot na njegovem cilju.

Res je, da lahko – skoraj kjerkoli že pač letujemo – v lekarni ali pa pri zdravniku pridemo do ustreznih zdravil, vendar je vseeno bolje, da to možnost hranimo le za nujne primere in se na počitnicah ustrezno pripravljeni raje predajamo zasluženemu počitku.