DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE KAKO NAJBOLJE POSKRBIMO ZA ZDRAVJE PRED...

Kako najbolje poskrbimo za zdravje pred potovanjem

Številni Slovenci se odločijo poletne počitnice preživeti v tujini, čedalje več pa jih izbira tudi eksotična potovanja. V krajih, kjer so izpostavljeni drugačnim klimatskim in kulturnim značilnostim ter dodatnemu zdravstvenemu tveganju, se lahko s pravilnim ravnanjem pred in med potovanjem izognejo veliko težavam na poti ali po vrnitvi domov.

Turisti in potniki nemalokrat pozabijo na varno pripravo na pot, še zlasti če jo na potovanju tu in tam radi mahnejo po svoje. Vsakdo mora na poti najprej poskrbeti sam zase, k čemur veliko pripomorejo jasne in izčrpne informacije zdravniške stroke pred odhodom. Zaradi tega se priporoča obisk ambulante za potnike na enem od regijskih zavodov za zdravstveno varstvo. Potniki in turisti najpogosteje zbolijo za drisko, takoj za njo so okužbe dihal, za malarijo pa vsako leto zboli okoli 30.000 potnikov iz Evrope in ZDA.

Bolezni in nevarnosti na potovanju

Nalezljive bolezni, ki smo jim izpostavljeni na potovanju, lahko razdelimo v pet osnovnih skupin. To so:

  • črevesne nalezljive bolezni,
  • bolezni, ki jih prenašajo insekti,
  • kapljične nalezljive bolezni,
  • bolezni, ki se prenašajo kontaktno prek kože, in
  • bolezni, ki se prenašajo s krvjo in spolnimi odnosi.

Najpogostejša nalezljiva bolezen na potovanju, ki jo lahko preprečimo s cepljenjem, je hepatitis A. Ta bolezen je razširjena po vsem svetu, največkrat pa se potniki z njo okužijo z uživanjem oporečne hrane in vode. Na potovanjih zunaj urejenih turističnih poti se je priporočljivo cepiti tudi proti tifusu. Po naših predpisih, ki so v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije, je obvezno le cepljenje proti rumeni mrzlici, in sicer za potnike, ki se odpravljajo na področja podsaharske Afrike in v države Južne Amerike, ki ležijo v porečju Amazonke. Potniki morajo biti cepljeni najmanj deset dni pred odhodom, to pa je tudi čas, po katerem začne veljati potrdilo o cepljenju. Odmerek cepiva daje zaščito za deset let.

V zadnjem času se čedalje več potnikov odloča za cepljenje s kombiniranim cepivom, ki ščiti pred hepatitisom A in hepatitisom B.

Različni insekti in drugi prenašalci lahko prenašajo številna resna nalezljiva obolenja. Okužb, ki jih prenašajo komarji, sicer ni mogoče preprečiti, učinkovito pa lahko preprečimo razvoj bolezenskih znakov z rednim jemanjem antimalarikov, ki spadajo tudi pod obvezno zaščito za določene dele sveta. Tu govorimo o podsaharski Afriki, nekaterih predelih Južne in Srednje Amerike ter jugovzhodne Azije. Poznamo več vrst antimalarikov, ustrezno izbiro pa vam svetujejo strokovnjaki v ambulantah za cepljenja območnih zavodov za zdravstveno varstvo. Poleg jemanja antimalarikov lahko potnik za zaščito poskrbi tudi tako, da se ne zadržuje dalj časa na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine ter uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte. V notranjih prostorih insektom preprečimo vstop v prostore (spalnica, prostor za druženje) z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata in uporabimo naprave ter sredstva, ki uničujejo insekte (insekticidna pršila, spirale …). Če tega ne moremo zagotoviti, spimo na postelji pod mrežo. Če jo impregniramo z insekticidom, je zaščita še učinkovitejša.

Klimatska naprava je učinkovit sistem, ki zadržuje insekte zunaj prostorov. Poleg vsega naštetega se lahko pred piki insektov zavarujemo še z nošenjem obleke svetlih barv, ki prekriva večji del telesa (na svetli barvi so insekti laže opazni in mi pozornejši), z uporabo repelentov, to je sredstev, ki odganjajo insekte, ter z insekticidi.

Med preostala zdravstvena tveganja, ki za potnike pomenijo nevarnost na potovanju, prištevamo tudi druge bolezni, kot so višinska in morska bolezen, različne poškodbe ter piki in ugrizi živali.

Kako se ustrezno pripravimo na potovanje

Pet vprašanj

Vsem potnikom svetujemo, da si ob načrtovanju potovanja zastavijo pet vprašanj:

  • kam grem,
  • kaj bom počel,
  • kako dolgo bom potoval,
  • kaj moram vzeti s seboj,
  • katere dokumente potrebujem na potovanju.

Ko si bo potnik odgovoril na zastavljena vprašanja, bosta samo načrtovanje in izvedba potovanja lažja in predvsem varnejša. Upoštevati moramo tudi način potovanja, torej izbiro prevoznega sredstva, in specifike, ki jih zahtevajo različni načini potovanja. Posebno pozornost morajo pripravi na potovanja nameniti tudi potniki s posebnimi potrebami. V to skupino štejemo otroke, nosečnice, starejše ljudi in kronične bolnike.

Potovalna lekarna

Naši kovčki in potovalke so mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti.

Osnovna potovalna lekarna naj vsebuje:

  • zdravstveno kartico,
  • ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju,
  • potrdilo o cepljenju (če je to potrebno),
  • tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam,
  • tablete proti driski,
  • tablete za zdravljenje zaprtja,
  • tablete proti potovalni slabosti,
  • prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju,
  • zdravilo proti alergiji,
  • tablete za čiščenje vode,
  • sterilno obvezo za rane,
  • obliže, povoje, gaze, razkužilo, škarjice, elastični povoj in termometer.

Če uporabljate zdravila, ki jih je treba na cilju prijaviti carini, ali če ste sladkorni bolnik in imate s seboj igle in brizge, prosite lečečega zdravnika za pisno potrdilo, drugače lahko pride do neprijetnih zapletov. Še prej se posvetujte z zdravnikom, če je načrtovano potovanje sploh primerno za vas.

Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroki. Preden si pripravite torbico z zdravili, preverite datum njihove uporabe. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni bodite tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja.

www.ZdraviNaPot.net

Na pot z živalmi

Če se le da, svojega hišnega ljubljenčka vzemite s seboj na dopust, kajti odsotnost lastnika je zanj lahko velik stres. Resda bosta potovanje in nastanitev potrebovala nekaj več prilagajanja, toda vaša žival vam bo hvaležna.

Za pot imejte pripravljeno posodo z vodo in zalogo hrane. V prtljago dodajte pribor za nego, nagobčnik, ležišče, povodec in kakšno igračko. Vaš ljubljenček naj bo v prevoznem sredstvu nastanjen v boksu, ki je primeren njegovi vrsti in velikosti. Hranjenje pride v poštev pri daljših potovanjih. Živali nikoli ne puščajte v razgretem avtomobilu. Omogočite ji dovolj gibanja in prostor za opravljanje potrebe.

Pred odhodom si priskrbite vso potrebno dokumentacijo, morebitna cepljenja in veterinarski pregled. Potni list je identifikacijski dokument, ki mora spremljati pse, mačke in bele dihurje. V omenjenem dokumentu mora biti potrjeno veljavno cepljenje proti steklini, ki ga lastniki živali opravijo pri svojem veterinarju, ta pa mora v potni list vpisati vse potrebne podatke o najnovejšem cepljenju. Če posamezne države (članice EU ali tretje države) zahtevajo še dodatna cepljenja ali preiskave, morajo biti opravljene in potrjene.

Navadno mora biti žival za prestop meje označena z mikročipom ali s tetovažo.

Potovanje z letalom

Potovanje z letalom je lahko zelo stresno. Dolgi poleti so velika obremenitev na telo. Sedenje v tesnem prostoru ni prijetno, zato je priporočljivo, da se vsako uro malo sprehodite. Med letom pijte dovolj tekočine, najbolje vodo.

Ročna prtljaga ne sme presegati 8 kg, preostala pa 20 kg, sicer je treba preseženo težo doplačati. Ročna prtljaga ne sme vsebovati ostrih predmetov in tekočin. Občutljivi predmeti naj bodo posebno dobro zavarovani, saj na letališčih s prtljago ne ravnajo ravno skrbno.

Če se prtljaga izgubi, je takoj ob prihodu na letališču treba narediti zapisnik z natančnim opisom izgubljene prtljage. Od letalske družbe dobimo tako imenovani »survival kit«, ki vsebuje najnujnejše pripomočke. Če vam prtljaga ni vrnjena več dni in si morate v tem času nakupiti oblačila, lahko od predstavnika letalske družbe zahtevate odškodnino. Ne pozabite shraniti računov!

Potovanje z avtom

Pred začetkom potovanja nujno poskrbite za brezhibnost vozila; pred daljšim potovanjem servisiranje zaupajte strokovnjakom. Ko natovorite vso prtljago, dopolnite tlak v gumah na zgornjo mejo, saj boste tako pri vožnji prihranili pri porabi goriva. Lastno varnost in varnost sopotnikov zagotovite tako, da uporabite varnostne pasove in otroške sedeže. Vozite spočiti in osredotočeni samo na vožnjo. Če potovanje traja več ur, si vzemite čas za postanke, spočijte se, zaužijte lažji obrok hrane in vode. Razgibajte se. Priložnost izkoristite tudi za preverjanje, ali je prtljaga, ki je nameščena zunaj avta, npr. v strešnem kovčku, še vedno dobro pritrjena.

Poleti na cestah pogosto prihaja do prometnih zastojev. Pred odhodom se pozanimajte, kakšno je stanje na cestah, v avtu pa imejte med potovanjem vedno prižgano lokalno radijsko postajo s prometnimi informacijami. Če se le da, se na pot odpravite v hladnejših delih dneva, ko na cestah praviloma ni zastojev, še posebno če vaš avto ne premore klimatske naprave.

Pozanimajte se, ali za prestop meje v državo, po kateri boste potovali z avtom, potrebujete zeleno karto (za Hrvaško je zelena karta le priporočljiva). Preverite tudi veljavne cestnoprometne predpise, ki se lahko razlikujejo od domačih. Za pomoč pri načrtovanju poti in iskanju neznanih naslovov se odlično obnese avtokarta ali, še bolje, navigacijska naprava.

Dokumenti

Pred odhodom na dopust moramo preveriti veljavnost osebnih dokumentov, predvsem potnega lista in kartice zdravstvenega zavarovanja.

Samo z osebno izkaznico lahko državljani Republike Slovenije prestopimo državne meje vseh držav članic EU ter Evropskega gospodarskega prostora, to so Islandija, Liechtenstein in Norveška, na podlagi sporazumov pa tudi Hrvaške in Švice. V času poletne turistične sezone je s slovensko osebno izkaznico praviloma mogoče potovati tudi v Črno goro. V krajih, kjer za gostovanje potrebujemo vizum, moramo zanj pravočasno zaprositi na pristojnem diplomatsko-konzularnem predstavništvu države, v katero potujemo.

Izguba ali kraja dokumentov

S seboj vzemite fotokopije prvih strani osebnih dokumentov (tudi kreditne kartice), po možnosti overjene pri notarju, ki jih potrebujete za identifikacijo, če vam dokumente ukradejo ali jih izgubite. V potovalki jih hranite ločeno od preostalih dokumentov. Izgubo ali krajo dokumentov ali denarja nemudoma prijavite lokalni policiji. Tam vam bodo sestavili zapisnik, s katerim boste nadaljnje postopke izdaje novih dokumentov urejali mnogo lažje, kot če zapisnika nimate.

Zaradi kraje ali izgube potovalnega dokumenta potrebujete dokument za vrnitev domov. Obrnite se na diplomatsko-konzularno predstavništvo RS oziroma na katero koli diplomatsko-konzularno predstavništvo držav članic Evropske unije, če Slovenija nima diplomatskega konzularnega predstavništva  v državi, kjer letujete.

Zavarovanja

Pred odhodom v tujino si uredite zdravstveno zavarovanje za tujino.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja za države članice Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švico ter za Hrvaško in Makedonijo, konvencijsko potrdilo pa velja v Bosni in Hercegovini. Vse, kar morate storiti, je, da na avtomatih ZZZS sledite preprostim navodilom. Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja dobite po pošti na svoj naslov že v nekaj dneh. Če potrdilo potrebujete takoj, vam na izpostavah ZZZS takoj naredijo certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Za zdravstvene storitve v vseh drugih državah ter storitve, ki niso nujne ali potrebne, je priporočljivo, da sklenete komercialno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Z evropsko kartico oz. konvencijskim potrdilom lahko zavarovane osebe Republike Slovenije uveljavljajo pravico do nujnih oz. potrebnih zdravstvenih storitev le pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne (državne) zdravstvene mreže, v drugih zavodih oz. pri zasebnikih pa morajo storitve plačati sami.

Komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini pa krije stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini brez neposrednega plačevanja storitev tudi pri zasebnih zdravnikih in zdravstvenih ustanovah ter zagotavlja tudi nekatere druge praktične storitve (organizacijo in plačilo prevozov obolelega, poškodovanega ali umrlega zavarovanca v domovino, plačilo stroškov odvetniških storitev in druge oblike pomoči).

Modro je zavarovati tudi prtljago, še posebno če je dragocena. Nekateri turistični aranžmaji nezgodno zavarovanje vključujejo že v ceni. Ponujajo ga tudi nekateri izdajatelji mednarodnih plačilnih kartic. Fotokopijo zavarovalne police, številko nezgodnega zavarovanja in kontaktne številke 24-urnega centra, kamor lahko pokličete v primeru nezgode, imejte ves čas pri roki.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 34, poletje 2009.