DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE ZAVAROVANJE NA POTOVANJIH V TUJINO

Zavarovanje na potovanjih v tujino

Bližajo se počitniški dnevi, ko boste številni dopustovali v tujini, zato so na Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili nekaj nasvetov in informacij, kako poskrbeti za ustrezno zavarovanje.

Zavarovanje na potovanjih v tujinoPravočasno si zagotovite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, če sklepate tudi turistično zavarovanje, pa si vzemite čas – primerjajte ponudbe, preberite pogoje in izberite tisto, ki vam po vsebini najbolj ustreza. Pri zavarovalnih pogodbah za potovanje in prtljago ter pri podobnih kratkoročnih zavarovalnih pogodbah, ki veljajo manj kot en mesec, namreč nimate pravice do odstopa od pogodbe, ki ste jo sklenili na daljavo.

Kot poudarjajo na ZPS, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja varstva, če potujete v večino držav zunaj Evropske unije. Tudi v državah, kjer lahko uveljavljate pravice na podlagi evropske kartice, so te omejene na nujne in potrebne zdravstvene storitve, oziroma v nekaterih državah samo na nujne zdravstvene storitve.

Nekaj napotkov

  • Pred odhodom se seznanite, kaj krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.
  • Kartico zdravstvenega zavarovanja si zagotovite pravočasno. Naročiti jo morate vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino, v poletnih mesecih pa vsaj sedem dni pred odhodom. Če jo že imate, lahko novo naročite največ 30 dni pred iztekom njene veljavnosti.
  • Podrobno preverite omejitve kritja turističnega zavarovanja. Tudi zdravstveno zavarovanje v tujini vas ne bo ščitilo v vseh primerih.
  • Izberite večjo zavarovalno vsoto turističnega zavarovanja. Zavarovalna vsota je največji znesek, ki ga lahko dobite z naslova zavarovanja. Če bodo stroški presegli zavarovalno vsoto, bo šlo doplačilo iz vašega žepa.