DOMOV BOLEZNI NALEZLJIVE BOLEZNI IN ALERGIJE TUDI VAM STRES UDARI NA USTNICE?

Tudi vam stres udari na ustnice?

Kaj je herpes?

Virus herpes se širi s tesnim telesnim stikom, kot sta objemanje in poljubljanje z osebo, okuženo z virusom.

Herpes je izpuščaj, ki se pojavi okrog ustnic, nosu ali brade. Njegovi simptomi so drobni, s svetlo tekočino napolnjeni mehurčki. Povzroča neprijeten občutek, saj je ustnica, na kateri največkrat nastane, že sama po sebi zelo občutljiva.

Herpes povzroči virus herpes simplex tip 1 (HSV-1) in je najpogostejši pokazatelj okužbe z virusom herpes simplex. Skoraj 90 % ljudi, starih več kot 30 let, je bilo v svojem življenju že izpostavljenih virusu HSV-1. Herpes ni ozdravljiv.

Kaj povzroči herpes?

Herpes nastane zaradi številnih zunanjih dejavnikov, kot so telesni in čustveni stres, občutki tesnobe, vročina, prehlad ali gripa, utrujenost, izpostavljenost soncu ali ultravijolični svetlobi, mrzlo vreme, menstruacija ali vpliv hormonov.

Kako se virus herpes širi

Virus herpes se širi s tesnim telesnim stikom, kot sta objemanje in poljubljanje z osebo, okuženo z virusom. Oseba, okužena z virusom HSV-1, v času prenosa ne bo nujno kazala simptomov, kot so mehurčki in/ali izpuščaji. Virus HSV-1 velja za zelo nalezljivega, z njim pa se pogosto okužimo v zgodnjem otroštvu, ne da bi se tega zavedali.

Izbruh herpesa in razvojne stopnje

Izbruh herpesa navadno traja od 7 do 12 dni in poteka v petih izrazitih razvojnih stopnjah:

  • 1. in 2. dan: stopnja neugodja ali bolečine, srbenja, občutljivost, napetost ali otekanje.
  • 2. in 3. dan: stopnja mehurčkov. Prvi vidni znaki, pojavijo se skupine majhnih mehurčkov.
  • 4. dan: stopnja pokanja mehurčkov ali vnetih ran. Mehurčki počijo in ob tem nastanejo rdečkaste površinske rane. Najbolj boleča in nalezljiva faza.
  • 5.–8. dan: stopnja sušenja in nastanka krast. Nastanejo suhe, rjave kraste. Srbenje in pekoča bolečina, ob pokanju krast pa tudi krvavenje.
  • 9.–12. dan: stopnja celjenja. Kraste se odluščijo.

Zdravljenje herpesa

Zdravljenje virusa pa je izredno težko s še tako učinkovitim protivirusnim mazilom, saj se takrat, ko herpes že nastane, virus umakne v telo, kjer tudi prebiva.

Doslej so bili načini zdravljenja herpesa brez recepta usmerjeni v zdravljenje virusa.  Zdravljenje virusa pa je izredno težko s še tako učinkovitim protivirusnim mazilom, saj se takrat, ko herpes že nastane, virus umakne v telo, kjer tudi prebiva. Tako virusa ni mogoče popolnoma uničiti. Zaradi tega je zdravljenje herpesa in ne virusa učinkovitejše.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 21, april 2008.