DOMOV BOLEZNI NALEZLJIVE BOLEZNI IN ALERGIJE VIRUS HERPESA OSTANE V VAŠEM TELESU ZA...

Virus herpesa ostane v vašem telesu za vedno

Simona Čeh Šmigoc, dr. dent. med.

Virusi povzročajo tudi številne kožne bolezni. Virusa herpes simpleks, ki povzročata bolezni kože, sta herpes simpleks tip 1 in tip 2. Herpes simpleks se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vendar zagotovo najpogosteje na ustnicah ter okoli ust in nosnic. Neredko se pojavi tudi na vekah.

Herpes je posledica okužbe v mladosti

Labialni herpes oziroma herpes na ustnicah je posledica okužbe z virusom herpes simpleksa tipa 1 (HSV-1) v otroštvu ali mladosti. Ko se enkrat okužite z virusom herpesa, se bo ta v vašem telesu nastanil za vedno. Po prvi okužbi se virus umakne v spinalni ganglij tistega živca, ki senzorično oživčuje prizadeti del. Tam ostane, dokler niso oslabljeni imunološki procesi v našem organizmu. Do ponovnega zagona pride ob novi okužbi z virusom, ob povišani telesni temperaturi, stresu (na primer obisk zobozdravnika), travmi (puljenje modrostnih zob), menstruaciji, hladnem vremenu, izpostavljanju soncu, psihični travmi ... Najpogostejši način prenosa HSV-1 je stik z izločki iz ustne votline ali njene okolice (slina, kri, izločki dihal). Herpes se rad ponavlja, navadno na istem mestu. S starostjo se pojavnost herpesa zmanjša. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, kar dvakrat pogosteje kot pri moških.

Prva okužba z virusom herpesa pri dojenčkih ali majhnih otrocih lahko povzroči zelo boleče razjede in vnetje v ustih na dlesnih ali boleče vnetje sramnih ustnic in nožnice. Okužba lahko povzroči tudi zvišano telesno temperaturo, razdražljivost ali izgubo apetita.

Herpes simpleksPred pojavom mehurčka srbi, peče ali celo boli

Od nekaj ur do tri dni, preden se pojavi herpes, na mestu bodočega herpesa srbi, peče, zbada, skeli ali celo boli. Nastane oteklina, nato pa značilni mehurčki, obdani z rdečkasto obrobo. Mehurčki se lahko pojavijo kjerkoli na koži in sluznici, najpogosteje pa okrog ust, na ustnicah in v ustni votlini. Mehurčki, ki lahko zelo bolijo, se oblikujejo v grozde, ki se združujejo. Po nekaj dnevih počijo in se začnejo sušiti, tako da nastanejo tanka rumenkasta krasta in plitve razjede. Kraste odpadejo v enem do treh tednih, odvisno od velikosti.

Če se mehurčki pojavljajo neprestano na istem mestu ali če pride do sekundarne bakterijske infekcije, lahko na tem mestu nastanejo brazgotine.

Obisk zobozdravnika in herpes

Ker je herpes zelo nalezljiv, obisk zobozdravnika med izbruhom preložite na kasnejši čas. Zobozdravniki posegov pacientom z aktivnim herpesom ne opravljamo, razen v zares nujnih primerih. Ljudje so dandanes o tem precej dobro poučeni. Če imajo herpes, ki se še ni popolnoma posušil, pri zobozdravniku raje zaprosijo za drug datum posega.

Pacienti včasih potožijo, da se jim je po obisku zobozdravnika naredil herpes. Vzrok zanj je najpogosteje strah pred posegom oziroma stres, ki ga zaradi strahu pred »belo haljo« nekateri doživljajo že pred obiskom zobozdravnika.

Izogibajte se poljubljanju

Med povprečnim francoskim poljubom se izmenja več kot 40.000 parazitov in 250 vrst bakterij.

Herpes je zelo nalezljiv, zato ni odveč opozorilo, da se ga ne dotikajte, da si ga ne prenesete še drugam, na primer na nos, brado, lica, oko ... Svetujem, da si pogosto umivate roke s toplo vodo in milom ter jih razkužujete. Uporabljajte svoj kozarec, skodelico, jedilni pribor in brisačo ter pazite, da jih ne uporablja še kdo drug. Izogibajte se poljubljanju svojih najdražjih, še posebej bodite previdni pri dojenčkih in otrocih. Skušajte se izogniti tudi stresnim situacijam, izpostavljanju soncu, uživanju kave, alkohola in cigaret. Če imate herpes, skušajte ugotoviti, kaj ga sproži (stres, povišana telesna temperatura, mraz, sončenje ...), in se tem dejavnikom izogibati.

Lahko le skrajšamo trajanje simptomov

Herpes ni ozdravljiv. Pomagate si lahko s tabletami, mazili, obliži in postopki, kot so obsevanja ali elektrostimulacije, za kar pa se morate posvetovati z izbranim zdravnikom ali dermatologom. Nanašanje protivirusnih krem (aciklovir) ne ozdravi herpesa, ampak za nekaj dni skrajša trajanje simptomov. Na splošno velja, da nobeno zdravilo ne skrajša občutno poteka bolezni.