DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK TEŽAVA, S KATERO SE JE ŽE SREČALA SKORAJ...

Težava, s katero se je že srečala skoraj vsaka ženska

Vaginalno vnetje je težava, s katero se je vsaj enkrat v življenju srečalo kar 75 odstotkov žensk. Zato smo o tej temi na spletni strani revije Naša lekarna opravili anketo, ki je potrdila nekatera znana dejstva o vaginalnih vnetjih, prinesla pa je tudi nekaj zanimivih ugotovitev. Rezultate je komentirala specializantka ginekologije in porodništva Katarina Galič Jerman, dr. med.

Vaginalno vnetje je težava, s katero se je vsaj enkrat v življenju srečalo kar 75 odstotkov žensk.Kot je razvidno iz rezultatov, ima kar 13 odstotkov anketirank vaginalna vnetja skoraj vsak mesec. Na podlagi izkušenj iz svoje prakse bi rekla, da so v rodnem obdobju vaginalna vnetja lahko tako pogosta, zato je treba ukrepati preventivno. Ugotavljam, da je splošna razgledanost žensk dandanes na visoki ravni, saj jih večina pozna znake in vzroke za vaginalna vnetja.

Vaginalno vnetje je lahko kandidiaza (»vaginalne glivice«) ali pa bakterijska vaginoza. Dejavniki tveganja za vaginalno vnetje so povezani z današnjim načinom življenja. Stres, neuravnotežena prehrana, kofein, kajenje, alkohol in neprespanost oslabijo imunski sistem, kar poveča tveganje za vaginalno vnetje. Drugi dejavniki so še jemanje antibiotikov, nosečnost, sintetično spodnje perilo, slaba osebna higiena, prekomerno umivanje intimnih predelov (predvsem z mili z neprimernim pH in odišavljenimi mili).

Anonimno anketo o vaginalnih vnetjih, ki so najpogostejša ravno v pomladanskem času, smo izvajali prek spletne strani revije Naša lekarna marca in aprila. Anketo, ki je zajemala 15 vprašanj o vzrokih in zdravljenju vaginalnih vnetij, je v celoti izpolnilo 259 žensk vseh starosti, največ anketirank je starih med 31 in 40 let. Med njimi smo izžrebali tri, ki bodo prejele nagrade pokroviteljev ankete, podjetij Carso in Tosama. Imena nagrajenk bodo objavljena na spletni strani www.našalekarna.si.

Najprej srbi in peče

Prvi znaki vaginalnega vnetja so srbečica in skelenje spolovila ter povečan izcedek iz nožnice (pri kandidiazi je prisoten bel sirast izcedek, pri bakterijski vaginozi pa rumenozelen smrdeč izcedek). Kot zagotavlja 40 odstotkov anketirank, se v primerih vnetja najpogosteje posvetujejo z zdravnikom, kar je tudi najboljše. Ginekolog opravi pregled in preiskave (bris nožnice) ter predpiše ustrezno terapijo. Seveda terapija ni učinkovita pri vseh pacientkah, zato moramo najti ustrezne preparate za vsako žensko posebej. Ustrezne pomeni, da bodo delovali hitro, učinkovito in dolgotrajno (kar je predvsem pomembno pri kandidiazi, ki se rada ponavlja).

Ob trdovratnem vnetju vsekakor h ginekologu

Povprečna ženska ima v nožnici 15 različnih oblik bakterij, ki ubranijo nožnico pred napadom »slabih bakterij«.

Danes so informacije večini prebivalcev dostopne preko medijev (televizijski oglasi, revije, splet ...), zato se nekateri znajdejo kar sami, saj so določena zdravila (preparati z mlečnokislinskimi bakterijami in preparati, ki uravnotežijo pH v nožnici) v lekarnah v prosti prodaji. Kot je razvidno iz ankete, 29 odstotkov (po mojem mnenju presenetljivo visok odstotek) žensk v lekarni kupuje protiglivične vaginalete oz. mazilo. Vendar velja poudariti, da naj bi bili ti namenjeni predvsem uporabi ob začetnem vnetju ali kot preventiva pred vnetji, ob trdovratnem vnetju pa se je le treba posvetovati z ginekologom.

Ukrep št. 1: uporabljajte bombaž!

Da bi preprečili vaginalna vnetja, moramo torej obvladovati vsakodnevni stres, okrepiti imunski sistem, ob terapiji z antibiotikom jemati probiotične preparate, uporabljati spodnje perilo, vložke in tampone iz naravnih materialov, uporabljati intimna mila z nizkim pH. Veseli me, da kar 51 odstotkov anketirank nosi bombažno perilo ali uporablja bombažne higienske vložke in tampone, da bi preprečile ponovitev vnetja, kar je seveda najosnovnejši preventivni ukrep.

Kako pogosto imate vaginalna vnetja? 
Nekajkrat letno30 %

1× letno

16 %
Skoraj nikoli26 %
Nimam vaginalnih vnetij15 %
Skoraj vsak mesec13 %

Razvoj vnetja lahko preprečimo

Predvsem pa je pomembno, da smo pozorni že na prve opozorilne znake, ker razvoj trdovratnega vnetja lahko preprečimo že z uporabo milejših preparatov, ki so v prosti prodaji. Le 27 odstotkov anketirank uporablja intimna mila s pravim pH, 34 odstotkov pa jih je že preizkusilo preparate z mlečnokislinskimi bakterijami za vaginalno uporabo.

Kako odpravljate vaginalna vnetja? (Možnih je več odgovorov) 
K zdravniku grem na pregled
in po recept za zdravilo.
22 %
V lekarni kupim protiglivične
vaginalete oz. mazilo.
29 %
V lekarni kupim preparat
za zakisljevanje nožnice.
5 %
Okrepim zaščito nožnice s preparati,
ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije.
11 %
Pomagam si z domačimi pripravki
(tampon pomočen v jogurt, kis ipd.)
13 %
S pogostejšim umivanjem.12 %
Zamenjam vložke in/ali tampone.6 %
Ne ukrepam.3 %

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 63, maj 2012.