DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA ROZACEA – NENEVARNA, A NADLEŽNA RDEČICA

Rozacea – nenevarna, a nadležna rdečica

Urša Florijančič, dr. med.

Rozacea je dolgotrajno ali celo trajno obolenje kože, pri katerem se ponavadi po osrednjem delu obraza, predvsem po licih, okrog ust ter po nosu, lahko pa tudi po čelu, pojavljajo rdečica, občasno bunkice, ki so lahko gnojne, ter v kasnejši fazi trajno razširjene kapilare.

Rozacea je kronična dermatološka bolezen, ki se ponavadi pojavlja v zagonih, vendar jo z ustreznim zdravljenjem, nego in izogibanjem sprožilnim in poslabševalnim dejavnikom lahko »držimo pod kontrolo«. Bolezen sicer ni nevarna, je pa seveda zelo moteča in se, če je ne zdravimo, z leti slabša.

Prične se z nagnjenostjo k zardevanju in se stopnjuje v rdečico, ki sčasoma postane trajna. Ko bolezen napreduje, se začnejo pojavljati razširjene krvne žilice in majhni mozoljčki na pordelih predelih. Po prvem pojavu lahko rozacea izgine sama od sebe. Če pa se koža preneha vračati v svoje normalno stanje ali ko se pojavijo simptomi, kot so mozoljčki, in postanejo vidne povečane kapilare, se je najbolje posvetovati z dermatologom, stanje se namreč redko popravi samo od sebe.

Številni sprožilni dejavniki

Vzrokov za nastanek bolezni je več in še niso dokončno pojasnjeni. V osnovi gre za neuravnovešen imunski odziv v koži na različne sprožilne dejavnike iz okolice pa tudi zaradi samega organizma. Le redko se težave zaradi rozacee rešijo same, zato se je takrat najbolje posvetovati z dermatologom. Pomembne so hormonske spremembe ali motnje, motnje nevrovegetativnega sistema (psihični stres), prebavne motnje (zaprtost, gastritis, patološka črevesna flora), prehranski vplivi (začinjena, vroča, mastna hrana, kava, čaj) in zunanji fizikalni vplivi (mraz, vročina, veter, hitre temperaturne spremembe).

Pomembno vlogo pri poslabšanjih bolezni imajo tudi protitelesa proti pršici Demodex ter spremenjena kolagenska in elastična vlakna v usnjici. Spremembe pospešuje tudi alergijska kontaktna preobčutljivost, npr. na kozmetične izdelke.

Ključna je dobra zaščita pred soncem

Pri tej bolezni svetujemo, naj se bolniki izogibajo sprožilnim dejavnikom oziroma vsem stvarem, ki povzročajo rdeč obraz ali rdečico, npr. pekoči hrani, kofeinu, alkoholnim pijačam ter vročim pijačam. Svetujemo, da se bolniki dobro zavarujejo pred soncem. To vključuje omejeno izpostavljenost sončni svetlobi, nošenje klobukov in uporabo krem za sončenje s širokim spektrom SPF 20 ali več ter izogibanje ekstremno vročim ali hladnim temperaturam, kar lahko stopnjuje simptome rozacee.

S kožo ravnajte nežno

Prav tako svetujemo, da s svojo kožo ravnajo čim bolj prizanesljivo, da je ne drgnejo, ne praskajo,

Bolniki naj se izogibajo sprožilnim dejavnikom oziroma vsem stvarem, ki povzročajo rdeč obraz ali rdečico, npr. pekoči hrani, kofeinu, alkoholnim pijačam ter vročim pijačam. Tudi pred soncem naj se dobro zavarujejo.ne uporabljajo agresivnih kozmetičnih izdelkov ali pilingov ter krem in mazil, ki vsebujejo fluorirane kortikosteroide.

Prav tako pomembno je, da bolniki negujejo svojo kožo z indiferentnimi sredstvi ali sredstvi za kožo, nagnjeno k rdečini (kupite jih v lekarni).

Včasih so potrebni antibiotiki

Zdravilna sredstva lahko predpiše dermatolog. Lokalno zdravimo z metronidazolom, klindamicinom, žveplom in azelainsko kislino (Skinoren). Hujšo obliko zdravimo sistemsko z antibiotiki in retinoidi.

V privatnih praksah je možno tudi zdravljenje z določenimi laserji, zlasti pri tistih oblikah obolenja, pri katerih je v ospredju žilna komponenta, kjer so torej izrazite telangiektazije (trajno razširjene drobne žile) ali pa je prisotna trajna rdečina obraza. Na voljo pa imamo tudi hidroksikislinsko terapijo. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 73, maj 2013.