DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA SUHA KOŽA STOPAL: OBJEMITE POLETJE!

Suha koža stopal: Objemite poletje!

Le kdo bi si želel biti v koži, ki je hrapava in suha, se morda celo prekomerno lušči ter je srbeča? Žal pa hrapava, razpokana, luskava in srbeča koža na stopalih in nogah ni nobena redkost. Vzroki za nastanek prekomerno suhe kože so lahko različni, v vsakem primeru pa koža potrebuje intenzivno nego, strokovne nasvete ali ustrezno terapijo. Le tako lahko koža ponovno postane gladka in prožna.

Zakaj prihaja do nastanka suhe kože?

Vsakodnevno izhlapevanje vlage iz globljih plasti kože je popolnoma normalen in naraven ter nujen proces. Za nastanek suhe kože pa je krivo moteno ravnovesje med oskrbo kože s potrebno vlago in njenim izhlapevanjem, se pravi, ko je izguba vlage večja od oskrbe z njo. Na stopnjo suhe kože dodatno vplivajo zunanji faktorji, kot so hormonski vplivi, biološko staranje kože, bolezni, prehrana, svetloba, okolica, klima. Zato ni čudno, da stopnja suhe kože močno niha glede na zunanje vplive.

Občutljivo ravnovesje

Suhi koži manjkajo vlaga in lipidi (kožne maščobe). Zdrava koža ima različne možnosti ohranjanja izgube vlage v normalnih mejah, saj vsebuje tako imenovane vlažilne faktorje, kot so soli, različne organske kisline in sečnino (ureo). Težave s suho in razpokano kožo na stopalih se lahko stopnjujejo do bolečine, predvsem pa kazijo videz naših stopal. Vendar lahko z ustrezno nego nogam vrnemo zdrav videz. Ti faktorji prevzemajo nalogo vezave vlage in njeno zadrževanje v koži. Prav tako pomembne so tudi kožne maščobe. Lipidi se nahajajo v zgornjih plasteh kože med roževinastimi celicami. Samo če je medcelična povezava nepoškodovana, lahko zgornja plast kože uravnava vsebnost vlage v koži in skrbi, da vanjo ne morejo prodreti povzročitelji okužb, kot so bakterije, virusi ali glivice ter druge škodljive snovi.

Previdnost pri suhi koži stopal

Ko gre za nego suhe kože, potrebujejo stopala posebno pozornost. Že s samim opazovanjem kože vidimo, da je koža na področju narta še posebej tanka. Vzrok za to je, da ima podkožna plast na nartu izredno malo maščob. Prav tako je bistveno zmanjšano tudi število žlez lojnic. Zato so stopala še posebej občutljiva in manj zaščitena pred izgubo kožnih maščob v primerjavi z ostalimi predeli kože. Suha koža pa je lahko problem tudi na podplatu, posebej če se pojavi še prekomerna poroženelost kože in celo razpoke (ragade) – ki lahko tudi zakrvavijo in predvsem bolijo. Z ustrezno nego lahko sami poskrbimo, da ne pride tako daleč.

Pomanjkanje lipidov in vlage

Suha koža je občutljiva in potrebuje predvsem eno, in sicer nego, nego in še enkrat nego. Z mešanjem maščobe in vode še ne naredimo kreme s funkcijo, ki bi suhi koži vračala naravno ravnovesje.

Če želimo, da bodo naša stopala zapeljiva v poletnih sandalih, je danes skrajni čas, da svojim nogam posvetimo potrebno pozornost. Kreme in losjoni za nego suhe kože stopal imajo predvsem nalogo, da v koži uravnavajo potrebo po maščobah in vlagi ter tako pomagajo vzpostaviti naravno ravnovesje. Osnovno pravilo pa je: Manjkajoče stvari je treba koži dodati. 

Ravno tu je v pomoč odlična krema za noge, ki vsebuje kombinacijo snovi, ki vežejo vlago in dragocena koži sorodna naravna rastlinska olja, kot so na primer avokadovo olje, olje rakitovca, čebelji vosek, olje jojobe in karitejevo maslo. Koži sorodni lipidi pripomorejo, da je koža ponovno sposobna vzpostaviti svoje naravno ravnovesje. Prav tako pa ni treba posebej poudarjati, da ob negovanih stopalih ni prijetnejši samo občutek, temveč so tudi manj dovzetna za obolenja.

Čutna vlažilna nega – izjemno učinkoviti vlažilci sodobne nege nog

Suha koža potrebuje veliko vlage, imeti pa mora tudi sposobnost, da to vlago veže. V tem pogledu sta se v izdelkih za nego kože že davno izkazali naravni substanci glicerin in sečnina. Glicerin, ki se pojavlja kot sestavni del maščob, je nepogrešljiv za stabilnost sten kožnih celic in skrbi za elastičnost kože. Tudi telesu lastni vlažilni faktor sečnina ima veliko pozitivnih lastnosti, ki pomagajo suhi koži. Sečnina mehča trdo poroženelo kožo, povzroči luščenje kože oz. njenih odmrlih celic in blaži srbenje. Hialuron, izvleček medu in izvleček mleka – tri učinkovine sodobne nege nog in stopal, ki jih povezuje njihovo aktivno vlažilno in negovalno učinkovanje.

Na novo odkrita tradicionalna učinkovina

Mleko že tisočletja velja za vir lepote. Resnici na ljubo! Mleko je zdravo – in ne samo od znotraj. Poleg velikega pomena, ki ga ima kot živilo, je tudi odlična surovina za naravno kozmetiko. Izvleček mleka ima nalogo, da veže vlago v zgornji epidermis. Poleg tega pa mlečne beljakovine pomirjajo in regenerirajo kožo ter lajšajo draženje.

Učinkovit in bogat z vlago

Hialuron je dolgoverižni polisaharid, ki je prisoten praktično v vsaki celici človeškega telesa. Njegova najpomembnejša lastnost je, da lahko glede na svojo maso veže ogromne količine vode. Dober primer je zrklo očesa. Zrklo očesa vsebuje 2 % hialurona, na katerega pa je vezanih 98 % vode. Danes je hialuron, ki se uporablja v kozmetične namene, proizveden biotehnološko, saj je lahko samo tako dosledno zagotovljena visoka stopnja kakovosti.

Sečnina – eden pomembnejših faktorjev vlage

Sečnino je leta 1773 odkril francoski kemik Hilaire Ronelle in sodi med bolj poznane naravne snovi, ki se uporabljajo pri terapiji kožnih bolezni. V koži je sečnina eden izmed pomembnejših faktorjev vlage. Naravna snov doseže, da se vlaga nalaga v kožne celice in med njih.

Če sečnine v roženi plasti kože stopal primanjkuje, bo koža suha in izsušena, pojavljale pa se bodo tudi razpoke. Posebej hitro se koža izsuši, kadar hkrati primanjkuje tudi za kožo pomembnih maščob (lipidov).

Nega kože s sečnino

Če v koži pade vsebnost sečnine, lahko negovalni proizvodi, ki vsebujejo sečnino, poskrbijo za njeno izravnavo. Predpostavka je vsekakor dovolj visoka vsebnost maščob v kremi. Ta tako imenovana maščobna podlaga zagotavlja, da bodo učinkovine enakomerno porazdeljene po celotni roženi plasti kože. Poleg velikega vpliva sečnine na vsebnost vlage v koži le-ta tudi mehča in zmanjšuje prekomerno poroženelo kožo ter odstranjuje luskavo kožo in omili srbenje.

       Nasveti za nego suhe kože stopal in nog

  • Če je koža suha, se odsvetuje prepogosto in dolgotrajno prhanje in kopanje, saj s tem še dodatno zmanjšujete vsebnost maščob in drugih komponent na koži, ki vežejo vlago.
  • Ne uporabljajte alkalnih mil, saj preveč razmastijo kožo.
  • Če je koža na stopalu čezmerno poroženela, jo med kopanjem oziroma prhanjem odstranite z za to namenjeno pilo, rašplo ali gobico.
  • Mesta med prsti obrišite še posebej temeljito, kajti ravno tu lahko hitro nastane toplo- -vlažno okolje, ki lahko povzroči zelo velike možnosti razvoja glivic.
  • K negovanim stopalom sodijo tudi negovani nohti; nohti brez leska in s spremenjeno barvo bodo z redno uporabo kreme ali olja za zaščito nohtov in kože ponovno dobili naraven, svilnat lesk.
  • Po umivanju na stopala nanesite kremo, ki najbolj ustreza potrebam vaših stopal (krema naj bo, če je le mogoče, namenjena negi stopal, saj je koža nekoliko drugačna kot na obrazu oziroma po trupu).
  • Če želite svojim nogam privoščiti posebno nego, pa se odločite za obisk pedikerja; obisk kakovostnega pedikerja bo zagotovo pravi balzam za dušo in telo.

Ali drži, da si je po nanosu kreme za noge najbolje čez povezniti debele bombažne nogavice?

Ne. Najpogostejša zmota pri negi stopal posameznikov, ki imajo suho kožo, je miselnost, da bo krema najbolje učinkovala, če jo bodo nanesli na stopala in nato obuli debele bombažne nogavice ter se odpravili v posteljo. V takem primeru bodo namreč nogavice sprejele kremo veliko hitreje kot koža. Za suho kožo na stopalih raje poskrbite med gledanjem vaše najljubše tv-oddaje ali branjem knjige. Na stopala nanesite primerno kremo za noge, nato pa čez stopalo poveznite vrečko. S tem boste ustvarili prijetno klimo, ki bo odprla pore vaše kože stopal, in tako omogočili še hitrejše sprejemanje potrebnih sestavin. Če se na stopalu po odstranitvi vrečke še nahajajo ostanki kreme, jo poskusite še dodatno nežno vtreti, ostanke pa obrišite s papirnato brisačo. Vaša stopala bodo (odvisno od vaše pridnosti) kmalu bolj gladka in mehkejša.

Naša stopala nas morajo nositi celo življenje, ko pride čas toplih, lepih sončnih dni in z njimi čas sandal, pa morajo izgledati izjemno. Zato svojim stopalom vsak dan posebej podarite nego, ki si jo zaslužijo.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 74, poletje 2013.