Nega nog in stopal

Vladka Čahuk Vaupotič, mag. farm., spec., Galex d.d.

nega stopal in nog: kurja očesa, otiščanciPri današnjem načinu življenja ima čedalje več ljudi težave z nogami in s stopali. Obremenitve, kot so dolgotrajno stanje in hoja po asfaltu, se še stopnjujejo s čezmerno telesno težo in z nepravilno obutvijo. Pogoste so bolezni obtočil spodnjih okončin, ki zahtevajo zdravljenje pri zdravniku. Posebno previdno morajo s svojimi stopali ravnati diabetiki, pri čemer so jim v pomoč nasveti strokovnjakov in posebni izdelki za nego in higieno.

Z nekaj pozornosti in skrbi se lahko drugače zdrav človek izogne bolečim nogam in stopalom, kar vpliva na počutje celotnega telesa.

Kurja očesa in otiščanci

Vzrok za nastanek te boleče nadloge je pretesna obutev. Težave se lahko začnejo z žulji, nadaljujejo z otrdelo kožo, dolgotrajen pritisk na nožni palec pa lahko povzroči Hallux valgus. To je deformacija, pri kateri je palec potisnjen iz naravne lege proti preostalim prstom. Pritisk na sklep je boleč in včasih pomaga le še operativni poseg.

Kurja očesa nastanejo na konicah prstov, zunanji strani mezinca ali med prsti. Na mestu, kjer nas obutev stiska, se znojnice in lojnice zaradi pritiska razširijo in v njihovih izvodilih se kopičijo roževinaste celice. Koža se zadebeli, v sredini tako nastalega kurjega očesa pa je stržen. Otiščanci niso tako ostro omejeni, nimajo stržena in pokrivajo večja področja blazinic na stopalu ali pete.

Namakanje nog v topli vodi in »kirurški posegi« z ostrimi predmeti navadno ne prinesejo želenih rezultatov. Kurje oko se hitro obnovi ali pa kožo celo ranimo in okužimo. Otrdelo kožo lahko odstranimo s keratolitičnimi učinkovinami (salicilna kislina, mlečna kislina), ki so vdelane v tekočine, obliže ali poltrdne podlage (palčke) in razgradijo poroženele plasti. Tekočine proti kurjim očesom imajo takšno sestavo, da na mestu uporabe tvorijo elastično prevleko, ki preprečuje delovanje učinkovine na zdravo tkivo v okolici. Palčke uporabimo tako, da odrežemo predpisano velikost in odrezani del pritrdimo z obližem na prizadeto mesto. Pri vseh pripravkih pazimo, da jih pustimo delovati predpisani čas in postopek po potrebi ponovimo, če je tako navodilo. Na koncu je vseeno potrebna kopel, vendar pa je odstranjevanje razmehčane kože lažje in manj boleče. Pripravkov ne smemo uporabljati na vneti, poškodovani koži ali sluznici, neprizadeto kožo v okolici pa moramo vedno zaščititi.

Če smo zaradi novih čevljev le ožuljeni, žulje zaščitimo pred nadaljnjim drgnjenjem s posebnimi obliži, ki vsebujejo snovi za hitrejše celjenje mehurja oziroma rane. Tudi ukrivljen palec ali druge dele stopala, na katere je pritisk povečan, prelepimo z zaščitnimi blazinicami, ne pa da se zato izogibamo hoji!

Suha, groba in trda koža

Po napornem dnevu niso utrujene noge in vroča stopala nič posebnega. Privoščimo jim blažilno in osvežilno kopel, ki vsebuje naravne snovi: rastlinske izvlečke, eterična olja, kopalne soli.

Če noge iz dneva v dan zanemarjamo, postane koža suha, groba in trda, predvsem na petah in blazinicah nog. Ne samo, da razpokane pete niso estetske, temveč so tudi primerno gojišče za glivice, suha koža pa dovzetnejša za različne okužbe. Po vsakem umivanju noge namažimo z negovalnim losjonom ali s kremo, ki koži vrača vlago. Veliko teh pripravkov se pogosto imenuje balzami in so jim dodane snovi, ki poživljajo, osvežijo in zaščitijo naše noge. Mentol na primer širi krvne žile in hladi pekoča stopala. Izdelali so tudi kreme za tiste, ki jih venomer ali le občasno zebe v noge.

Mazila za mehčanje trde kože vsebujejo podobne snovi kot pripravki za odstranjevanje kurjih očes, le da so v nižjih koncentracijah. Omogočajo odstranitev otrdelih plasti in pri redni uporabi preprečujejo njihov nastanek. Pogosto uporabljamo mehansko glajenje s pilo ali kamnom, novejša iznajdba pa so »piling« kreme za odstranjevanje poroženelih celic kože na nogah.

Znojenje nog

Stopala so predel kože, ki vsebuje zelo veliko žlez znojnic, zato znojenja ne moremo preprečiti z umivanjem nog in menjavo nogavic. Lahko pa se izognemo neprijetnemu vonju, ki nastane, ko bakterije, normalno prisotne na koži, razgradijo maščobne sestavine znoja. Deodorantno delujejo različne kopeli, kreme in pršila.

Posebno neprijetno je čezmerno potenje, ki ga lahko zmanjšamo z učinkovinami (npr. metenamin ali urotropin), ki ožijo pore znojnic in tako uravnavajo količino izločenega znoja. S tem preprečimo tudi razvoj glivic, za rast katerih je vlažno, toplo okolje zelo ugodno. Pomembno je, da pripravke proti znojenju – tekočine, posipe, tekoče pudre in gele, ki sočasno hladijo kožo – uporabljamo le predpisani čas. Naravnega procesa znojenja namreč ne smemo popolnoma preprečiti.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 32, april 2009.