Rdečica ali Rosacea

Špela Slana, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Vsakomur je znano, da je rdečica povsem naravna reakcija na čustvena doživetja (veselje, razburjenje), na ekstremne klimatske razmere (vročina, mraz) ali pri telesnih naporih. Predvsem pri ženskah pa se lahko zgodi, da ta pordelost ne izgine več, temveč ostane na obrazu daljši čas ali celo trajno. Določena območja na obrazu, kot so nos in lica, so videti pordela in lisasta, koža je razdražena, zelo občutljiva, je suha, peče in skeli. Pojavu pravimo rosacea, zaradi njega pa so lahko prizadete osebe močno psihično obremenjene.

Vzroki za nastanek

Ljudje, ki so nagnjeni k rdečici obraza, pogosto zardevajo, včasih tudi po vratu in dekolteju. Rdečico sprožijo različni notranji in zunanji dražljaji, npr. hormonske spremembe (menopavza, dismenoreja, menstruacija), motnje nevrovegetativnega sistema (stres, psihična labilnost), prebavne motnje (gastritis, obstipacija, hepatopatije), sprememba klime, vročina, mraz, uv-sevanje, alkohol, ostre začimbe, vroča hrana in kofein. Vzroki za to nenavadno občutljivost kože še niso povsem pojasnjeni, najverjetneje pa nanjo vplivajo naslednji dejavniki: tip kože (predvsem svetli, keltski tip kože), genetska nagnjenost in šibko vezivno tkivo.

Rdečica obraza ni samo nadležna motnja, lahko je tudi znak resne kožne bolezni.

Od kuperoze do rosacee

Pri kuperozi se na obrazu pojavijo majhne rdeče žilice v območju nosu in lic, t. i. telangiektazije. Te žilice niso počene, temveč zelo razširjene in so izgubile sposobnost, da se skrčijo. Skozi te žilice teče zato več krvi in so trajno vidne skozi kožo.

Če rdečice ne zdravimo, lahko preide v rosaceo, zelo razširjeno obolenje kože obraza, ki prizadene tako ženske kot moške, vendar ima pri moških hujši potek. Bolezen je kronična. Pojavi se zlasti v osrednjem območju obraza (lica, nos, brada in čelo), lahko pa tudi na vratu, lasišču, uhljih, prsnem košu in hrbtu. Najpogosteje se pojavi med 30. in 50. letom starosti. Rosacea se lahko razvija v različne stopnje težavnosti. V začetnem stadiju rosacee se rdečica obdrži na obrazu le nekaj ur ali dni. Spremljajoči pojavi so navali krvi in vročine. V prvem stadiju rdečica trajno ostane na koži. Pojavijo se razširjene žilice (kuperoza), koža je zelo občutljiva, zlahka jo razdražijo zunanji in notranji vplivi. V drugem stadiju se dodatno pojavijo vnetni vozliči (papule) in gnojni mozoljčki (pustule), podobni aknam. Koža se pogosto lušči, pojavlja se oteklina. Pri 50 % bolnikov se vnetne spremembe pojavijo tudi na očesnih strukturah. Bolniki imajo občutek tujka v očeh, oči jih pečejo in srbijo. Vidne so razširjene žilice. Kadar se pri bolnikih z rosaceo pojavijo težave z očmi, je obvezen pregled pri okulistu. Tretji stadij rosacee se razvije zelo redko. Lojnice se povečajo, pojavijo se globoke zatrdline in otekline. Koža spominja na pomarančno lupino. Predvsem pri moških se lahko razvije gomoljast nos (rinofima).

Zdravljenje rosacee

Zgodnja diagnoza in zdravljenje omogočita obvladovanje težav. Zgodnje zdravljenje tudi zaustavi napredovanje bolezni. Najpogosteje bolezen zdravimo z lokalnimi preparati za umiritev vnetja. Zelo pomembna je ustrezna nega in dosledna zaščita pred sončnimi žarki. Težje oblike bolezni zdravimo s sistemski antibiotiki in retinoidi. Uspešni so tudi fizikalni postopki. Glede na stopnjo težavnosti se uporabljajo električna sklerozacija, laserska terapija in dermabrazija (pri gomoljastem nosu).

Pri rdečici uporabljamo izdelke za nego občutljive kože, ki kožo pomirjajo, jo oskrbijo z vlago in zmanjšajo rdečico. Navadno ne vsebujejo dišav in alkohola, pomagajo pa krepiti zaščitno plast kože in tako povečajo njeno odpornost. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 61, marec 2012.