Presneta ušesa

Štefan Spudič, dr. med, spec. otorinolaringologije

Zasebna ORL ambulanta, četrtek dopoldne. V čakalnici sedijo trije ljudje, dva moška in ženska. Kako to, saj je ob 8h naročena gospa, ki jo že mesec dni muči hripavost? In ob 8.30 pride druga gospa. Na hitro vprašam gospoda, v čem je težava. Ne, ni kontrola, niti nista predstavnika farmacevtske firme. Aha, na morju sta bila in ju bolijo ušesa. Prosita, če bi ju lahko danes »vzel« in jima pomagal.

Torej se je letos že pričelo. Poletne bolečine v ušesih, zamašeni sluhovodi, problemi pri potapljanju …

Vsako poletje (običajno pa že pozimi, ko se – kljub recesiji – pričnejo romanja slovenskih turistov v tople kraje, recimo na potapljaške izlete v Egipt) pridejo izkušeni dopustniki in potapljači na preventivni pregled in toaleto ušes, da bi preprečili kalvarijo, ki jo lahko povzroči tako banalna zadeva, kot je ušesno maslo.

V srednjem veku so ušesno maslo uporabljali za izdelavo pigmentov, s katerimi so ilustrirali rokopise.

Ponavadi so pametni zaradi svojih bolečih izkušenj iz prejšnjih let, ko so se poskusili potapljati z zamašenimi sluhovodi. Veliko bolje je, če so boleče izkušnje – izkušnje drugih. Nekateri so imeli le bolečine v ušesih ali vnetje sluhovodov, manj srečni so utrpeli poškodbe bobničev pri povišanem tlaku v toplem morju.

Pred poletjem je nujno treba sprati sluhovode, posesati ali instrumentalno odstraniti nabrano maslo in umazanijo iz zunanjih sluhovodov. Na tak način preprečimo vnetja sluhovodov, omogočimo normalno in varno potapljanje, ne glede na to, ali se potapljate na dah, z dihalko ali jeklenko, ne glede na to, ali si le zmočite ušesa z morsko ali bazensko vodo ali pa se potopite 30 m globoko.

Kaj je ušesno maslo?

Ušesno maslo je mešanica izločka žlez kože sluhovoda, odluščene povrhnjice kože sluhovoda in umazanije. Maslo maže in ščiti kožo sluhovoda. Normalno nastaja v taki meri in je take konsistence, da se ob običajnem umivanju ušes brez uporabe vatirane palčke ne nabira v preveliki meri. Pri nekaterih ljudeh pa se izloča v večji meri in je bolj konsistentno. Če ima ta konkretna oseba še smolo, da ji je narava dala ožje sluhovode in izrazito voljo maslo zabijati do bobničev z vztrajnim »čiščenjem« z vatiranimi palčkami …, potem je nastanek čepa ušesnega masla neizogiben.

Kakšne probleme lahko ušesno maslo povzroči?

Ušesno maslo lahko povzroči več težav, od običajnega vnetja zunanjega sluhovoda, ki lahko uniči dopust, do bolečin v ušesih pri potapljanju. Pri bolj vztrajnih lahko pride celo do poškodbe bobniča, dezorientacije pod vodo in torej življenjske ogroženosti potapljača.

Vnetje sluhovoda lahko poleg bolečin v ušesih povzroči tudi poškodbe bobniča, zaradi katerih se potapljač ne more orientirati pod vodo. To ga lahko spravi v hudo nevarnost. Vnetje zunanjega sluhovoda sicer ne nastane izključno pri ljudeh, ki imajo nabran čep ušesnega masla, je pa pri njih bistveno pogostejše in se ga veliko težje pozdravi. Ušesno maslo (lat. cerumen) je namreč hidroskopično, torej se napne ob stiku z vodo in že samo po sebi povzroči sitno zamašitev sluhovoda. Če pa se nacepi še bakterijsko ali – še slabše – bazensko glivično vnetje, se težave stopnjujejo. Pacient ima občutek zamašenega ušesa in običajno se pojavi bolečina, ki se ob opustitvi toalete ušes in zdravljenja stopnjuje in postane neznosna.

Ob potopu oz. nastanku nadtlaka vode na sluhovodu čep ušesnega masla povzroči močne bolečine. Izenačitev pritiska ni možna in preti nevarnost poškodbe bobniča. Če pride do poškodbe, vdre hladna voda v srednje uho in potapljač izgubi orientacijo, kaj je zgoraj, kaj spodaj. Brez pomoči kolega potapljača se lahko v paniki utopi. Poškodba bobniča se običajno kasneje sanira in sama po sebi sicer ni večji terapevtski problem.

Kako čistimo ušesno maslo?

Ušesa si umivamo s toplo vodo, uporabimo lahko tanko tkanino, npr. robček, in mezinec. Običajno je to dovolj. Če se nam maslo rado nabira, se na čiščenje raje odpravimo k zdravniku. Pravzaprav to običajno stori medicinska sestra, čeprav to menda ni po doktrini.

Najbolj pogost vzrok izgube sluha je čep ušesnega masla, ki blokira sluhovod.

Sestre so po letih tovrstnih izkušenj pri izpiranju običajno zelo spretne in jim uspe sluhovode izprati. Če ne gre, pa priskočimo na pomoč specialisti ORL, ki imamo s tem več izkušenj – roko na srce pa tudi ustreznejše pripomočke za toaleto in izpiranje ušes. Problemi nastanejo pri pacientih, ki imajo predrte bobniče (denimo zaradi vnetja ali po operacijah in poškodbah), pa tudi pri tistih, ki imajo bistveno zožene sluhovode.

Izpiranje, čiščenje in odstranjevanje masla je bistveno lažje, manj sitno in neboleče, če si pred posegom pri zdravniku v sluhovoda vsaj tri do pet dni nakapavate 3 x 3 kapljice Soda, ki vsebujejo natrijev hidrogen karbonat in glicerin, Ceruminol, Acerumen ali podobne kapljice. Pomagajo tudi kapljice parafinovega ali jedilnega olja. Pršenje kakršnekoli vode po maslu je več ali manj neučinkovito, če ne celo kontraproduktivno.

Kdaj ušesno maslo čistimo?

Odvečno ušesno maslo lahko povzroči več težav, ki jih navadno spremljajo hude bolečine v ušesih. Zato pred odhodom na morje poskrbimo za čiščenje sluhovodovNajbolje je ušesno maslo odstraniti ali izprati, ko oseba nima večjih problemov razen čudnega občutka v ušesih. Takrat je odstranitev lahka, nežna in neboleča. Čisto druga pesem je lahko, če je cerumen razmočen, koža pa razdražena, nabuhla in boleča. Pri takem nesrečniku je toaleta vse prej kot neboleča. Običajno je čiščenje v takih primerih postopno, saj poskušamo vnetje umiriti do te mere, da lahko maslo in umazanijo postopoma in čim manj boleče evakuiramo.

Prihaja čas poletnega dopusta. Kaj svetujemo?

Ljudje, ki so že imeli težave z vnetji sluhovodov in ušes, naj poskrbijo za toaleto sluhovodov. Nekaj dni naj si v ušesi nakapavajo Soda kapljice ali parafinove kapljice in se dogovorijo za pregled pri lečečem zdravniku. Zdravnik bo opravil izpiranje sluhovodov, če bo potrebno. Nekateri bodo morali poiskati pomoč v specialistični ambulanti ORL, kjer bodo dobili ustrezno pomoč. Sluhovode moramo na nove obremenitve primerno pripraviti, če si ne želimo ponovno uničiti morskega oddiha.

In kako se je zaključila zgodba gospodov iz uvoda?

Eden je imel sluhovoda popolnoma zabasana z ušesnim maslom in je slišal samo bolečino. Toaleta je bila težavna, nekoliko boleča, a uspešna. Po vstavitvi antibiotičnega vložka se mu je lokalno stanje lepo popravilo. Ob kontroli čez dva dni bolečin ni več imel. Drugega pa je peklo uho, ker je uporabil »natresk«. Do predrtja bobniča sicer še ni prišlo, vseeno pa sva se pogovorila, da je »natresk« s sinonimom ušesnik prelepa rastlina za popestritev skalnjaka, v ušesa pa v mirnodobnem času ne sodi. Pa obilo morskih užitkov!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 74, poletje 2013.