Podarimo zdravje

Prvi januarski dnevi so dnevi dobrih želja in pozitivnih misli. Večina voščil, ki jih izrekamo v teh dneh, želi naslovnikom predvsem zdravja. »Samo, da bomo zdravi, ostalo bo že prišlo zraven,« sta na novega leta dan na nacionalni televiziji skoraj do potankosti enako voščila sebi in Sloveniji anonimna upokojenka in znani športnik. Tudi raziskave javnega mnenja kažejo, da Slovenci na prvo mesto najpomembnejših vrednot uvrščamo prav zdravje. Zavedamo se, da je zdravje naše največje bogastvo, pa naj se to še tako klišejsko sliši.

Zdravje je naše največje bogastvoŠe en kliše: tudi z največjim bogastvom si ne moremo povrniti zdravja. Žal na to redkokdaj pomislimo, ko smo zdravi. Star slovenski pregovor pravi, da prej začutimo kapljico bolezni kot sod zdravja. Šele ko zbolimo ali zboli kdo od naših najdražjih, spoznamo, da smo izgubili nekaj, česar ni lahko dobiti nazaj. Oživijo spomini, kako nemarno smo ravnali s svojim največjim bogastvom in kako neresno smo preslišali opozorila, da naše ravnanje ni zdravo. Kolega mi je pred kratkim grenko dejal, da je njegova mama šele ob srečanju z resno boleznijo spremenila svoje nezdrave prehranjevalne navade.

Navade Slovencev se v zadnjih letih spreminjajo. Aktivno smo začeli vlagati tudi v svoje zdravje. Zavedamo se, da smo v veliki meri sami odgovorni za svoje počutje, zato je iskanje podatkov na spletu, izobraževanje o kakovostnih izdelkih ter iskanje nasveta v lekarni postalo del našega vsakdana. Vse več se nas ukvarja z rekreacijo. Počasi, a vztrajno spreminjamo tudi svoje prehranjevalne navade. Vse bolj cenimo biološko pridelana živila, pazimo na vnos ustreznih hranil in beremo deklaracije na živilih. Ljudje se znajdejo, kdor si ne more privoščiti nakupa na tržnici, se odpravi h kmetu. Slovenija je dovolj majhna, da ima vsakdo med prijatelji ali v širši družini svojega zasebnega biološkega pridelovalca krompirja, bučnega olja in jabolk.

Vendar ne živimo v idealnem svetu. Dandanes se skoraj nihče več ne more popolnoma izogniti stresu. Zahteven vsakdan nam večkrat prepreči zaužitje petih pestrih in prehransko uravnoteženih obrokov, pa tudi za rekreacijo zmanjkuje časa. Poleg tega še tako skrbno pridelana hrana posrka vase nezdrave vplive okolja, razen seveda tiste iz neomadeževanih visokogorskih kmetij.

Ob takih priložnostih lahko potrebne snovi v telo vnesemo na drugačen način. Na tržišču je ogromno prehranskih dopolnil, ki zagotavljajo uravnotežen vnos vseh sestavin, ki jih potrebujemo za svoje učinkovito delovanje. Morda pa vam primanjkuje le ene ali dveh sestavin? Ne belite si glave z bojaznijo, da boste česa pojedli preveč ali premalo. V vsaki lekarni vam bodo prijazni farmacevti ponudili strokoven nasvet, kaj uživati v danih življenjskih okoliščinah. Podarite si zdravje!

Zagotovo je skrajni čas tudi za razbitje tabuja, da se po darila ne hodi v lekarno. Podarite najbolj dragoceno stvar: zdravje! Ne, svojim najdražjim ne boste priklicali nesreče, če jim boste namesto še ene kristalne vaze ali para nogavic podarili prehransko dopolnilo s prepotrebnimi vitamini in minerali. Če želite svoji družini zdravje, jim namesto škatle čokoladnih bombonov raje podarite izdelek za izboljšanje odpornosti. Znanec se iz turistične agencije, ko rezervira družinske počitnice, vedno odpravi naravnost v lekarno, kjer nabavi družinsko pakiranje izdelka za okrepitev imunskega sistema, z uživanjem katerega ostane družina zdrava vse do odhoda na dopust (in seveda med njim).

In ko nas v posteljo položita gripa ali prehlad, si namesto škatle čokoladnih bombonov, vaze ali nogavic želimo vse kaj drugega. Iz nosu curlja, boli nas grlo, v glavi razbija, kašelj je prav zoprn. Ne zdi se nam smiselno obiskati zdravnika, saj gre najbrž za virozo, pa tudi moči nimamo, da bi se odvlekli v njegovo čakalnico. In ravno takrat, ko so vsi prijatelji in družinski člani v službi, ugotovimo, da je priročna družinska lekarna izropana … Vse škatlice s tabletami proti glavobolu so prazne, sprej za lajšanje težav z zamašenim nosom prav tako, v škatlici s pastilami za boleče grlo je samo še navodilo za uporabo … Kaj bi takrat dali, da ne bi bilo treba sesti v avto in se odpeljati v lekarno, ampak bi se v predalu čudežno pojavila prva pomoč pri prehladu, nekaj izdelkov, ki bi omilili glavobol, pobožali naše grlo, očistili zamašen nos in olajšali izkašljevanje!

Podarite torej zdravje sebi in svojim dragim!