DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI ZDRAVJE OTROK SRBEČA NADLOGA ZA VSO DRUŽINO

Srbeča nadloga za vso družino

Eva Cafuta, mag. farm., Lekarna Toplek, Ptuj

Verjetno je med najbolj neprijetnimi trenutki v življenju vsakega starša tudi tisti, ko izve, da v vrtcu ali šoli, ki jo obiskuje njegov nadobudnež, razsajajo – uši. Že sama misel na te majhne naglavne zajedalce nam vzbuja odpor, zato ni čudno, da se jih ob tovrstnem opozorilu želimo kar se da hitro znebiti ali še raje preprečiti, da bi se sploh pojavile. V nasprotju s splošnim prepričanjem uši niso znak slabe higiene, saj imajo dosti raje čiste kot umazane lase, zato jih lahko dobi katerikoli otrok. Glede na to, da se pred njimi težko zaščitimo, ni nič tragičnega, če se pojavijo, nujno pa je, da o tem obvestimo okolico in takoj začnemo z ukrepi za njihovo odstranjevanje.

Kaj storiti, ko odkrijemo uši?

Kako se znebimo uši?Ko na lasišču odkrijemo uši, je seveda nujno, da jih čim prej odpravimo. Najpogosteje se zatečemo v lekarno, kjer so nam na voljo številni izdelki, ki nam pomagajo iztrebiti to nadlogo.

Obstajajo šamponi in razni preparati, ki se nanesejo na lasišče, pustijo se učinkovati točno določen čas ter se nato temeljito sperejo. Nekateri so na osnovi insekticida1 (kemične substance, ki ubije uš), drugi pa delujejo na principu naravnih sestavin – navadno v obliki olja. Le-to namreč obda tako uš kot tudi gnido. Uš zaduši, ker ji mehansko onemogoči dihanje, gnido pa odlepi z lasu, ker povzroči razkroj veziva, s katerim je prilepljena nanj. Mrtve uši in odlepljene gnide zatem zlahka izčešemo. Priporočljivo je, da nikoli ne uporabimo preparata, ki vsebuje insekticid, več kot dvakrat, ampak ga nato zamenjamo s preparatom, ki ima drugo aktivno učinkovino. Sicer pa uši ne morejo razviti odpornosti na proizvode, ki ne vsebujejo insekticidov.

Obstajajo tudi elektronski glavnički za odstranjevanje uši. Gre za goste glavnike, ki ob stiku z ušjo vanjo spustijo blag električni tok. Na tak način uš ubijemo in jo odstranimo z lasišča. Glavna prednost elektronskega glavnika pred ostalimi sredstvi za odstranjevanje uši je, da je izdelek trajno uporaben (po potrebi se mu samo zamenjajo baterije) in ga lahko uporabljajo vsi člani družine, kjerkoli in kadarkoli, tudi zgolj za preventivni pregled lasišča.

Naše mame so bile prepričane, da se lahko uši znebimo, če lasišče speremo z mešanico vode in kisa, vendar je dandanes na trgu že veliko učinkovitejših in prav tako varnih izdelkov na naravni osnovi, tako da se tak postopek opušča.

Odstranjevanje uši ne zadostuje

Seveda samo zatiranje uši na glavi, kjer so se naselile, ni dovolj. Nujno je, da jih odstranimo z vseh predmetov, kjer bi lahko bile (igrače, posteljnina ...). Če namreč preživi samo ena, je to dovolj, da je bil ves naš trud povsem zaman.

Za učinkovit boj proti ušem je treba nujno izvesti naslednje ukrepe: 

  • vse, kar lahko operemo v pralnem stroju (posteljnina, brisače, oblačila, kape, šali ...), operemo vsaj na 60° C ali vsaj za 10 minut namakamo v vodi te temperature, 
  • če je mogoče, parno zlikamo vse kužne materiale,
  • česar ni mogoče oprati, lahko damo za 24 ur v zamrzovalno skrinjo ali za 2 tedna tesno zapremo v plastično vrečko (to je čas, v katerem uš zaradi pomanjkanja hrane umre), 
  • nikakor naj otrok ne posoja svojih naglavnih pokrival, oblačil ipd. drugim otrokom niti naj mu v času pojava naglavnih uši drugi ne posojajo svojih, 
  • če je mogoče, naj otrok ne hodi v bazen, če pa že, naj obvezno uporablja plavalno kapo, 
  • sedalne površine, kot so kavči, avtomobilski sedeži ipd., lahko razkužimo z ustreznim izdelkom, ki ga v ta namen kupimo v lekarni, 
  • ne pozabimo na redno pregledovanje lasišča!

Kaj pa preventiva?

Poleg naštetih preventivnih ukrepov velja uporabiti tudi izdelke, posebej namenjene za omejevanje širjenja uši. Gre za pršila, ki temeljijo na eteričnih oljih. Vonj je za uš neprijeten in jo preganja z lasišča, vendar imajo ti izdelki nekaj slabih lastnosti: uporaba je smiselna res le kot preventiva in nanašati jih moramo vsak dan. Taka sredstva niso nujno zanesljiva, so pa pripomoček, ki ob rednem pregledovanju lasišča lahko omeji ali prepreči pojav uši.

Ali ima tudi moj otrok uši?

Kako torej preveriti, ali ima otrok uši? Edini način je seveda temeljit pregled las in lasišča, kar najlažje naredimo tako, da z gostim glavnikom temeljito prečešemo celo glavo. Eden od pokazateljev je tudi srbeče lasišče, otrok se pogosto praska. Potenje na lasišču (običajno med igranjem) srbenje samo še poslabša. Na lasišču, kjer so se že naselile uši, je opaziti tako uši kot tudi njihova jajčeca – gnide.

Zmotno je prepričanje, da uši skačejo z glave na glavo. To ne drži, prenašajo se namreč preko raznih naglavnih pokrival, glavnikov, telefonskih slušalk, igrač, sedežev ipd., zelo pogosto pa tudi v bazenih. Uši so namreč odlične plavalke in zlahka se zgodi, da jih prinesemo s seboj ravno s kopališča.

Naglavna uš je majhna, dobra 2 milimetra velika žuželka brez kril. Uši na lasišču pogosto najdemo na zatilju in v predelu za ušesi. Prehranjujejo se s človeško krvjo, njihovo grizenje pa povzroča omenjeno srbečico. Samica, katere življenjski ciklus traja od 2 do 3 mesece, vsako noč izleže od 8 do 10 belih, ovalnih jajčec (gnid), ki jih močno prilepi na lase. Devet dni traja, da se iz gnide izležejo majhne uši, le-te pa po desetih dneh dozorijo v odraslo uš, ki je znova sposobna izleči nove gnide.

Zaradi izjemno hitrega razmnoževalnega cikla teh parazitov ni nič čudnega, da se kmalu pojavijo v velikem številu – in posledično tudi na več glavah. Uši se namreč zelo hitro prenašajo z glave na glavo, zato obstaja velika verjetnost, če jih najdete pri otroku, da jih imate tudi sami in z vami vred vsi ostali družinski člani. Zmotno je prepričanje, da uši skačejo z glave na glavo. To ne drži, prenašajo se namreč preko raznih naglavnih pokrival, glavnikov, telefonskih slušalk, igrač, sedežev ipd., zelo pogosto pa tudi v bazenih. Uši so namreč odlične plavalke in zlahka se zgodi, da jih prinesemo s seboj ravno s kopališča.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 47, november 2010.