Opustite kajenje!

V Sloveniji kadi približno 23 odstotkov odraslih prebivalcev, to pomeni, da kadi skoraj vsak četrti odrasli. Med 15-letniki jih je vsaj polovica že kdaj kadila, vsak peti pa redno kadi. Vendar pa si približno 60 odstotkov kadilcev želi opustiti kajenje. Verjetnost uspeha v prvem poskusu je 1 : 100, možnosti uspeha pa lahko izboljšate, če izkoristite čim več pomoči pri opuščanju kajenja.

Pri prenehanju kajenja so na voljo različne oblike pomoči. Prva je brezplačni svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja, ki deluje vsak delavnik od 17. do 20. ure na telefonski številki 080 27 77. Svetujejo vam, kateri način opuščanja kajenja je za vas najbolj primeren, kdo vam pomaga, kako si lahko pomagate sami, nudijo pa tudi podporo v času opuščanja kajenja. 

Opustite kajenje!

V zdravstvenih domovih potekajo brezplačne skupinske delavniceDa, opuščam kajenje, ki trajajo dve šolski uri enkrat ne teden. Organizirajo šest srečanj, nato pa udeležence spodbujajo, da se sami organizirajo in se še srečujejo ter se podpirajo in spodbujajo. Udeležence pripravijo na opuščanje kajenja, jih seznanijo s težavami, ki jih lahko pestijo v času opuščanja, ter jih naučijo spoprijeti se s temi težavami. Pogovorijo se tudi o nadzorovanju telesne teže in o premagovanju stresa v času opuščanja. V zdravstvenih domovih pa ponujajo tudi brezplačno individualno svetovanje v obliki petih srečanj po petnajst minut, ki so popolnoma prilagojena posamezniku. Več informacij o delavnicah in individualnem svetovanju dobite na svetovalnem telefonu (080 27 77). Svetovalci iz svetovalnega telefona pa vam lahko pošljejo tudi knjižico Recite cigareti ne, ki je polna koristnih nasvetov o opuščanju kajenja.

O opuščanju kajenja se pogovorite tudi z osebnim zdravnikom. Zdravnik vam lahko svetuje in pomaga pa tudi predpiše zdravila, ki vam bodo pomagala. Trenutno so v Sloveniji na voljo tri oblike pomoči z zdravili. Nikotinska nadomestna terapija v obliki žvečilnih gumijev in obližev, ki se dobi v lekarnah brez recepta, ter bupropionijev klorid (Zyban) in varenikilin (Champix), ki pa se ju dobi samo na recept, a z doplačilom.

Kako pa si lahko pomagate sami?

Najprej poskusite spoznati svoj način kajenja. Opazujte se, da ugotovite, kdaj prižgete cigareto. Ali je to v družbi z drugimi kadilci, ko ste pod stresom, ko pijete kavo, ko gledate televizijo? Poznavanje lastnih sprožilcev želje po kajenju je pomembno, saj boste tako v naprej vedeli, čemu se morate izogibati, in boste pripravljeni na ustrezno ukrepanje, če se boste znašli v taki situaciji. Sestavite seznam razlogov, zakaj bi želeli prenehati s kajenjem, in katere pozitivne stvari vam bo nekajenje prineslo v življenje. Seznam shranite ne posebno mesto, da ga boste lahko v trenutkih krize prebrali in vam bo pomagal vztrajati.

Kako se telo odzove na prenehanje kajenja po določenem času?

20 minut: krvni tlak in srčni utrip se znižata 24 ur: upadati začne ogroženost s srčnim infarktom

2 dni: začneta se izboljševati vonj in okus

3 dni: relaksirajo se stene bronhijev, kar olajša dihanje in poveča pljučno zmogljivost

4 tedni: zmanjša se nastajanje sluzi v pljučih

1-9 mesecev: zmanjša se kašelj

1 leto: prepolovi se ogroženost s srčnim infarktom

10 let: prepolovi se ogroženost s pljučnim rakom

15 let: ogroženost za srčni infarkt ali možgansko kap je skoraj enaka kot pri nekadilcu

Določite si datum prenehanja kajenja in do takrat odstranite vse pripomočke za kajenje, kot so vžigalniki in pepelniki. Seznanite svoje bližnje z odločitvijo in jih prosite za pomoč ter podporo. V tem času pridobite čim več informacij, ki bi vam lahko pomagale opustiti kajenje.

Pripravite se na neprijetne občutke, ki se bodo pojavili ob tem, ko bo vaše telo brez nikotina. Tem občutkom pravimo odtegnitveni sindrom, ki nastopi v dveh do 12 urah po zadnji cigareti. Kažejo se kot želja po cigareti, slaba volja, razdražljivost, jeza, strah, motnje koncentracije, nemir, depresija, tiščanje v prsih, izkašljevanje, glavobol, suh jezik, povečan apetit, zaprtje, nespečnost, nervoza in podobno. Tako se vaše telo privaja na obdobje brez nikotina. Lahko boste imeli samo enega od naštetih simptomov, lahko več, lahko pa tudi nobenega. Vrhunec dosežejo po dveh do treh dneh, trajajo pa od dva do štiri tedne.

Spremenite navade

Če ste že kdaj poskušali opustiti kajenje, se spomnite, kaj vam je takrat najbolj pomagalo in kaj vas je najbolj oviralo. Pomembno je, da spremenite določene ustaljene navade, ki so povezane s kajenjem, in da se naučite novih spretnosti in navad, ki vam bodo pomagale, da ne boste znova posegli po cigareti. Poiščite nove prijatelje med nekadilci, nove hobije, ki vas bodo zaposlili in vam nadomestili užitek, ki vam ga ponujajo cigarete. Ko se pojavi želja po cigareti, se lahko poslužite katerega izmed naslednjih trikov: globoko dihajte, žvečite žvečilni gumi brez sladkorja, mislite na to, kaj si boste privoščili z denarjem, ki ga boste prihranili, pojdite na sprehod, umijte si zobe, začnite se pogovarjati, rešujte križanko, rišite, šivajte, pijte pijače, ki jih ne povezujemo s kajenjem (navadna voda, mleko, zeliščni čaj), igrajte se s svinčnikom ali ključi, pokličite osebo, ki vam je v oporo, imejte zobotrebec v ustih ...

V cigaretnem dimu je več kot 4000 različnih strupenih snovi, od tega več kot 300 karcinogenih.

Izogibajte se krajem, kjer ste kadili in kjer ste kupovali cigarete, ter situacijam, kjer ste prej največ pokadili. Na primer, če ste vedno kadili ob skodelici kave, se odpovejte tudi kavi in si raje privoščite čaj. Razmišljajte pozitivno, saj je vsak dan brez cigarete vaš uspeh, in se po določenem času za svoj uspeh tudi nagradite, lahko z obiskom predstave, ki ste jo že dolgo želeli videti, z novim oblačilom, z obiskom prijatelja. Izogibajte se občasni cigareti, ki po vašem mnenju ne škodi. Samo ena cigareta lahko povzroči, da boste ponovno začeli kaditi.

Vaše telo vam bo hvaležno, če boste opustili kajenje

Najbolje je prenehati takoj, če pa vam to ne uspe, poskušajte prenehati postopoma: večajte razmik med cigaretama, ne kadite v postelji, pred zajtrkom, v avtu, na potovanju, pred otroki in ob jedi, določite prostore, kjer se nikoli ne kadi, ne pokadite cele cigarete in več kot ene cigarete na uro, vsaka dva ali tri dni spremenite znamko cigaret, kupite znamko, ki je ne marate, pri sebi imejte samo toliko cigaret, kot jih boste pokadili tisti dan, kadite z drugo roko kot običajno, držite cigareto med prstancem in mezincem …

Najpomembnejša je močna volja in odločnost, da vztrajate pri svoji odločitvi. Veliko sreče pri opuščanju!