DOMOV BOLEZNI ZASVOJENOST POIŠČITE POMOČ ZA OPUSTITEV KAJENJA

Poiščite pomoč za opustitev kajenja

mag. Tomaž Čakš, dr. med.Ali pokadite svojo prvo cigareto takoj, ko vstanete? Težko zdržite v prostorih, kjer je prepovedano kaditi? Pokadite več kot 25 cigaret na dan? Verjetno vam je že jasno, da ste zasvojeni z nikotinom. Tudi če kadite manj ali cigarete z nižjo vsebnostjo nikotina, se ne slepite, da tistih nekaj lahkih cigaret že ne more pretirano škoditi. »Varna cigareta, varna količina cigaret ali varen način kajenja ne obstajajo,« ob nacionalnem dnevu brez kajenja, 31. januarju, opozarja mag. Tomaž Čakš, dr. med, nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za obvladovanje kajenja za Slovenijo.

Objavljenih je bilo že ogromno raziskav, ki so dokazale, da kajenje povzroča številne bolezni in bolezenska stanja; med njimi je večina zelo resnih, takih, ki se v velikem deležu končajo s smrtjo. »Vpliv kajenja je nesporno dokazan pri različnih vrstah rakov, boleznih srca in ožilja ter kronični obstruktivni pljučni bolezni, težavah z zanositvijo in impotenco. Med tako imenovane »kadilske rake« prištevamo rak pljuč, grla, požiralnika, ustne votline, trebušne slinavke, ledvic, vratu, maternice in sečnega mehurja,« našteva mag. Čakš. Razumljivo je torej, da tobačni industriji zlepa ne zmanjka snovi za opozorilne napise na škatlicah.

Le četrtina kadilcev zdrži teden dni brez cigarete

Svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 27 77 deluje vsak delovnik od 17. do 20. ure. Strokovno usposobljeni svetovalci vsakomur svetujejo najbolj primeren način opuščanja kajenja. Lahko vas tudi napotijo v delavnico ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja, ki kot del zdravstvene vzgoje za odrasle poteka v 67 zdravstvenih domovih po Sloveniji. Pomoč pri opuščanju kajenja nudijo v obliki strokovno vodenega opuščanja kajenja v skupini ali individualnega svetovanja.

Ste že kdaj poskušali opustiti kajenje, pa vam ni uspelo? Ne imejte slabe vesti. Raziskave kažejo, da več kot en teden zdrži brez cigarete le manj kot četrtina kadilcev. Okoli 70 odstotkov pa si jih močno želi za vedno odložiti cigarete, a ugotavljajo, da je to zelo težko. »Nekateri kadilci, ki poskušajo prenehati s kajenjem, ugotovijo, da je lahko to zelo preprosto. Za druge pa je zelo težko in ugotavljajo, da so zasvojeni z nikotinom. Tako eni uspejo v prvem poskusu, drugi pa morajo poskusiti večkrat. Nekateri imajo resne odtegnitvene simptome, drugi jih sploh nimajo. Tudi posamezni kadilec lahko ima izrazito različne izkušnje v vsakem od več poskusov prenehanja kajenja. Raziskave kažejo, da so pri opustitvi kajenja bolj uspešni ljudje, ki prenehajo čez noč, v primerjavi s tistimi, ki se odločijo za postopno opustitev kajenja. Vendar poudarjam, naj ponovno kajenje ne bo poraz, ampak le nova izkušnja, iz katere smo se nekaj naučili in bomo to znanje uporabili pri naslednji opustitvi kajenja,« pravi mag. Čakš. Svoje izkušnje pri delu s kadilci, ki so se odločili za opustitev kajenja, je opisal v knjižici Opustite kajenje in zmagajte. O opustitvi kajenja svetuje tudi na enem od forumov.

Ukrepi za zmanjšanje kajenja so cenejši od zdravljenja

Ukrepi za zmanjšanje kajenja so cenejši od zdravljenjaV Sloveniji po zadnjih raziskavah kadi okoli 17 odstotkov prebivalstva. »Delež se je v primerjavi s preteklimi leti znižal, zaskrbljujoče pa je, da narašča delež kadilcev med mladimi. No, zdaj se je naraščanje deleža mladih ustavilo. Vsekakor pa mladi začenjajo kaditi vse bolj zgodaj, to nas posebno skrbi. Dokazano je namreč, da mlajši ko začneš kaditi, hujša je odvisnost in težje je opustiti kajenje,« pravi mag. Čakš. Opozarja na nujnost organizacije enotnega centra, ki bi se v Sloveniji ukvarjal s pomočjo odvisnikom od tobaka. »ZZZS sicer financira v okviru programov promocije zdravja v primarnem zdravju tudi pomoč pri odvajanju od kajenja. Veliko timov v osnovnem zdravstvu pa je bilo izobraženih za pomoč pri odvajanju od kajenja v okviru programa in tečajev cindi. Tako imajo zdravniki družinske medicine in njihove medicinske sestre možnost pomagati pri odvajanju od kajenja. Verjetno pa je to za njih precej obremenjujoče zaradi ostalega dela. Zato velja uvesti drugačen, bolj učinkovit način, saj vemo, da ukrepi za zmanjšanje kajenja zajamčeno izboljšajo zdravje populacije. Ti stroški so relativno majhni, posebno v primerjavi z drugimi medicinskimi posegi, ki so potrebni, če se bolezen, povezana s kajenjem, razvije,« pravi mag. Čakš.

Priprava na opustitev kajenja:
• Naredite osebni načrt odvajanja od kajenja, pri čemer upoštevajte, kdaj in zakaj prižgete cigareto ter kako se obnašate brez cigarete.
• Določite dan, ko boste popolnoma prenehali kaditi.
• Obvestite družino, prijatelje in sodelavce, da boste prenehali kaditi, in jih prosite za pomoč.
• Cigarete, vžigalnik, vžigalice, pepelnike odvrzite v koš za odpadke.
• Ocenite morebitne prejšnje poskuse prenehanja; kaj vam je takrat najbolj pomagalo in zakaj ste ponovno začeli kaditi?
• Predvidite ovire, ki se bodo pojavljale pri prenehanju kajenja, predvsem odtegnitvene simptome.

Nekaj kilogramov več je manj nevarno kot kajenje

Številni nekdanji kadilci so se po opustitvi kajenja soočili z naraščanjem telesne teže, čeprav niso jedli več ali bolj kalorične hrane. Zakaj? »Kadilci imajo nekoliko nižjo telesno težo med drugim zato, ker kajenje pospešuje bazalni metabolizem – presnovo. Poleg tega se po opustitvi kajenja vrneta okus in vonj, ki sta bila prej zaradi tobačnega dima motena, začnejo zopet uživati v hrani. Zato na začetku ljudje pogosto pridobijo nekaj kilogramov. To pa se ne dogaja vsakomur in tudi, če je nekdo rahlo pretežak, je nevarnost za njegovo zdravje mnogo manjša, kot če bi ostal kadilec,« poudarja mag. Čakš.

Kako prebroditi abstinenčno krizo:
• Po jedi ne posedajte, odpravite se na sprehod ali telovadbo.
• Ko si zaželite cigarete, naredite 5 do 10 globokih vdihov za sprostitev.
• Namesto da bi vzeli v roke cigareto, vzemite žvečilni gumi, pepermintov bombon ali knjigo, privoščite si kopel ali si preprosto umijte zobe.
• Popijte manj kave in alkohola.
• Zapišite vse pozitivne učinke opustitve kajenja.
• Za denar, ki ste ga prihranili, ker niste kupovali cigaret, si kupite darilo.
• Obiščite zobozdravnika, da vam očisti zobe.

Nikotinsko nadomestno zdravljenje ni čudežno zdravilo

V več kot sto kliničnih raziskavah so ugotovili, da nikotinsko nadomestno zdravljenje pomaga pri opustitvi kajenja. Z uporabo primerno manjših odmerkov preparata namreč postopoma odtegujemo nikotin. Seveda pa nikotinsko nadomestno zdravljenje ni čudežno zdravilo in nikoli ne bo samo po sebi pomagalo kadilcu prenehati kaditi. Nikotinski pripravki so v obliki žvečilnega gumija, pastil, transdermalnih obližev, nosnih sprejev, inhalatorjev in sublingvalnih tablet.

Ne uspe vsakomur kar čez noč
Če vam ne uspe popolna opustitev kajenja »čez noč«, poskusite s postopnim prenehanjem. Izberite nekaj omejitev kajenja:
• povečujte presledke med cigaretami
• ne kadite v postelji
• določite prostore, kjer nikoli ne kadite
• ne kadite navsezgodaj
• ne kadite pred zajtrkom
• ne kadite na potovanju, v avtu, ob otrocih
• ne kadite vsaj eno uro pred jedjo
• ne kadite ob jedi
• ne kadite vsaj eno uro pred spanjem
• ne pokadite cele cigarete
• ne inhalirajte
• pokadite največ eno cigareto po jedi
• pokadite največ eno cigareto na uro