Kajenje

odvajanje kajenjaKajenje je huda zasvojenost, ki resno škoduje zdravju, saj povzroča raka na pljučih, kronično obstruktivno pljučno bolezen, deformacije semenčic in okvaro dnk …, pospeši srčni utrip, zviša krvni tlak, poveča tveganje za povišan krvni tlak in zamašitev arterij, kar vodi do srčnega infarkta in možganske kapi. Povzroča tudi neprijeten zadah in prezgodnje gube, saj nikotin oži drobne žilice, ki prehranjujejo kožo. V cigareti je štiri tisoč kemičnih snovi, od tega je vsaj 60 rakotvornih in več kot 250 drugače strupenih … Vse to so neštetokrat napisana in dokazana dejstva, ki pa še vedno premalo ljudem pridejo do živega. Kajenje je odvisnost, ki jo lahko premagamo! Odločitev nikoli ni lahka, vendar tudi pretežka ne. Je samo naša, saj gre za naše zdravje.

Diagnoza: odvisnost od nikotina

Glavna značilnost vseh drog je njihova “psihoaktivnost”, kar pomeni, da pridejo v možgane in spremenijo njihovo siceršnje delovanje. Ena vrsta drog, imenovana depresorji, upočasni delovanje možganov (alkohol, opiati, pomirjevala, uspavala), druga vrsta so stimulansi, ki vzpodbujajo navadno delovanje možganov (amfetamin, kokain, nikotin, kofein), tretja vrsta drog pa so perturbatorji, snovi, ki “zmedejo” delovanje možganov, tako da sta moteni zaznavanje in občutenje (lsd, derivati konoplje: hašiš, marihuana, ekstazi itd.). Droge se razlikujejo tudi po uporabi, zlorabi in odvisnosti.

Terapija: posvetujte se s svojim farmacevtom

Če se omejimo le na odvisnost, jo lahko razložimo kot vedenjski vzorec, ki daje uporabi droge prednost pred vsemi drugimi doživljanji, ki so bila pred to odvisnostjo pomembnejša. Gre za dvojno odvisnost – fiziološko (telesno) in psihološko (duševno). Telo se navadi na stalno prisotnost droge in jo zato nujno potrebuje za normalno delovanje organizma, po drugi strani pa pride do prijetnega čustvenega doživljanja. Vse se zdi nekako lepo, preprosto, celo kdaj pa kdaj vredno poskusa. Toda v praksi so stvari zelo hitro lahko “čez rob”, odvisnost je tu.

Farmacevti v lekarni vam lahko predstavimorazlične metode opuščanja kajenja, na voljo smo vam tudi za individualno svetovanje z vedenjsko podporo. Vse pripravke in zdravila za pomoč kadilcem dobro poznamo in svetujemo primeren pripravek glede na kadilske navade posameznika in stopnjo njegove odvisnosti. Učinki pa bodo še boljši, če se boste zdravo prehranjevali, uživali hrano, ki zvižuje alkalnost v telesu in ima več naravnih antioksidantov, nezdrave napitke zamenjali z zelenim čajem in naravnimi sokovi ter redno nadomeščali izgubljanje vitamina C (ena pokajena cigareta ga uniči toliko, kot ga vsebuje ena velika pomaranča).

Kako pride do odvisnosti od tobaka oz. nikotina

V cigareti je štiri tisoč kemičnih snovi, od tega je vsaj 60 rakotvornih in več kot 250 drugače strupenih.

Nikotin v nekaj sekundah po vdihu prodre v možganske celice in se veže na posebne receptorje. Ti začnejo izločati dopamin, “hormon sreče”, ki je odgovoren za naše prijetno počutje in sprostitev. Ko se porabi, se kmalu pojavi potreba po novi količini nikotina, torej potrebujemo novo cigareto. Hrepenenje in nekakšna razdražljivost nas silita, da spet prižgemo in spet smo zadovoljni in sproščeni. Gre torej za sklenjen, lahko bi rekli začaran krog – odvisnost, zaradi katere kadilci kljub zavedanju o škodljivosti in kancerogenosti drugih snovi v tobaku ne želijo opustiti kajenja. Velikokrat napisana in dokazana resnica, da zaradi aktivnega kajenja vsak drugi kadilec umre (polovica že v srednjih letih) prav zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, še ni dovolj prodrla v našo zavest in prav tako ne, da smo nekadilci zaradi pasivnega kajenja skoraj na istem. Ali se iz predstavljenih dejstev lahko kaj naučimo? Ali smo sposobni bolje poskrbeti za svoje zdravje? Zanj smo tako in tako odgovorni sami – vsak za svojega.

Odločitev je torej samo naša

Nikoli ni lahka, a tudi pretežka ne, če se je lotimo pravilno. Razmislimo, kaj nas je pripeljalo do odvisnosti, kaj se v telesu pri tem dogaja, kam gre ves ta katran, ogljikov monoksid, aldehidi in drugi iritanti pri vdihu in nato še izdihu, kdo in katero okolje je še posrkalo del te cigarete? Pri vsakdanjem obredu “kavica in cigareta” tudi ni odveč vprašanje, kam gre vse, kar vdihnemo z glavnim in stranskim tokom dima. Povejmo še, da sta aktivno in pasivno kajenje prav na vrhu seznama dejavnikov tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, ki ju je mogoče povsem odpraviti. Dejstvo je, da je odvisnost od nikotina bolezenski proces, velika večina kadilcev pa pri premagovanju te odvisnosti potrebuje zdravljenje, dodatno vedenjsko podporo zdravstvenega strokovnjaka in družine.

Fiziološko odvisnost pravzaprav relativno hitro, hudo je lahko le na začetku, v prvih nekaj dneh ali tednih; težje je premagati psihološko odvisnost. Treba je korenito spremeniti sebe, svoje vedenje, čustvovanje in način razmišljanja.

Več aktivnosti je potrebne na področju preventive, še posebej med mladimi; že na družinski ravni bi morali vzgajati s pravo kombinacijo ljubezni, discipline in komunikacije, brez ustrahovanj in nepotrebnih groženj. Morda bo takšen pristop dolgoročno uspešnejši.

Dobrodošla pomoč je tudi v varnih nikotinskih nadomestkih za trenutke, ko nastopi abstinenčna kriza. Ta je pravzaprav najhujša ovira in če jo premagamo, smo cilj že skoraj dosegli. V naših lekarnah je ponudba teh pripravkov že pestrejša kot pred letom ali dvema. Poleg žvečilnih gumijev v dveh koncentracijah in okusih so zdaj na voljo tudi transdermalni obliži v treh koncentracijah. Od nenikotinskih pripravkov oz. zdravil pa sta dostopna bupropion in vareniklin v obliki tablet. Slednji omogoča še dodatno pomoč kadilcu v vedenjski podpori po internetu, sporočilih SMS in sporočilih po elektronski pošti. Gre torej za dvojno pomoč kadilcu pri odvajanju od kajenja. Čeprav smo v Sloveniji zelo napredovali v nadzoru nad tobakom, se zdi, da bi vsi skupaj lahko kaj več storili za ohranjanje svojega zdravja. Več aktivnosti je potrebne na področju preventive, še posebej med mladimi; že na družinski ravni bi morali vzgajati s pravo kombinacijo ljubezni, discipline in komunikacije, brez ustrahovanj in nepotrebnih groženj. Morda bo takšen pristop dolgoročno uspešnejši.

V Sloveniji kar 72 % kadilcev želi opustiti kajenje. Nekaterim najvztrajnejšim bo to zagotovo uspelo brez pomoči, kar „čez noč“, drugim pa so na voljo različne podpore v obliki svetovanja pri izbranem zdravniku ali lekarniškem farmacevtu, v skupinah za odvajanje od kajenja v programih “Da, opuščam kajenje”, v mednarodnih akcijah “Opusti kajenje in zmagaj”(prav danes je morda pravi trenutek, da se ji pridružite, saj prav zdaj zbirajo prijave), z nikotinskim nadomestnim zdravljenjem ali s kakšno drugo farmakoterapijo (na našem trgu so z zdravniπkim receptom dostopna učinkovita in varna zdravila), v obliki svetovanja po “Svetovalnem telefonu za opuščanje kajenja“ (01/230 73 70), morda pa tudi po kakšni alternativni metodi.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 22, maj 2008.