DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA NEGA KOŽE PRI LIMFEDEMU

Nega kože pri limfedemu

Koža je naš največji in najvidnješi organ. Njena kompleksna struktura, sestavljena iz različnih plasti, pokriva in varuje spodaj ležeče mišice in organe. Koža je tako prva obramba, ki varuje telo pred različnimi infekcijami in ima vlogo blaženja poškodb telesa.

Vzdrževanje njene integritete je bistveno pri preprečevanju infekcij in vzdrževanju zdravja. Regeneracija kože je normalen fiziološki proces, ki se ponavlja približno vsakih 30 dni. Ta proces zahteva dnevno nego kože, zato da bi ohranili kožo čisto in preprečili kopičenje mrtvih celic na njeni površini. Če kožo zanemarjamo, postane nagnjena k infekcijam. Limfni sistem ima pomembno vlogo pri imunskem nadzoru telesa. Odstranjuje snovi, ki so prišle v telo preko kože, in kontrolira mikrocirkulacijo kože in podkožja. Ko je limfni pretok zmanjšan, funkcije v tkivu postanejo motene in upočasnjene. Nevarnost infekcij se poveča, kadar je telesna obramba preko kože poškodovana in kadar tekočina polna proteinov in mikroorganizmov zastaja v tkivu.

Da kožo ohranimo zdravo, moramo skrbeti za njeno čistočo in integriteto

Regeneracija kože je normalen fiziološki proces, ki se ponavlja približno vsakih 30 dni. Koža je največji človeški organ, ki pri odraslem človeku tehta do 10 kilogramov.

Zdrava koža ima čist izgled, enakomerno obarvanost, nežno in prožno strukturo ob dotiku, toplo suho površino in visoko stopnjo elastičnosti. Neustrezna nega kože vodi v poškodbo in prezgodnje staranje kože. Z leti se koža tanjša, postaja izsušena in manj elastična, z zmanjšanjem pretoka krvi postane šibka tudi prva obramba telesa. To povzroči povečano prepustnost vrhnje plasti kože, zaradi česar se poveča tveganje za pojav infekcij. Nezaželene snovi, ki lahko prehajajo preko poškodovane kože, kot so razni mikroorganizmi, se preko površinskih limfnih kapilaric odplavijo iz tkiva v limfne bezgavke, ki predstavljajo čistilne centre in zagotavljajo varnost telesu.

Limfedem

Kakršnakoli motnja v transportni zmožnosti področnih limfnih žil in bezgavk ima za posledico zmanjšan limfni pretok. To vodi v zastajanje tekočine v tkivu, čemur pravimo limfno breme. S povečevanjem limfne staze v tkivu se snovi, ki prehajajo preko kože, kopičijo z limfno tekočino v tkivu in sprožajo vnetne odgovore – limfedeme. Tkivo je na predelu telesa, kjer je prisoten limfedem, polno proteinov, ki so idealno gojišče za bakterije. Najbolj pogosta okužba pri osebah z limfedemom je šen, ki ga najpogosteje povzroča bakterija streptokokus. Vnetje, lokalno ali sistemsko, povzroči povečanje limfnega bremena, kar še poslabša že nastali limfedem, ki ga spremljata bolečina in neugodje. Z večanjem limfedema se posledično poslabšuje stanje kože, kar zopet vodi do zmanjševanja obrambne sposobnosti kože in nove vnetne reakcije. Te zopet poslabšajo stanje limfedema in začarani krog je sklenjen. S tem se osebi z limfedemom vidno poslabša stanje le-tega in s tem tudi kvaliteta življenja.

Najbolj pogosta okužba pri osebah z limfedemom je šen, ki ga najpogosteje povzroča bakterija streptokokus.

Koža je na predelu, kjer je prisoten limfedem, tanjša in lahko tudi luskava, kar poveča možnost razpok, zato je posledično tudi bolj prepustna za različne mikroorganizme. Skrb za nego kože je tako sestavljena iz vsakodnevnega opazovanja, čiščenja in vlaženja kože. Pri dnevnem opazovanju kože pridobi oseba zavedanje o kakršnihkoli spremembah na koži (izsušena koža, glivice, folikulitis, hiperkeratoza, papilomatoza itd.) in morebitnih poškodbah (piki, rane, opekline, ureznine ...), zato da jih lahko nato primerno oskrbi na način, da čimbolj zmanjša možnost infekcije. Vizualni pregled kože vedno spremlja tudi otip kože, kar lahko razkrije lokalno povišano temperaturo, ta pa nakazuje na vnetje podkožnega tkiva. Z nežnim vsakodnevnim čiščenjem kože odstranimo z nje patogene organizme in drugo umazanijo, ne pa tudi naravnega maščobnega plašča kože. Zato je priporočljiva uporaba nežnih čistilnih mil in krem na vodni osnovi. Mokre kože ni priporočljivo drgniti, temveč se vodo z nje popivna. Povečana pozornost gre tudi koži na pregibih in področjih med prsti, kjer zlasti v poletnem času lahko nastanejo glivične infekcije. Izsušena, luskasta in razpokana koža je znak, da koža ni več cela in je zato dovzetna za razne infekcije. Z vsakodnevnim vlaženjem kože z nežnimi losijoni in kremami brez dodanih dišav in s ph okoli 5.0 pa pripomoremo k ohranitvi povrhnjega zaščitnega sloja in s tem preprečimo izsuševanje kože.

Aktivna nega kože pomaga

Dobra skrb za nego kože je pomemben sestavni del ravnanja z limfedemom, katere cilj je ohranjati zdravo, čisto, dobro hidrirano in nepoškodovano kožo. Poleg tega je pomembna tudi pazljivost pri aktivnostih, ki bi lahko povzročile poškodbe kože ali tkiva in s tem poslabšale stanje limfedema. Za vse osebe z limfedemom in tudi osebe z možnostjo njegovega nastanka je zato priporočljivo, da so aktivne v negi svoje kože. Z vsakodnevno nego kože se bistveno pripomore k vzdrževanju celovitosti kože. S preprečevanjem možnosti nastanka infekcij in drugih bolezenskih stanj kože pa se posledično zmanjša tudi možnost poslabšanja limfedema. Za več informacij v zvezi z vašo težavo se obrnite na strokovno usposobljenega limfterapevta.