Nega kože pozimi

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm.

Koža je naš največji organ, ki je nenehno neposredno izpostavljen dejavnikom iz okolja. In kakor lahko poleti topli sončni žarki nežno razvajajo našo kožo, tako jo lahko pozimi mraz in veter močno izsušita in spremenita njene funkcije.

Zunaj hladno in vlažno, notri toplo in suho

Pozimi je naša koža hkrati izpostavljena dvema ekstremoma. Prvi je hladen, vlažen zrak zunaj, drugi (s prvim seveda neposredno pogojen) pa je topel in suh zrak v prostorih, kjer bivamo. Centralno ogrevanje v bivalnih prostorih izsušuje zrak, kar posledično seveda izsušuje tudi našo kožo. Marsikdo pozna učinek toplega zraka nanjo; koža tako postane suha, mestoma luščeča, groba in razdražena. Občutek imamo, da jo zateguje. In nenehno menjavanje hladnega in vlažnega s toplim in suhim zrakom je za našo kožo kar precejšnji šok.

Koži moramo pozimi nuditi posebno nego. Moramo jo zaščititi pred zunanjimi dejavniki in jo hkrati oskrbeti z zadostno količino vlage, da bi kar se da preprečili pojav njenega izsuševanja.

Po katerih izdelkih posegajmo pozimi?

V obdobju, ko se ciklično izmenjujejo dokaj radikalni temperaturni pogoji, je – kot rečeno – zaščitna sposobnost naše kože omejena. Koža ni sposobna dohajati spreminjajočih se pogojev okolja s svojimi odzivi, zato ji je treba pomagati.

Izmenjavanje hladnega in vlažnega zraka zunaj ter toplega in suhega v bivalnih prostorih pozimi slabo vpliva na našo kožo in sluznice, zato poskrbimo tako za vlaženje zraka kot tudi kože in sluznice.

S pomočjo kozmetičnih izdelkov, ki jih redno nanašamo na kožo celotnega telesa, le-tej zagotovimo vlago v globljih plasteh; s kozmetičnim izdelkom, ki nudi zaščito na površini kožnega sloja, pa to vlago v kožo tudi »zaklenemo« − preprečimo njeno izhlapevanje s kožne površine zaradi vpliva višje temperature in nižje vlažnosti zraka zlasti v bivalnih prostorih. Uporabljamo torej izdelek, ki kožo vlaži in hkrati tudi masti. V zimskih pogojih je nasploh poraba izdelkov za nego kože telesa (mleko, losjoni, kreme za telo) povečana; pravilno je, da kožo v tem času izdatno negujemo in ščitimo.

Ko izbiramo ustrezni izdelek za nego kože (najsi bo to koža obraza ali koža telesa), se odločimo za takega, ki ima obogateno formulo. To pomeni, da ima višji delež maščobnih komponent, ki so ključne za tvorbo zaščitnega (okluzivnega) sloja na kožni povrhnjici. Poleg tega, da tak izdelek zmanjša izgubo kožne vlage zaradi izhlapevanja, ji nudi tudi neke vrste izolacijo, preko katere se mrzel zrak težje prebije. Izdelek naj vsebuje tudi vlažilne komponente, ki bodo kožo ohranjale vlažno in prožno, saj je le takšna koža v ustrezni formi, da lahko nemoteno vrši svoje funkcije.

Izdatna zimska nega

Pozimi moramo svoji koži privoščiti izdatnejšo hranilno nego. Pri tem lahko uporabimo hranilne maske – v širokem spektru na kozmetičnem tržišču dostopnih bomo prav zagotovo našli svoji koži primerno, z malo truda pa si lahko svojo hranilno masko pripravimo kar v domači kuhinji. Zelo uporaben za nego kože pozimi je med. Iz njega lahko pripravimo negovalno masko, tako da jajčnemu beljaku primešamo žličko medu ter žličko olivnega ali jojobinega olja, če imamo normalno do mešano kožo; za suho kožo pa uporabimo jajčni rumenjak, žličko medu ter žličko bolj hranljivega avokadovega ali mandljevega olja. Maskam lahko dodamo tudi kapljico eteričnega olja čajevca pri suhi, oziroma limone ali sivke pri mastni in nečisti koži. Masko nanesemo na suho in očiščeno kožo obraza, vratu in dekolteja ter po 15 minutah temeljito speremo z mlačno vodo.

Koža pozimi postane suha, groba in razdražena. Občutek imamo, da jo zateguje. Takrat potrebuje izdatnejšo nego, ki jo bo navlažila in zaščitila. Izogibajmo pa se izdelkom, ki zelo sušijo kožo.

Piling za kožo dobimo, če maskam dodamo žličko koruznega ali pšeničnega zdroba. V tem primeru masko prav tako pustimo na koži 15 minut, med spiranjem pa bodo grobi delci mehansko luščili kožo, z nje odstranili odmrle celice, zaradi česar bo koža očiščena, nahranjena, napeta in sijoča.

Nega naj se ne zaključi pri dekolteju

Tudi negi kože telesa moramo pozimi nameniti več pozornosti, zlasti z namenom, da bi preprečili njeno izsuševanje. Za suho kožo se še posebej priporoča uporaba negovalnega olja za telo – tega je najbolje uporabiti takoj po tuširanju ali kopeli, ko je koža še vlažna. Z brisačo le nežno popivnamo kapljice vode s telesa, nato pa takoj nanesemo olje. Na tak način bo njegov učinek zadrževanja vlage v koži največji, koža bo vidno bolj napeta, sijoča in tudi na otip mehkejša. Izdatno nahranimo tudi dele telesa, ki so večkrat izsušeni: komolce, kolena, dlani in stopala.

Čeprav tega ne opazimo, naša koža vsako minuto izgubi med 30 in 40 tisoč mrtvih celic.Poleg izbora ustreznega negovalnega izdelka bodimo pozimi pozorni tudi na vpliv sončnega uv sevanja (le-to je bolj nevarno, če smo v visokogorju, na zasneženem področju v sončnem vremenu), saj so sončne opekline prav tako nevarne kot poleti. Izberimo izdelek, ki vsebuje uv faktor, in sicer po pravilu: višje, kot se zadržujemo, višji naj bo zaščitni faktor. Nanesimo ga vsakič, ko se izpostavljamo neposrednemu sončnemu sevanju, še posebej na bolj izpostavljenih področjih telesa, kot je npr. obraz (in nikar ne pozabimo na ustnice).

Čemu se pozimi raje izogibajmo?

Zaradi invazivnosti vremenskih pogojev v hladnejšem delu leta kože ne obremenjujmo preveč. Zato: 

  • se izogibajmo ali zmanjšajmo uporabo izdelkov, ki zelo sušijo kožo – nekatera sredstva za nego nečiste kože, ki zmanjšajo tvorbo kožnega sebuma in so primernejša zlasti za nego v toplejših mesecih, 
  • zmanjšajmo uporabo mehanskih pilingov, sploh če imamo zelo suho kožo, ker le-ti spremenijo zaščitno kožno funkcijo (za čiščenje kože raje uporabljajmo encimske pilinge),
  • če je koža nagnjena h kuperozi ali je tudi sicer občutljiva, se izognimo uporabi kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo alfahidroksikisline (nekateri izdelki proti staranju) – to je sicer predlog, ki ga velja upoštevati skozi vse leto, pozimi pa je višje v gorah zaradi vpliva uv sevanja v sploh treba izdatno zaščititi kuperozno kožo, 
  • v zelo hladnih vremenskih razmerah se izogibajmo invazivnim dermatološkim posegom na koži (laserskim tretmajem, kemičnim pilingom ...), saj bo hladen zrak kožo le še bolj razdražil in upočasnil njeno naravno regeneracijo.

Da ne bomo razočarani ...

... se torej držimo rutine. Nega kože, sploh pozimi, naj bo prilagojena, zadostna in redna. Zima je čas, ko se tako ali drugače ščitimo pred mrazom. Nikar pri tem ne pozabimo tudi na svojo kožo.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 59, januar 2012