DOMOV BOLEZNI ZA ZDRAVE KOSTI KO SE KOST ZLOMI, JE LAHKO ŽE PREPOZNO

Ko se kost zlomi, je lahko že prepozno

Oktobra zaznamujemo svetovni dan osteoporoze. Čeprav smo v naši reviji o bolezni krhkih kosti že kar nekaj napisali, mislimo, da je kljub temu treba vsako leto znova opozarjati na ta zdravstveni problem. Tukaj vam predstavljamo zgodbo gospe Nade, ki je pred dobrima dvema letoma izvedela, da ima osteoporozo.

Gospa Nada Kovač je stara 53 let. Po poklicu je knjigovodkinja. Prihaja iz velike družine, ima pet bratov in pet sester, s katerimi se redno srečujejo na družinskih praznovanjih, kjer nikdar ne manjka smeha in dobre volje.

Zase pravi, da živi aktivno, zelo rada potuje in spoznava različne ljudi in kulture. Še raje pa se vrne domov k svoji družini, ki ji pomeni največ.

V vsem tem pa seveda ne bi mogla uživati, če ne bi bila zdrava. Ker se zaveda, da je zdravje naše največje bogastvo, njegovemu ohranjanju in vzdrževanju kondicije namenja posebno pozornost. Vsak dan, ko pride iz službe, gre obvezno na sprehod, ki traja najmanj pol ure, še večkrat pa kar debelo uro. Pazi tudi na zdravo prehrano. Že od nekdaj rada kuha in verjame v načelo, da je mogoče narediti hkrati zdrav in okusen obrok.

Gospa Nada pa se kljub zdravemu načinu življenja tudi zaveda, da na človeka prežijo različne bolezni, na katere sami nimamo vpliva. Ena takih je prav gotovo osteoporoza, za katero je sprva mislila, da jo imajo le stare ženice in da se ji še kar nekaj let ne bo treba ukvarjati z njo. Nekaterim kolegicam, ki so si šle zgolj zaradi radovednosti po izgubi menstruacije izmerit kostno gostoto, so diagnosticirali osteoporozo. Zato se je za denzitometrijo odločila tudi sama. Meritev je bila preprosta in hitra in ni zahtevala nikakršnih posebnosti ali priprav. Na njeno veliko presenečenje je meritev pokazala, da ima osteoporozo. Diagnoza jo je zelo prizadela. Osebna zdravnica ji je povedala več o sami bolezni in načinu zdravljenja. Priporočila ji je zdravljenje z bisfosfonati. Povedala je, da je na razpolago več vrst bisfosfonatov, ki so med seboj primerljivi, razlikujejo pa se v načinu jemanja. Večina se jih jemlje enkrat na teden, obstaja pa tudi bisfosfonat v obliki tablet, ki se ga lahko jemlje enkrat mesečno. Ker lahko bisfosfonati dražijo želodec, je zelo pomembno upoštevati poseben način zauživanja zdravila (zjutraj na tešče, pri tem pa je treba biti najmanj pol ure v vzravnanem položaju itd.). Gospa Nada se je skupaj s svojo zdravnico odločila za zdravilo bonviva, ki se jemlje enkrat na mesec. Za zdrave kosti sta pomembna tudi vitamin D in kalcij, ki sta pri zdravljenju osteoporoze nepogrešljiva. Vitamin D gospa Nada jemlje v obliki kapljic, kalcij pa skuša dobiti predvsem s hrano. Zase pravi, da ne spada med pozabljive, zato nima težav, da se ne bi spomnila vzeti zdravilo enkrat na mesec. V lekarni, kamor hodi po zdravilo, pa so ji kljub temu ponudili prijavnico za brezplačni program Danes je moj dan, ki ga vodi Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. To je vsekakor dobrodošla pomoč, saj te prijazno sporočilo vsak mesec dan prej, preden moraš vzeti zdravilo, spomni, da spet prihaja dan, ko je treba zaužiti zdravilo.

Gospa Nada vsem, ki z meritvijo kostne gostote odlašajo, sporoča, da se čim prej odpravijo v bližnjo denzitometrično ambulanto, saj bodo s pravočasno diagnozo bistveno prispevali k hitrejšemu in h kakovostnejšemu zdravljenju osteoporoze.