DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA KJE VAS ČEVELJ ŽULI?

Kje vas čevelj žuli?

Polonca Fiala, mag. farm.

Verjamem, da bi na to vprašanje dobili precej različne odgovore. A v današnjem prispevku bo govora dobesedno o žuljih – o tistih, ki nastanejo, ko obujemo nove čevlje; o žuljih, ki nas po dolgi prehojeni poti opozorijo, da se je treba sezuti, in o žuljih, ki kar kličejo, da pod čevelj obujemo tudi nogavico. Kakorkoli že, čevelj nas je ožulil, mi pa se sprašujemo: kaj nam je storiti?!

Zakaj žulj nastane?

Žulj nastane zaradi trenja med zgornjo plastjo kože (epidermis) in obutvijo. Tako se začne nabirati tekočina, ki pravzaprav varuje spodnje plasti kože pred nadaljnjimi poškodbami. Žulj nastane na izpostavljenih delih stopal med hojo, tekom ali med ponavljajočimi se gibi (lahko tudi na dlaneh) in hitreje nastane na vlažnih delih kože. Običajno ne gre za resno poškodbo, vsekakor pa žulj ni prijeten in zahteva ustrezno oskrbo. Posebno previdnost je treba nameniti sladkornim bolnikom.

Kako žulj oskrbimo?

Najpomembnejše je, da se čim prej preobujemo in kožo osvobodimo trenja. Tako se bo žulj sploh lahko začel celiti. Na njegovem dnu bo začela nastajati nova koža, tekočina se bo postopoma vpila, povrhnja koža pa se bo posušila in olupila.

Žulji se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, kjer je prisoten stalen pritisk na kožo. Kitaristi jih recimo pogosto dobijo na blazinicah prstov.Zelo pomembno je vedeti, da žulja ne smemo predirati, saj mehur s tekočino služi kot naravna zaščita za novo kožo pod njim. Nepravilna oskrba in prediranje z iglo lahko povzroči okužbo, ki se kaže kot vnetje z rdečino in gnojenjem in zahteva resnejše zdravljenje.

Če žulj nenadoma poči, ne odstranjujte odvečne kože. V obeh primerih pa je pomembno, da rano zaščitite pred zunanjimi vplivi in okužbo. Najbolj je, da mesto žulja umijemo pod tekočo mlačno vodo z milom. Nato mesto dobro izperemo in razkužimo z alkoholom ali drugim ustreznim razkužilom, dobro osušimo ter pokrijemo z obližem ali sterilno gazo.

V lekarni je na voljo kar precej pripravkov za oskrbo žuljev. Zelo učinkoviti so obliži s hidrokoloidno tehnologijo, ki takoj ublažijo bolečino zaradi pritiska in trenja ter ustvarijo optimalno vlažno okolje za celjenje, zato se rana hitreje zaceli. Da ne bi zmotili procesa celjenja, obliž pustite na žulju več dni, zamenjajte pa ga šele, ko se sam odlepi. V tem času obliž varno ščiti žulj pred umazanijo in bakterijami.

Če uporabljamo navadne obliže, je smiselno mesto žulja predhodno namazati s kremo, ki pospeši celjenje.

Preventiva?

Seveda si želimo, da do žuljev in poškodb kože ne bi prišlo. Ne le, da so žulji boleči in nas ovirajo pri hoji, ampak so tudi neestetskega videza, še posebej v poletnih mesecih. Zato je smiselno, da kožo na nogah zaščitimo pred žulji, še preden nastanejo. V lekarni se dobijo geli proti žuljem, ki se nanesejo na izpostavljen del in zgladijo kožo ter tako preprečijo trenje in drgnjenje. Lahko posežemo tudi po obližu, ki ga nalepimo na izpostavljeno mesto. A previdno; obliž velikokrat pri hoji ne ostane na mestu, ampak se premika, zguba, odlepi. In vse to lahko privede do nasprotnega učinka – obliž deluje kot tujek in še poveča možnost nastanka drgnjenja in s tem pojava žuljev.

Vsekakor veliko pozornost namenimo izbiri primerne obutve. Ta naj bo udobna in zračna. Novih čevljev ne obujte za dolge pohode ali tek – razhoditi jih je treba postopoma. Še posebej previdni pa bodite s čevlji, ki so namenjeni obuvanju na boso nogo.

Tako, žulje na nogah smo oskrbeli. Za vse ostale žulje, ki v vsakdanjem življenju vsaj tu in tam žulijo vsakega izmed nas, pa zgolj udobna obutev ne bo dovolj.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 74, poletje 2013.