Koencim Q10

Ubikinon ali ubikinol

Koencim Q10 (CoQ10) je za naše telo izjemno pomembna molekula. Opravlja dve osnovni nalogi, ki sta najpomembnejši za nemoteno delovanje celic in celotnega organizma: sodeluje v procesu nastajanja energije in varuje pred škodljivimi učinki radikalov. Da bomo njegovo vlogo bolje razumeli, si najprej poglejmo, kako deluje.

koencim Q10Naše telo je podobno stroju, sestavljenemu iz številnih manjših elementov – celic. Te za svoje življenje potrebujejo hranila, ki jih v posebnem procesu pretvorijo v energijsko bogate molekule. Ta proces poganja koencim Q10 (CoQ10 ), tako da se stalno spreminja iz reducirane oblike (ubikinola) v oksidirano (ubikinon) in obratno ter tako omogoči nastanek celične energije. Če bi CoQ10 odstranili, bi stroj – naše telo – ustavili.

S prispodobo telesa kot stroja pa lahko zelo slikovito pojasnimo tudi drugo nalogo CoQ10. Podobno kot je delo strojev povezano z odpadnimi proizvodi, tudi pri celičnih energijskih procesih nastajajo nepotrebne, celo škodljive spojine – radikali. Gre za izjemno nestabilne molekule, ki agresivno napadajo beljakovine, DNK in membranske maščobe ter sčasoma povzročijo nastanek bolezni. Za antioksidativne lastnosti CoQ10 je odgovorna njegova reducirana oblika, ubikinol, ki velja za enega najmočnejših v maščobah topnih antioksidantov.

Ubikinol je veliko manj poznan od svoje oksidirane oblike, ubikinona, kar je povsem razumljivo, saj je prav ubikinon najpogostejša oblika, v kateri je CoQ10, ki ga dobimo kot prehransko dopolnilo.

Toda:

  • pri zdravih odraslih ljudeh je več kot 90 odstotkov CoQ10 v krvi in tkivih v obliki ubikinola,
  • po štiridesetem letu se celokupna količina CoQ10 v telesu zmanjša in sposobnost pretvorbe ubikinona do ubikinola oslabi.

CoQ10 (ubikinon) danes priporočajo in proučujejo za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, kot so srčno popuščanje, kardiomiopatije in povišan krvni tlak, ter za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni, kot so alzheimerjeva, huntingtonova in parkinsonova bolezen.

Če bi koencim Q10 odstranili, bi stroj – naše telo – ustavili.

S staranjem torej močno oslabi sposobnost pretvarjanja ubikinona do ubikinola, prav slednji pa je prevladujoča oblika v našem organizmu. Zato se zagotovo porodi vprašanje, kdaj je smiselno uporabiti ubikinol. Odgovor smo dobili pred kratkim, saj ubikinol vrsto let ni bil dostopen v obliki prehranskega dopolnila. Spojina je namreč zelo nestabilna in na zraku ali svetlobi hitro oksidira. Leta 2006 pa so razvili tehnologijo, ki omogoča proizvodnjo stabilnega ubikinola. Izvedli so tudi že predklinične raziskave toksičnosti, v kliničnih raziskavah na ljudeh pa potrdili varnost in dobro prenosljivost. Ključna prednost ubikinola pred ubikinonom je ta, da se ubikinol v prebavnem traktu lažje absorbira. Raziskave so pokazale, da po zaužitju le 300 mg ubikinola v kapsuli pride do enako velikega dviga njegove krvne koncentracije kot po zaužitju 2400 mg ubikinona v žvečljivi tableti.

Mladi, zdravi ter mlajši od štirideset let lahko potrebam telesa zadostijo z vnosom ubikinona, oksidirane oblike CoQ10. Starejši in tisti, ki obolevajo za katero od kroničnih bolezni ali so v vsakdanjem življenju izpostavljeni stresnim situacijam, pa bodo boljše učinke dosegli z ubikinolom.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 27, november 2008.