Domov » Vsi članki » Članek » Ko zadiši po praznikih

Ko zadiši po praznikih


Marko Potočnik, študent farmacije, ljubitelj gurmanstva in vrtnarjenja
Marko Potočnik, študent farmacije, ljubitelj gurmanstva in vrtnarjenja

Pekla jo je moja stara mama, sedaj jo pečeta moja mama in svakinja in prav vse imajo nekaj skupnega. Vse omamno dišijo po praznikih, ki prihajajo. Potica. Okustno testo, premazano z nadevom, posuto z rozinami, zapečeno v krušni peči ... prazniki se lahko pričnejo!

V blišču prihajajočih praznikov, ko živilske trgovine ponujajo sladke dobrote, ki izgledajo še tako omamno, ne vidim pravega pomena te sladke ponudbe. Za praznično kulinarično vzdušje so potrebni trud pridnih rok, doma pridelane sestavine in domače ognjišče. Ko vse to združimo, se prazniki pri nas pričnejo.

Praznična kraljica

Pri nas doma že od nekdaj velja, da orehova potica v prazničnem času ne sme manjkati. Še do lanskega leta jo je pekla sedaj že pokojna stara mama, ki je imela za to peko prav posebne priprave. Celo jesen je pobirala orehe na domačem vrtu in jih skrbno sušila. Ko so se začeli dolgi in hladni večeri, je vzela v roke kladivo in jih pridno trla. Moja otroška nagajivost mi ni dala miru in vedno sem jih sproti izmikal iz košare, v kateri jih je zbirala. Seveda le tiste, ki so bili že oluščeni. Ko me je zalotila, se je pošalila, da potice letos ne bo, ker bo imela premalo orehov. A na koncu je vedno nastala, še boljša kot prejšnjič.

Prvo potico, ki je prišla iz peči, je vedno postregla še malce toplo, posuto s sladkorjem, in skupaj sva klepetala ob kavi in domači potici. Navada se ohranja. Priprava potice je ostala nespremenjena, vse do serviranja. Le za pobiranje orehov sem sedaj zadolžen jaz, tolčenje pa prepustim raje pridnim rokam moje mame.

Orehovo potico vsakdo peče malce drugače, pa čeprav sta si dve na koncu še tako podobni. Predstavljam vam recept, po katerem jo je delala moja stara mama. Da pa v vašem domu ne bo dišalo zgolj po potici, sem vam pripravil še en decembrski recept, ki bo vaš dom napolnil z vonjem po božiču. Božični kruh se prav tako kot potica prileže k vsem prazničnim dobrotam, pa še enostavno ga je speči.

Decembrski čas bo zadišal v pravem pomenu, če vanj ne bomo vstopili samo dobro kulinarično pripravljeni, ampak se bomo ustavili tudi sami v sebi in ob doma pripravljenih dobrotah premišljevali, kaj se nam je dobrega letos zgodilo. Zase lahko rečem, da mi je odlična prav vsaka potica, ki jo spečemo doma. Ampak takšne, kot jo je še lansko leto spekla stara mama, ne bo nikoli več. Prijetne praznične priprave in dober tek vam želim!

Orehova potica

Praznična orehova poticaZa testo potrebujemo:

  • 1 kg gladke moke (tip 500)
  • 1 kocko kvasa - 4 žlice sladkorja
  • 1 žlico soli
  • 3 rumenjake
  • 1 dl olja
  • 5 dl mleka
  • 2 žlici ruma

Za nadev potrebujemo:

  • 600 g mletih orehov
  • 1 jajce
  • 4 žlice ruma
  • 1,5 dl mleka
  • 180 g kisle smetane
  • 7 žlic sladkorja
  • 1 žličko cimeta
  • 5 žlic kakava
  • 1 vanilijev sladkor
  • rozine (po želji)

V skledo presejemo moko. Na sredini kupa moke naredimo jamico, kamor damo kvas, žlico sladkorja in 0,5 dl mleka. Pustimo, da kvas vzhaja 10 minut. Nato dodamo preostali sladkor, mleko, rumenjake, sol in rum. Sestavine malo pregnetemo in dodamo še olje. Gnetemo tako dolgo, da postane testo gladko. Tako pripravljeno testo na toplem pustimo vzhajati pol ure.

Na pomokani površin testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Premažemo ga z nadevom, na nadev pa lahko potrosimo rozine. Vse skupaj rahlo zavijemo, položimo v namaščen pekač in pustimo vzhajati 45 minut na toplem. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in v dobro segreto postavimo potico. Pri tej temperaturi jo pečemo 15 minut, nato pa temperaturo znižamo na 175 stopinj Celzija in pečemo še 40 minut.

Božični kruh

Božični kruhZa testo potrebujemo:

  • 400 g bele ali pirine moke
  • 200 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 450 g mešanega suhega sadja in orehov
  • 1 žlico cimeta
  • ščepec mletih nageljnovih žbic
  • limonino lupino
  • 2 jajci
  • 2 dl mleka

Suho sadje in orehe narežemo na koščke. Nato vse suhe sestavine dobro zmešamo in prilijemo mleko, v katerem smo razžvrkljali jajci. Pečemo približno 1 uro na zmerni temperaturi. 

NAŠA LEKARNA

Uredništvo