DOMOV ZDRAVA PREHRANA PONOVOLETNI POST

Ponovoletni post

Že sama misel na to, da je treba napisati recept za jed po novem letu, me je pravzaprav odvračala od tega. Večina se nas počuti prenažrte in ta občutek nas skupaj s prednovoletnimi obljubami, ki smo si jih zadali, pelje samo v eno smer. V željo po smiselnem prehranjevanju ali celo postu. Vse skupaj gre logično vštric z ljudmi, ki so vedno bolj ozaveščeni o nevarnosti maščob ter o dobrem vplivu raznih trav, žitaric in podobnega balasta.

ponovoletni postMogoče je tudi zdaj najbolj popularna beseda recesija zadnji znak za to, da se vsi malo ustavimo, sicer nas bo razgnalo. Saj veste, naša telesa zmorejo nenormalne napore, glave nam pa odpihuje. Zato priporočam, da se zjutraj ne ukvarjate preveč z zajtrki, ki jih morate jesti, in raje podremate deset minut več.

To boste dosegli tako, da si boste večer prej pripravili šponsl. Moja dobra prijateljica Tina, ki je vegetarijanka, me je podučila, da je to jed tako poimenoval slavni Jamie in ime k jedi tudi primerno pristaja. V skodelico za kosmiče zlijte en deciliter navadnega jogurta, vanj vmešajte najbolj suhe in najbolj zdrave kosmiče, tiste, ki ste si jih kupili enkrat lani in jih jedli samo enkrat, ker so kratko in malo presuhi. Na kocke narežite še jabolko in vmešajte. Zmes mora biti gosta in videti suha. Do jutra jo postavite v hladilnik in ko se boste zbudili, bo to že zelo sočna in celo slastna jed, ki ji lahko po mili volji dodajate vse vrste kosmičev s čim manj sladkorja in vse vrste sadja razen banan, ker so presladke. Če otrokom pogledate skozi prste, jim boste namesto kosmičev privoščili preostale praznične kekse.

Za dopoldansko malico si privoščite suhoparne riževe krekerje, največ tri, ker se vam lahko pocedijo sline po riževi čokoladi, ki tukaj odpade. Te krekerje dobite danes tudi že na bencinskih črpalkah, tako da izgovorov, češ da jih nimajo, ni.

Za kosilo bi vam napisal recept za kakšno, recimo, algino jed, juho ali zrezek, a zanj še nisem slišal. Za algino juho potrebujete alge in mogoče pol zelenjavne ekološke kocke za dodatek, in ko najdete oboje, prosim, sporočite v uredništvo, da jih grem še jaz poiskat.
Ko vam bo po pravilih na tak dan že četrtič zakrulilo v želodcu, si za popoldansko malico privoščite sprehod mimo hladilnika. Zelo bo koristilo vašemu zdravju, če ga tudi odprete in iz njega vržete stvari, ki jim je pretekel rok. Če še zdaj ne veste, kužki in mačke so pri hiši zato, da preprečijo pogosto slabo vest ob morebitnem metanju hrane stran.

Potem v tri decilitre vode narežite pet centimetrov ingverjevih vejic na kolobarje ter štiri limonine krhlje in v vreli vodi kuhajte pet minut. Tako pripravljen ingverjev čaj pustite stati še pet minut, da se ohladi, precedite in posladkajte z medom.

Večerja naj ne bi bila tako obilna kot zajtrk in kosilo, bo pa zato okusna in ideja za pravo novost po novoletnem mastenju. Narežite svežo zelenjavo na večje kose in jo dajte kuhat. Korenje, cvetača, lahko koleraba, brokoli, stročji fižol, ne pa krompir. Pritisnite na plin in kuhajte približno eno uro, odvisno od okusa in želje po kuhanosti zelenjave. Začinite z malo žafrana, popoprajte in posolite, lahko dodate tudi muškatni orešček.

Nato v posodo zlijte malo mleka, ubijte jajce, zmešajte, posolite, zgostite z moko do gostote mase za palačinke. To menda poznate vsi. Nekateri dodajo v maso še malo radenske, da je palačinka bolj krhka, sam pa rad dodam malo ruma in cimeta, vendar ne tukaj, ker je to zdrav in zatežen recept. Tanke palačinke specite v kozici, jih namažite z marmelado in jih postrezite poleg juhe.

Če se vam zdi, da bi s takim menijem lahko preživeli dan, dva ali celo teden, ste na dobri poti, da se naslednji teden že postite. Če bi vam slučajno uspelo še to in bi zdržali še kak teden ali dva, obljubim, da vam spišem tako masten recept, da boste vse nadoknadili.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 29, januar 2009.