DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE PRIHAJAJOČI PRAZNIKI LAHKO PRINESEJO...

Prihajajoči prazniki lahko prinesejo tudi prebavne težave

Urška Živko, mag. farm.

Prebavne težave v današnjem času niso redkost. Večina se je z njimi že srečala, če ne redno, pa vsaj po kakšni dobri večerji, slavju, po velikonočnih ali božičnih praznikih ... Če mislite, da so bolečine v prebavnem traktu in ostali znaki, ki sodijo zraven, pač neizogibna posledica preobilnega obroka, vam bomo ponudili nekaj nasvetov, s katerimi se boste na enostaven način izognili neprijetnostim, ki vam lahko pokvarijo praznike.

Zavedati se je treba, da želodec ni vreča brez dna, v katero bi lahko zmetali neomejene količine hrane. V tempu življenja, ki ga živimo, pogosto počnemo to, da premalokrat s preveliko količino preslabo prežvečene hrane napolnimo želodec, ki se ne more spopasti s tem načinom, zato trpi. Težave navadno nastopijo, kadar nepravilen način prehranjevanja postane naš življenjski slog, kar pomeni, da nezdravim navadam ni konca. Vzrok prebavnih težav pa je lahko tudi vzdražen, zakrčen želodec, ki se pojavi zaradi hitrega tempa življenja in stresa ali pa drugih psiholoških vplivov. 

Bližajoči se prazniki pogosto predstavljajo veliko preizkušnjo za želodec in črevo. Že same priprave na praznike nas pogosto obremenjujejo, kar seveda vpliva tudi na našo prebavo. Svoje pa doda še nenehno prehranjevanje, prenajedanje, saj mora med prazniki želodec prebaviti kakšen kos mesa preveč, alkohol, jedi, ki vsebujejo veliko maščobe in sladkorja. Jedi z veliko kalorijami imajo majhen volumen, želodec se ne napolni zlahka, zato želodčna in črevesna stena ne pošljeta signala, da sta želodec in črevo polna. Zaradi tega naravni občutek polnosti želodca zataji. Hrana, ki ima veliko maščobe in sladkorja, vsebuje malo balastnih snovi (vlaknin), kar negativno vpliva na prebavo in lahko nemalokrat vodi do zaprtja. Občutek imamo torej, da nam je hrana obležala v želodcu, pojavi se napihnjenost, napenjanje, krči in bolečine v želodcu, kislo spahovanje, vračanje želodčne kisline nazaj v požiralnik (refluks), zaprtje ... Pri ljudeh, ki imajo težave z žolčnimi kamni, se lahko pojavijo krči, bolečine, slabost, bruhanje, simptomi, podobni zgagi, slaba prebava, napenjanje, spahovanje. 

Kaj narediti, da med prazniki ne bo prišlo do prebavnih težav?

  • Zlato pravilo je zmernost tako pri hrani kot pri pijači.
  • Pomaga pitje veliko tekočine. Tako se izognemo dehidraciji, zaprtju, saj velika količina tekočine pripomore k temu, da je blato manj trdo, in napolni želodec, kar nam daje občutek sitosti.Jajce je že davno v preteklosti predstavljalo simbol ponovnega rojstva.
  • Izogibajmo se sladkarijam. Te dajejo lažen občutek sitosti, spodbudijo pa sproščanje inzulina in se hitro prebavijo, zato smo kasneje še bolj lačni. 
  • Kadar imamo poln želodec in občutek neprijetne sitosti, kozarček žganja ne pomaga k izboljšanju. Grenčične snovi, ki jih vsebujejo grenka žganja, sicer spodbudijo prebavo, vendar pa dražijo želodec. 
  • Omejite vse, kar povzroča tvorbo želodčne kisline (alkohol, mastna hrana, kava, nikotin). Če imate težave z zgago, spite z rahlo dvignjenim vzglavjem. 
  • Pri jedi si vedno vzemite čas in hrano dobro prežvečite. Encimi v ustih tako že razgradijo sladkorje in želodcu prihranijo delo.
  • Raje jejte 5-krat na dan majhne količine kot dva- ali trikrat velike porcije. Izogibajte se večerjanju po 18. uri. 
  • Če veste, da vam določena vrsta hrane povzroča težave, se je izognite, četudi jo obožujete. 
  • Zmanjšajte delež mesa in uživajte čim manj maščobe. 
  • Živite zdravo in aktivno življenje.

Kako si pomagati, če vas težave kljub vsemu doletijo?

V lekarnah je na voljo veliko izdelkov (tudi registriranih zdravil), ki vam bodo učinkovito pomagali, kadar se bodo neprijetne prebavne težave kljub upoštevanju vseh zgoraj naštetih nasvetov pojavile.

Star recept, ki so ga s pridom uporabljale že naše babice, je pitje čaja grenkega pelina, rmana ali tavžentrože, ki vsebuje grenčine. Te spodbujajo tvorbo želodčnih sokov in encimov ter tako spodbudijo prebavo in zmanjšajo občutenje bolečine v želodcu. Za pomirjanje razdraženega želodca se uporabljata melisa in meta. Pri vetrovih in napenjanju pomagajo komarček, kumina in janež. Kamilica ni priporočljiva pri razdraženem želodcu, saj naj bi po nekaterih podatkih samo še močneje dražila, poleg tega pa lahko povzroči bruhanje. Grenčine se dobijo tudi v obliki t. i. švedske grenčice, ki prav tako hitro pomaga, kadar imamo neprijeten občutek v želodcu in občutek zaležanosti.

Smisel praznikov je v druženju z ljudmi. Potrudimo se, da si jih bomo zapomnili po veselju in smehu, ne po prenaloženih mizah in slabosti. Hrana naj bo zgolj pika na I.

Zelo učinkovite so zeliščne kapljice, proizvod galenskih laboratorijev ali pa takšne, ki so registrirane kot zdravilo, ki pomagajo pri peristaltičnih in funkcionalnih motnjah želodca, torej takrat, kadar za težave niso krivi organski vzroki. Te delujejo tako, da pospešijo gibanje želodca in zaležano hrano pomaknejo naprej po prebavni cevi. Spodbudijo tudi izločanje prebavnih encimov in nekoliko zmanjšajo izločanje želodčne kisline, spodbujajo izločanje žolča, kadar se ta premalo izloča, delujejo proti krčem (spazmolitično), vplivajo na tonus želodca in tako zmanjšajo občutek polnosti ter zmanjšajo občutljivost želodca.

V primeru kislega spahovanja, vračanja želodčne kisline nazaj v požiralnik, bolečin za žličko in drugih težav, ki so posledica povečanega izločanja želodčne kisline, si lahko pomagamo z jemanjem zdravil, ki vplivajo na želodčno kislino. Najblažja oblika teh zdravil so antacidi, kombinirani pripravki magnezijevih, aluminijevih in kalcijevih soli, ki nevtralizirajo že izločeno želodčno kislino. Delovati začnejo hitro in delujejo kratek čas (nekaj ur).

Antagonisti histaminskih receptorjev ali H2-antagonisti delujejo tako, da zmanjšajo izločanje želodčne kisline z zaviranjem histaminskih receptorjev v želodčni sluznici. Vse faze izločanja želodčne kisline so zavrte, vendar je zdravilo manj učinkovito pri zaviranju izločanja kisline po obroku hrane. Učinek zaviranja se pojavi pozneje kot pri antacidih, vendar traja 6 do 12 ur.

Zaviralci (inhibitorji)protonske črpalke so zdravila, ki najučinkoviteje zavirajo izločanje želodčne kisline, vendar pa imajo hkrati tudi največ neželenih učinkov. Dobro zavirajo tudi s hrano povzročeno zvečano izločanje želodčne kisline. Vzdržujejo visoko vrednost pH (nad 4) v želodcu.

Jajce je že davno v preteklosti predstavljalo simbol ponovnega rojstva.

Kadar se pojavi zaprtje, je najprej potrebno pitje večjih količin tekočine, da bo črevesna vsebina primerno vlažna. Pripravki, ki vsebujejo magnezijeve soli, sokovi iz suhih sliv, fig ali same suhe slive, fige delujejo blago odvajalno. Svetujemo veliko vlaknin (sadje, zelenjava, različna žita) in izdelke, ki vsebujejo mlečno kislino (kefir, sirotka). Pomaga tudi masaža trebuha v smeri urinega kazalca. V primeru tršega blata lahko uporabimo glicerinske svečke, ki zmehčajo blato.

V lekarni so na voljo tudi različna odvajala v obliki čajev, sirupov, tablet in svečk, ki lahko v izjemnih situacijah pomagajo pri iztrebljanju. Pri uporabi nekaterih od njih je treba biti previden, saj lahko povzročijo navajenost in posledično leno črevo. O uporabi se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.

Če težave v dveh tednih ne izginejo, je potreben obisk osebnega zdravnika.

Res je, da zaradi stresnega in hitrega načina življenja prebavne težave niso neznanka, pa vendar se je treba zavedati, da se velikemu delu teh neprijetnih težav lahko izognemo, če naredimo nekaj zase. Zmernost, zdrav način življenja in redna telesna aktivnost so stvari, ki nam pri skrbi za zdravje lahko samo koristijo in nam omogočijo boljše počutje ter bolj kakovostno življenje.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 62, april 2012.