Človek zdravje deloma podeduje, deloma pa je odvisno od zunanjih dejavnikov. Vendar tudi najbolj zdravemu organizmu škoduje zanemarjanje samega sebe. Zato je potrebno vse življenje organizem vzdrževati v dobrem stanju. Kdor živi zdravo že v mladosti, s tem zniža možnosti prezgodnje smrti
Želja zdravega človeka je, da ostane zdrav, in bolnega, da zopet ozdravi. Ta želja je naravna in izvira iz človekovega samoohranitvenega nagona. Najdemo jo v vsaki zgodovinski dobi in pri vseh narodih.
Resda je v toplem prostoru prijetno, toda pretirano ogrevanje izsuši zrak, kar lahko neugodno vpliva na naše zdravje. Suh zrak izsuši našo kožo, oči in sluznico dihal.
Kaj imajo skupnega trnulje, drnulje in brin? To, da so zdravi plodovi, ki dozorijo ravno v pravem času za zaščito človeka pred nevšečnostmi hladnega obdobja leta.
Klinčki oziroma nageljnove žbice (latinsko: Sysigium aromaticum) spadajo skupaj s cimetom in muškatnim oreškom med najstarejše začimbe, ki imajo tudi precejšnjo zdravilno vrednost.
Že dolgo vemo, da se organizem na bolezni in druge poškodbe telesa odzove z vnetjem. To reakcijo našega organizma na škodljivosti imenujemo odziv akutne faze. V osnovi gre za »preživetveni« odziv, s katerim hoče telo obvladati škodljivosti vseh vrst.
Eno najbolj uporabnih orodij v medsebojnih stikih so – oči. Naš pogled. V očeh se zrcalita šarm in karizma posameznika, toda tudi zdravje in naše počutje. Če je hranilnih snovi dovolj, bo kar 90 odstotkov našega šarma izviralo prav iz oči.
O maščobah je bilo prelitega že toliko besnega črnila in izrečenih toliko grenkih besed, da pravzaprav ni čudno, da zlahka postanejo žarke, naravnost »žautave«. Od kod taka negativna podoba maščob? Mar so res tako slabe in nepotrebne v našem življenju?
Menopavza je zadnja naravna menstruacija v življenju ženske. Iz tega sledi, da jo prepoznamo za nazaj, po 12 mesecih brez menstruacije.
Danes je sol poceni in nikomur ne pade na pamet, da bi jo menjal za zlato. Vsem je na dosegu roke in veliko je takih, ki »brez zrnca soli v glavi« nepremišljeno stresajo sol v juho in na vse, kar se znajde na krožniku.