DOMOV ZDRAVILNE RASTLINE PRAZNIK SI ZAPOMNIMO PO VONJU

Praznik si zapomnimo po vonju

mag. Nada Tržan Herman, mag. farm.

Klinčki oziroma nageljnove žbice (latinsko: Sysigium aromaticum) spadajo skupaj s cimetom in muškatnim oreškom med najstarejše začimbe. Rastlina izvira iz Indonezije, z otočja Moluki, in je do 18 metrov visok zimzelen grm. Kot začimbo uporabljajo nerazcvetele cvetne popke, ki jih ob pravem času potrgajo. Pri sušenju se iz rožnate barve spremenijo v rjavkasto in zaradi žeblju podobne oblike jim rečemo tudi »žbice«.

Klinčke omenjajo v starih kitajskih zapisih že v tretjem stoletju pred našim štetjem. Skupaj z drugimi začimbami so jih najprej prinašali v Evropo trgovci – muslimani z vzhoda. Tako so bili klinčki dobro poznani in seveda zelo dragi že v času Rimskega imperija. V 16. in 17. stoletju so z njimi trgovali najprej Portugalci, kasneje pa Nizozemci in Španci. Zaradi trgovine z začimbami so nastali razni spori in celo vojne. Rastlino so kasneje uspeli prenesti tudi na druge otoke (npr. Mauritius) in jo začeli gojiti na plantažah, kar je znatno znižalo ceno te sicer zelo drage začimbe.

Dr. Pavle Bohinc je v svoji knjigi Koren lečen, koren strupen opisal klinčke v poglavju o začimbah; v uvodu je napisal naslednje: »Kdo bi si mislil, da so začimbe povzročale vojne, zasužnjevale ljudstva? Ali kulinarični užitek, ki ga dajejo, lahko odtehta toliko trpljenja?«

Eterično olje klinčkov

Ajurveda priporoča eterično olje klinčkov za želodčne in prebavne težave in za masažo – za izboljšanje mišičnega tonusa.Klinčkom daje značilen vonj glavna sestavina eteričnega olja evgenol, ki ga je v destilatu 72 do 90 odstotkov. Seveda pa so poleg evgenola prisotne še druge učinkovite snovi (več kot deset vrst) in to daje eteričnemu olju pravo moč delovanja – še posebej na področju aromaterapije.

Ajurveda priporoča eterično olje klinčkov za želodčne in prebavne težave in za masažo – za izboljšanje mišičnega tonusa.

Evgenol pridobivajo tudi sintetično. Veliko se uporablja v parfumerijskih izdelkih kot dišavna komponenta in v prehrambeni industriji kot aroma. Zaradi prijetnega okusa in antiseptičnih lastnosti se dodaja zobnim pastam. Iz evgenola pa s sintezo preko izoevgenola pridobivajo vanilin, ki je tudi nadvse cenjena dišava.

Evgenol je antiseptik in lokalni anestetik. V eteričnem olju klinčkov pa se poleg evgenola nahaja še metil salicilat, ki deluje protibolečinsko. Zato je znano, da eterično olje klinčkov blaži zobobol. Če ste pozorno gledali film Maratonec (v glavni vlogi Dustin Hoffman), ste v prizoru mučenja (vrtanje v živ zob) lahko opazili, kako je mučitelj v »premoru« blažil hude bolečine tako, da je vkapal eterično olje nageljnovih žbic v zvrtan zob.

Domači nasvet: bolečino vnetih dlesni lahko ublažimo tako, da zavremo gosto zmes prahu klinčkov in z vatirano paličico nanašamo ohlajeno tekočino na dlesen.

V eteričnem olju klinčkov so med drugim našli tudi substanci elagitanin in telimagrandin, na katerih potekajo farmacevtske raziskave glede učinkov proti bakterijam, virusom in glivam. Leta 1880 je Haji Jamahri z Jave iznašel cigarete, ki so poleg tobaka vsebovale zdrobljene klinčke. Te cigarete so postale zelo priljubljene; imenujejo se »kretek« in jih danes kadi 90 odstotkov kadilcev v Indoneziji.

Kulinarika

V indijski kuhinji klinčke dodajajo slani ali sladki hrani. So glavna sestavina v mešanici »garam masala«, ki se dodaja raznim jedem. Na svetovnem tržišču je zelo priljubljen nekoliko pekoč čaj »masala chai«.

Kuhano vino so pili že v antičnih časih. Skisano vino so segrevali in dodajali začimbe zato, da je bilo ponovno pitno.

Klinčki pa so postali popularna začimba v marsikateri tradicionalni slaščici v Evropi. Nepogrešljivi so v nizozemskih piškotih speculaas in v tradicionalni nizozemski jedi oz. omaki haše (hachee - slika na strani 22).

Tudi v starih slovenskih jedeh so že uporabljali klinčke in najdemo jih npr. v lectu. Tu je recept iz knjige Ljudmile Šlibar Moderna ženska telesna vzgoja (Ljubljana, 1929, str. 57):

Kuhaj ½ kg medu, posnemaj pene in ko se pojavijo mehurčki, ga hitro potegni z ognja. V drugi posodi raztopi (ne kuhaj!) na štedilniku ½ kg sladkorja v ½ litra vode. Zlij raztopino v med in počakaj, da postane zmes mlačna. Nato vmešaj vanjo 1 kg moke. Žilavo testo mora nato počivati tri do štiri tedne – v hladnem prostoru. Potem vmešaš v testo 15 gramov jelenove soli (lahko tudi pecilni prašek), 10 gramov mletih klinčkov in 10 gramov zmletega ingverja. Testo zvaljaj 1 centimeter visoko, izreži iz njega piškote raznih oblik, jih naloži na namazan pekač in speci. Okrasiš jih lahko s sladkorno glazuro.

Pomandri

Za pomandre s klinčki uporabimo pomaranče, v katere zabodemo čim več klinčkov. Pomandri se obesijo po sobah in oddajajo omamen vonj.V času božiča se v mnogih domovih po Evropi izdelujejo pomandri s klinčki. Pomander izhaja iz francoske besede »pomme d’ambre« – jabolko oz. kroglica, narejena iz dišave amber (lahko je bila tudi kakšna druga dišava). Ljudje (predvsem ženske) so v srednjem veku nosili pomandre kot zaščito pred infekcijami; vsekakor lahko to štejemo za učinkovito aromaterapijo. Priporočila za razne pomandre je dajal tudi znani Nostradamus.

Za pomandre s klinčki uporabimo pomaranče, v katere zabodemo čim več klinčkov. Pomandri se obesijo po sobah in oddajajo omamen vonj.

Praznični vonj pa je tisti pritajeni dejavnik, ki dviga razpoloženje in ohranja spomine.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 58, december 2011.