Zgaga peče

Ob raznih praznikih in drugih praznovanjih si marsikdo privošči več okusnih dobrot in alkohola, kot bi bilo pametno. K obloženi mizi nas vabijo orehova potica, šunka, kozarec vina in druge dobrote, zaradi katerih nas ob preobilnem obroku ne le tišči v želodcu ali prsih, temveč večkrat občutimo tudi pekoč občutek v grlu – zgago. Zgaga ali refluks kisline je boleč in pekoč občutek v t. i. epigastriju – v žlički in tik za prsnico.

Zgaga ali refluks kislinePekoč občutek se običajno pojavi po jedi, lahko pa tudi ne glede na uživanje hrane in celo ponoči. Bolečina, povezana z refluksom kisline, je posledica prisotnosti želodčne kisline v požiralniku. Kisli refluks se ne pojavi, ker je preveč kisline, ki jo ustvarja želodec, temveč zato, ker mišična pregrada (spodnji ezofagealni – požiralnikov sfinkter) ali ventil med požiralnikom in želodcem popusti in je ves čas odprt. To se zgodi zaradi starosti, debelosti, prehitrega hranjenja ali uživanja različnih zdravil. Hrana zato stalno zateka nazaj, kar privede do draženja živčnih končičev v steni požiralnika. To občutimo kot pekoč občutek, ki nastane zaradi kislega želodčnega soka, ki pride v stik s sluznico požiralnika. Za razliko od želodčne sluznice, ki lahko prenaša zelo visoko koncentracijo kisline, prisotnost te kisline v požiralniku razjeda njegovo sluznico, kar povzroča bolečino.

Da zgaga ne bi pekla

Spremenite prehranjevalne navade: jejte večkrat na dan, obroki pa naj bodo manj obilni. Ne pustite želodca praznega daljša časovna obdobja. Pogostost obrokov je bolj pomembna kot pa njihova sestava. Hrano dobro prežvečite, da se bo tako lažje in hitreje prebavila. Po obroku se izognite ležanju in večjim telesnim naporom.

Izogibajte se živilom, ki spodbujajo izločanje kisline: gazirane brezalkoholne pijače, citrusi (pomaranče, limone, grenivke ter sok iz teh sadežev), mastne in začinjene jedi, orehi, lešniki, čokolada, kava, pravi čaj, paradižnik, čebula, česen, paprika in vse alkoholne pijače.

Spite z dvignjenim vzglavjem, saj se tako zmanjša zatekanje želodčne vsebine v požiralnik.

Prenehajte kaditi: nikotin zmanjšuje tesnjenje požiralnikovega sfinktra.

Ne nosite pretesnih oblačil, ki stiskajo trebuh in pas, saj le-ta ovirajo normalno prebavo.

Premagajte stres! Upočasnite svoj življenjski ritem in namenite več časa za sprostitev.

Domača zdravila proti zgagi

Oslabljena mišična pregrada med požiralnikom in želodcem (sfinkter) ostaja odprt in želodčna kislina iz želodca prehaja v požiralnik. Kislina v požiralniku razjeda sluznico, kar vzbuja občutek pekoče bolečine.

Domače zdravilo proti zgagi so mandlji, banane, ingver in jogurt. Blagodejno deluje tudi kozarec kamiličnega ali žajbljevega čaja na tešče. Nekaterim zgago omili tudi mleko, vendar se ga dolgoročno odsvetuje, ker mlečne maščobe in beljakovine pospešijo nastajanje želodčne kisline, ki zgago poslabša.

Zgaga med nosečnostjo

Strokovnjaki ocenjujejo, da zgaga muči več kot četrtino nosečnic. Med nosečnostjo postane spodnja zapiralna požiralna mišica ohlapnejša, kar povzroča, da se želodčna vsebina deloma vrača v požiralnik. Zgago povzroča tudi pritisk vedno večje maternice na želodec. Seveda je zgaga v nosečnosti samo prehodna. Naj vas tolaži, da ste noseči samo devet mesecev. Ob rojstvu otroka boste zagotovo pozabili na tegobe z zgago.

Zdravila za zdravljenje zgage

V lekarni lahko, po posvetu s farmacevtom, kupimo antacide in zaviralce H2. Z antacidi poskusimo zdraviti blažjo obliko zgage. Delujejo tako, da nevtralizirajo že izločeno kislino. Njihovo delovanje je hitro, vendar učinek traja le nekaj ur, zato jih moramo jemati pogosteje. Če so težave hujše, zgago zdravimo z zaviralci izločanja želodčne kisline. Z njimi preprečimo škodljivo delovanje kisline na izpostavljeno sluznico. Razlikujemo med zaviralci histaminskih receptorjev H2 in zaviralci protonske črpalke. Zaviralci histaminskih receptorjev H2 so sistemični, kar pomeni, da zahtevajo absorpcijo v krvni obtok. Delno zavrejo izločanje želodčne kisline in so zato manj učinkoviti kot zaviralci protonskih črpalk. Zaviralci protonskih črpalk so prav tako sistemični in direktno blokirajo proizvodnjo želodčne kisline v celicah želodca. Njihov učinek je močnejši in dolgotrajnejši, zato so najučinkovitejša zdravila za zdravljenje zgage.

Največje zgage današnjega časa:
- mastna hrana
- kava in tobak
- sladkarije in prigrizki
- začinjena hrana
- alkohol in gazirane pijače

Če se zgaga pojavlja le občasno, ni razloga za zaskrbljenost. Če pa jo imate redno, je potreben pregled pri zdravniku in zdravljenje.

Ljudje, ki občutijo zgago, imajo pogosto še druge težave: bruhanje, zadah, kisel ali grenak okus, pekoč jezik, razjede v ustih, najpogosteje pa se pojavi prehodno vračanje želodčne vsebine v ustno votlino, kar imenujemo regurgitacija. Kadar bolnik občuti zgago in ob tem še regurgitacijo, govorimo o gastroezofagealni refluksni bolezni (gerb). Gre za kronično bolezen prebavil, ki v zadnjih dveh desetletjih postaja vse pogostejša bolezen razvitega sveta. Bolniki, ki kljub jemanju zdravil občutijo zgago še po enem ali dveh tednih, naj obiščejo zdravnika.