Zdravo na hitro

Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med.Medtem ko vas velika večina že pošteno grebe po domači zemljici, vrtičkih in vrtovih, jaz še vedno obiskujem mojega kmeta na obrobju mesta. In to vedno bolj. Tudi razlogov imam vedno več.

Če je še pred mesecem bila sveža »samo« solata, špinača, blitva, mlada čebula in redkvice, imajo sedaj že naslednje tri sorte solate, rukolo in veliko blitvo. Tudi špinača ni več za v solato, je pa idealna za, ne boste verjeli, špinačo.

Špinačo s pirejem in jajčko. Ne vem, na koliko koncih sveta se špinača jé v taki obliki, a priprava je sila preprosta. Ker je mladega krompirčka škoda za pire, bomo dejali, da je star najboljši. Kako se naredi dober pire, ne bom pisal, ker drži, da kolikor je kuharjev, toliko je pirejev. Glavno je, da kuhan krompir pretlačiš, nekateri ga pa žal zmiksajo. Vsak doda nekaj soli, eni mleko, drugi maslo, nekateri česen, tretji spet mogoče kako kocko Zdenka sira. Ja, vse sem že videl v pireju. Jaz ga imam najraje pretlačenega, še malo kosastega in z malo margarine ali masla in ščepcem popra.

Špinačne liste dobro sperem in nato na malo olivnega olja in nizkem ognju prepražim na drobno nasekljan česen. Špinačne liste dodam do vrha posode in pokrijem. Dušim do takrat, ko se špinača sesede in je zmanjka za okoli desetkrat, če malo pretiravam. Premešam, zalijem z malo vode in še malo kuham pri zaprti posodi. Nato s paličnim mešalnikom zmiksam do špinače, ki jo vsi poznamo. Pustim še malo povreti, da dobim pravo gostoto. Če si kdo iz družine zaželi posebej créme spinat, take, kot jo imajo v trgovini, ne znam pripraviti, zato pa malo kisle smetane zakuham v zeleno čorbo in je super kremna.

Tudi špinača ni več za v solato, je pa idealna za, ne boste verjeli, špinačo.Pečeno jajce položim na špinačo poleg pireja, rumenjak še malo popopram za dekoracijo in ni ga bralca, ki se mu do tu ne bi vsaj malo pocedile sline. Če želimo približno hiter zdrav obrok, je to bilo to. Če pa imamo čas, potem bomo za predjed skuhali govejo juho in na krožnik poleg pireja, špinače in jajčke pritisnili še dober, tanek goveji zrezek in ga dekorirali s ščepcem solnih kristalov.*

Ker je današnji prispevek želel biti o hitri pripravi nekaj zdravih obrokov in sem porabil polovico prostora samo za špinačo, ki jo zna pripraviti praktično vsak, bi bilo mogoče smiselno razmisliti o kakem dopustu. Ali pa o hitrejšem načinu predstavljanja kuharskih receptov.

Na primer: Teflon. Šest mladih čebul nakolobarimo. Štiri žlice olja oljke. Na srednjem ognju zasteklimo. Šparglje obglavimo. Stebla špargljev in en korenček nakolobarimo, skupaj pražimo kratek čas. Zalijemo z vodo do vrha in kuhamo pol ure. Sol, poper, muškatni orešček. S paličnim mešalnikom zmiksamo, dodamo glave špargljev in kuhamo do pravega okusa špargljev, ki morajo biti še al dente (na pol trdi). Juho serviramo.**

Recept je sicer napisan kratko in efektivno, samo ko pa se že bere tako instantno, da so se mi sline od špinače v trenutku posušile.

In če bi radi sline nazaj, berite dalje ali pa še enkrat od začetka. Če želimo špinačo z govedino, potem moramo skuhati še govejo župo. Pred kakim letom mi je Primož odprl čisto nove razsežnosti kravjega mesa. Kravji rep. Zelo okusno in tudi odlično za v juho. Mesar naj vam ga nareže na širše kolobarje. V posodo, kjer boste kuhali juho, nalijte vodo in položite notri meso. Če bo voda vroča, bo meso zakrknilo takoj in boste imeli več okusa v mesu. Če bo voda mrzla, bo juha bolj okusna.

Na teflonu ali pa stari plošči zažgite na pol prerezano čebulo. Obe polovici obrnite navzdol. Potem jih dodajte juhi. Še tri korenčke, kakšen gomolj zelene, lahko tudi steblo peteršilja. Solite in potresite še z žafranom. Naribajte še muškatni orešček in kuhajte na malem ognju kako uro in pol.

Ko je juha kuhana, jo odcedite in vanjo vkuhajte domače rezance in, preprosto, servirajte. Kose repa očistite, porežite z njih salo in jih servirajte k špinači.

In ker smo že začeli z vašimi vrtovi, vam želim čim večji pridelek in uživajte v njem do onemoglosti, po možnosti kar na licu mesta. To je najbolj zdravo na najbolj hiter način.

Lepe dneve in dober tek.

* Posolili.
** Za tiste, ki mislite, da je sezone špargljev že konec, ni res. Samo zavedati se moramo, da tržnica vedno vse prehiti za kak mesec in pol. In ti Primorci so nažavbani do nezavesti. Vse imajo en mesec prej in to vedno za ceno od štirih evrov dalje. Treba jim je upaliti davek na prehitro podnebje.