Hitro in zdravo

Kot ste, dragi bralci in bralke, že vajeni, si revija Naša lekarna prizadeva postati stalnica v vašem vsakdanjiku za poljudnoznanstveno pomoč pri izboljšanju kakovosti življenja. Tudi hrana je ena od stvari, ki lahko pripomorejo k boljšemu počutju in ne nazadnje tudi zdravju. Zato vam bomo v tej rubriki predstavili novo zdravo jed in njeno izpeljanko, ki po izračunih kalorij mogoče ni najbolj optimalna, ima pa ugoden vpliv na dušo. Predvsem odrekanje in štetje kalorij nam večkrat povzročata stres, ki ne sprošča ravno opevanega »hormona sreče«, serotonina.

kulinarikaČas priprave: 15 minut

Sestavine (za dve osebi):

  • 250 g testenin
  • pet velikih strokov česna
  • 4 žlice olivnega olja   
  • 10 dag pršuta
  • parmezan po želji

Prvi recept vam bo, če vam bo primanjkovalo domišljije, kaj vse lahko zamešamo v testenine, prišel zelo prav, ko si boste na hitro zaželeli okusnega in zdravega toplega obroka.

V eno posodo nalijte vodo in jo solite, v ponev pa zlijte štiri žlice olivnega olja. Medtem ko čakate, da voda zavre, na drobno sesekljajte česen. Nato v vrelo vodo stresite testenine in jih kuhajte po navodilih z embalaže. Zdaj že lahko na majhnem ognju počasi pražite česen in dražite sosede s prijetnim vonjem. Pazite, da se česen ne zažge, saj se tudi to zavoha in seveda okusi. Vsake toliko poskusite katerega od česenčkov. Ko izgubijo močan, surov okus in jih je lahko pojesti, odstavite ponev z ognja. Kuhane testenine odcedite in jih stresite v ponev s česnom in oljem. Vse skupaj postavite nazaj na srednje visok ogenj ter neprestano mešajte. Ko se česen in olje enakomerno porazdelita po vseh testeninah, je jed pripravljena. Glede na  izkušnje bo treba še malo dosoliti, a to je stvar okusa.

Če vam ni do štetja kalorij, vam jih z veseljem še malo naložim. Na trakce, kocke, lahko tudi srčke, trikotnike – odvisno od časa – narežite pršut. Pršut dajte v ponev s česnom nekoliko pozneje in ga pražite le toliko, da nekoliko pobledi in odda del svoje slane arome. Nato še vse skupaj s testeninami malo popražite. Postrezite na plitve, čim večje krožnike – naj bo videti gosposko. Po vrhu posujte nariban parmezan in nikar ne dosolite, dokler ne pokusite, saj je pršut navadno že sam po sebi dovolj slan.

Seveda lahko jed oplemenitite z narezanimi olivami, ki jih začnete pražiti skupaj s česnom. Zaželeno je, da receptu dodaste svoje kuharske navdihe. Nikar pa v to jed ne tlačite tune ali pa karija. Začimbe, razen malo soli, bomo v tem receptu dali v rubriko nepotrebno.

Še nasvet, ki pa je bolj všeč mojim prijateljem kot meni. Vse skupaj postavite za pol ure v hladilnik in dobili boste okusno testeninsko solato. Postrezite jo s popečenimi kruhki – tako boste lažje napolnili krdelo lačnih želodčkov.

Dober tek!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št .23, junij 2008.