DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA UHAJANJE URINA – TEŽAVA TUDI ZA...

Uhajanje urina – težava tudi za športnike

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm., Lekarna Toplek, Ptuj

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm.Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca je bolezen, za katero je značilno, da voda uhaja po kapljicah ali v celoti, tudi ko jo poskusimo zadržati. Gre za bolezen, ki jo povezujemo predvsem s starejšimi ljudmi. Dejansko res v glavnem pesti osebe, starejše od 64 let. Podatki urologov kažejo, da ima med mlajšimi od 64 let te težave samo nekaj odstotkov moških in 10 do 30 odstotkov žensk. Inkontinenca je dejansko veliko bolj bolezen žensk kot moških. Med ženskami, starejšimi od 64 let, se jih s to težavo spopada kar 70 odstotkov. Vendar pozor: uhajanje vode je vedno bolezensko in nikakor ne moremo govoriti o normalnem dogajanju, ki nastane s staranjem.

Tudi mlajši imajo težave z uhajanjem urina

35 odstotkov bolnic se je urinski inkontinenci prilagodilo tako, da se izogibajo rekreaciji, potovanjem in spolnim odnosom.

Vendar lahko imajo tudi mlajše ženske težave z uhajanjem vode. Do tega pride zaradi oslabljenih mišic medeničnega dna, kar je lahko posledica zaporednih porodov ali pa prekomerne telesne teže. Številne ženske preslišijo dobronamerne nasvete, naj po porodu vztrajno izvajajo vaje za krepitev medeničnega dna. To res ni pametno, saj lahko že samo dva poroda krepko načneta mišice medeničnega dna.

Urinska inkontinenca se lahko razvije tudi kot posledica katere od bolezni mišičnega ali živčnega sistema. Pogosta je tudi pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, katerih stranski učinki imajo vpliv na delovanje mehurja (antiholinergiki, antipsihotiki in nevroleptiki, diuretiki, sedativi in hipnotiki ter mnogi drugi).

Torej je jasno, da nekontrolirano uhajanje urina ni težava samo v zadnjem obdobju življenja, ampak pogosto tudi v letih, ko je naše telo na vrhuncu svojih moči.

Uide lahko tudi med rekreacijo

Najpogostejša oblika je stresna inkontinenca, ki je posledica oslabelosti mišic medeničnega dna. Notranja mišica zapiralka enostavno ostane stisnjena, ko se poveča pritisk v trebuhu, in zato urin nekontrolirano uide. Do pritiska na trebuh lahko pride zaradi kašljanja, kihanja, smeha, hoje po stopnicah, dvigovanja težkih predmetov …

Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca je bolezen, za katero je značilno, da voda uhaja po kapljicah ali v celoti, tudi ko jo poskusimo zadržati. Gre za bolezen, ki jo povezujemo predvsem s starejšimi ljudmi. Dejansko res v glavnem pesti osebe, starejše od 64 let. Podatki urologov kažejo, da ima med mlajšimi od 64 let te težave samo nekaj odstotkov moških in 10 do 30 odstotkov žensk. Inkontinenca je dejansko veliko bolj bolezen žensk kot moških. Med ženskami, starejšimi od 64 let, se jih s to težavo spopada kar 70 odstotkov. Vendar pozor: uhajanje vode je vedno bolezensko in nikakor ne moremo govoriti o normalnem dogajanju, ki nastane s staranjem.

Nekontrolirano uhajanje urina je tudi v blažji obliki težava, ki lahko zelo zagreni življenje, ne samo v higienskem smislu, ampak tudi s socialnega vidika. Bolniki se obremenjujejo s tem, kako bodo težavo prikrili v družbi. Ves čas razmišljajo, kje je najbližje stranišče, in gredo pogosto lulat tudi takrat, ko jih sploh ne tišči, za vsak slučaj, da bodo »varno« prišli na svoj cilj brez mokrega spodnjega perila.

Urinska inkontinenca je zato nočna mora tudi za športnike. Gre sicer za ljudi, ki so zaradi svoje dobre telesne pripravljenosti načeloma manj izpostavljeni tej neprijetnosti, vendar že blažje oblike urinske inkontinence lahko rekreativnim športnikom kar otežijo ukvarjanje s športom, ker ta pač zahteva večje ali manjše telesne napore. Posamezne vaje pa hitro povzročijo pritisk na trebuh in težava je že tu oziroma v spodnjicah … 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 66, oktober 2012.