DOMOV ZDRAVILNE RASTLINE UČINKOVIT BOJ PROTI KAŠLJU

Učinkovit boj proti kašlju

Zimska sezona je na svojem vrhuncu in hkrati je to čas, ko se marsikdo od nas spopada z nadležnim spremljevalcem hladnega vremena – kašljem.

Sluznica dihal se začne že v nosu, nadaljuje se v žrelo in od tam sega skozi sapnik v pljuča, kjer prekriva njihovo celotno notranjo površino. Normalna, zdrava sluznica dihal nenehno izloča sluz, ki jo oblaga; drobcene migetalke, s katerimi je sluznica na gosto posejana, pa to sluz »čistijo« navzven proti grlu. Prav tako so v stenah in sluznici dihal prisotni receptorji za kašelj. Ti se odzivajo na številne dejavnike, ki lahko sprožijo kašelj.

Kašelj - način čiščenja sluznice dihal

Vzrokov za kašelj je veliko. Lahko je to vnetni proces, mehansko, toplotno ali kemično draženje v dihalih; kašelj je lahko tudi psihogen (vzrok zanj najdemo v psihološkem procesu) ali pa povzročen zaradi uporabe nekaterih zdravil.

Kašelj je lahko kronični (dolgotrajen) ali akutni (novonastali). Slednji je pogostejši, vseeno pa vzroka zanj ne moremo vedno sami določiti. Akutna oblika kašlja lahko traja od dveh pa vse tja do osmih tednov. Ko je težava že toliko moteča, da se zaradi nje odpravimo po nasvet in pomoč v lekarno ali k zdravniku, pa je zelo pomembno, da znamo natančno opredeliti vrsto kašlja. V grobem delimo kašelj na:

  • neproduktivni ali suhi kašelj: prisotno je draženje v dihalih, ki sili na nenehno pokašljevanje ali močnejše kašljanje, pri katerem ni nobenega izločka iz pljuč. Kašelj je navadno spro- žen zaradi zožitve dihalnih poti ali npr. z nekim zunanjim dejavnikom (vdihom hladnega zraka, vonjem, prašnimi delci v vdihanem zraku ipd.). Ko je kašelj sprožen, je lahko precej intenziven in traja dlje časa;
  • produktivni ali mokri kašelj: prisotna je sluz, ki se lušči s površine sluznice dihal, prisoten je lahko izmeček (tudi gnojni), kašelj ni suh in piskajoč, kot je to značilno pri neproduktivni obliki, ampak je »globlji« in sliši se hropenje v pljučih. S kašljanjem pospešujemo mukociliarno čiščenje (tj. čiščenje s pomočjo migetalk) v dihalih, zato imamo občutek olajšanja, ko se izkašljamo. Seveda le, dokler se na sluznici znova ne nabere izloček, ki ga je treba izkašljati.

Kako ukrepati proti kašlju?

V boju proti kašlju se običajno najprej zatečemo po nasvet v lekarno. Če svoje težave ne znamo sami podrobno opredeliti, nas farmacevti v lekarni o vrsti kašlja podrobno izprašajo, da nam lahko pomagajo najti najustreznejšo rešitev zanj.

S težavami zaradi kašlja se lahko spopademo tudi z domačimi pripravki, a tudi v tem primeru je najprej treba opredeliti vrsto kašlja. Nekaj najpogostejših ukrepov in zelišč, s katerimi se uspešno borimo proti kašlju:

Slez

(korenina navadnega sleza) je učinkovito zdravilo zoper suh, neproduktiven kašelj. Lahko ga uporabljamo v obliki sirupa ali pa zdrobljene korenine prelijemo s hladno vodo, ki iz korenine izluži sluzi. Te pokrijejo površine sluznic dihal in jih tako zaščitijo pred zunanjimi dražljaji, ki povzročajo kašelj.

Timijan

(materina dušica) v obliki sirupa ali čaja učinkovito pomaga pri izkašljevanju. Eterično olje timijana olajša izločanje sluzi iz dihal in se lahko uporablja tudi v obliki inhalacij.

Bršljan

redči sluz in tako olajša njeno izkašljevanje. Prav tako deluje blagodejno tudi pri suhem kašlju, saj prepreči draženje sluznice dihal.

Trpotec

(zel ozkolistnega trpotca) v obliki sirupa ali čaja deluje proti suhemu kašlju, saj vsebuje sluzi, ki delujejo zaščitno na sluznico dihal; hkrati se mu pa pripisuje tudi blag antibakterijski učinek.

Smrekovi vršički

so v ljudski medicini že dolgo znani po svojem učinku na izkašljevanje. Delujejo tako v obliki sirupa, ki ga lahko pripravimo sami ali kupimo v lekarni, kot tudi, če le prežvečimo svež brst smreke ali macesna.

Črna redkev

in med mehčata nabrano sluz v dihalih in tako olajšata njeno izločanje. Sirup je na voljo v lekarnah, pripravek pa si lahko izdelamo tudi sami, tako da izdolbemo črno redkev, vanjo vlijemo med, spodaj preluknjamo in po žličkah doziramo, kar se izcedi iz redkve.

Islandski lišaj

kot sirup, čaj ali pastile učinkovito deluje proti suhemu kašlju na podoben način kot slez ali trpotec – z mehansko zaščito sluznice dihal.

Inhalacije

se kot zelo učinkovite obnesejo pri produktivnem kašlju. Pripravimo jih tako, da v vročo vodo nasujemo zelišča (timijan, kamilica ...) ali njihova eterična olja in vdihujemo sproščene vodne pare – to učinkovito mehča sluz, nakopičeno v dihalih, in ta se potem tudi lažje izloča.

Obilen vnos

(tople) tekočine prav tako olajša izkašljevanje, saj redči sluz in pospešuje njeno gibanje od notranjih proti zunanjim dihalom.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 70, februar 2013.