DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE IMUNSKI SISTEM TRDNO OBZIDJE NAŠEGA ORGANIZMA

Trdno obzidje našega organizma

Imunski sistem v nadaljevanjih: Uvod

mag. Nada Tržan-Herman, mag. farmImunski sistem je vedno aktualen. V vseh letnih časih, življenjskih obdobjih, pri obeh spolih, pri vseh rasah, na vseh kontinentih, vsako leto, vedno znova in znova. V naši reviji smo o imunskem sistemu že nekajkrat pisali. Ker pa je tema večna, sva se odločili, da zadeve povzameva, sistematizirava in napiševa »napeto« nadaljevanko o delovanju imunskega sistema ter vseh dejavnikih, ki nanj vplivajo.

Tako bova v naslednjih osmih številkah pisali o:

Kaj je imunski sistem?

Imunski sistem je kompleksen sistem, sestavljen iz velikega števila različnih molekul, celic in organov, ki delujejo v sozvočju in telo varujejo pred tujki.

Mesta v telesu, kjer nastajajo, zorijo in delujejo celice imunskega sistema, razdelimo na primarne ter sekundarne organe imunskega sistema. Primarna organa imunskega sistema sta kostni mozeg, kjer nastajajo in zorijo levkociti, med njimi predvsem limfociti B, ter timus (priželjc), kjer nastajajo in zorijo limfociti T. V sekundarnih organih pa potekajo obrambni procesi. Med sekundarne (periferne) organe imunskega sistema uvrščamo vranico, bezgavke ter limfatično tkivo po različnih organih, predvsem v sluznicah in koži, ki pa ni organizirano v posebne tkivne enote, obdane z membrano.

Obramba pred bakterijami, virusi in paraziti

Imunski sistem - obzidje našega organizmaImunski sistem je eden najbolj čudovitih izumov narave. Brani nas pred številnimi bakterijami, virusi in paraziti. Je stalno na preži in se odzove že ob prvih znakih vdora škodljivih organizmov. Njegovega delovanja sicer ne čutimo, občutimo pa posledice, če ne deluje pravilno. V vsakdanjem življenju smo obdani z mnogimi mikroorganizmi, za katere smo kot miza dobrot, ki jih lahko uporabijo za energijo in razmnoževanje. Na srečo vdor v naše telo ni tako lahka naloga.

Skozi kožo in sluznico je težko prodreti. Prav posebno oviro predstavljata nosna votlina ter sluznica dihalne poti, kjer so številne drobne dlačice, ki »čistijo« zrak. Najrazličnejše mikroorganizme in alergene, ki pridejo v želodec, pa uniči želodčna kislina.

Kljub dobri obrambi napadalcem kdaj pa kdaj uspe priti skozi pore in povzročijo vnetnostni proces, ki je obramba organizma. Rdečine, otekline in bolečine, ki spremljajo vnetje, so torej posledica lastnega imunskega odziva oz. obrambe organizma zaradi vdora tujih snovi ali celic.

Imunski sistem si »zapomni« sovražnike

Imunski sistem je eden najbolj čudovitih izumov narave. Je stalno na preži in se odzove že ob prvih znakih vdora škodljivih organizmov. Za učinkovit imunski sistem je najbolj pomembna uravnotežena, zdrava prehrana, seveda pa tudi kakovosten spanec, telesna aktivnost in umirjen življenjski tempo.

Obrambne celice imenujemo levkociti ali bele krvne celice. Veliko jih je v krvi in limfi (medcelični tekočini) in imajo sposobnost, da stalno prehajajo iz krvi v limfo (v limfnih vozlih) ter nasprotno. Tako so v telesu lahko povsod, kjer je treba.

Limfni sistem je del imunskega sistema. Sestavljajo ga limfna tekočina, limfni vozli (bezgavke), vranica, timus, mandlji in kostna sredica. Limfa ali medcelična tekočina (mezga) je prosojna rumenkasta tekočina, ki teče po mezgovnicah. Zgrajena je iz vode in snovi, ki pridejo skozi krvne kapilare v medceličnino.

Odlična lastnost imunskega sistema pa je možnost, da si »zapomni« sovražnike, s katerimi se je boril v preteklosti. Če imunski sistem zazna že poznanega napadalca, se bo nanj odzval hitreje in močneje. Vsiljivca, ki poskuša napasti že drugič, bo telo uničilo, še preden se pojavijo simptomi bolezni. Pravimo, da smo postali imuni.

Vsak dan krepimo imunski sistem

Da si pridobimo in ohranjamo učinkovit imunski sistem, je treba paziti od najbolj ranih začetkov življenja in vsak dan posebej. Večinoma gre za enostavne nasvete – od uravnotežene, zdrave prehrane do kakovostnega spanja, telesne aktivnosti in umirjenega tempa življenja; a danes je prav to težko doseči. Ko pa se človek zave pomembnosti imunskega sistema, laže usmerja svoj čas in dejanja v pravo smer.

Delovanje imunskega sistema je res zapleteno, vendar je njegova strategija preprosta: sovražnika mora najprej prepoznati, nato aktivirati obrambne celice in ga končno napasti. Imunske celice znajo učinkovito prepoznavati in uničevati bolezenske mikrobe, ki vdrejo v organizem. Tako nas imunski sistem zaščiti pred okužbami.

Kako se to zgodi, katere celice so vpletene in na kakšen način, kateri so vojščaki v prvi obrambni vrsti in kateri pridejo na prizorišče kasneje, pa preberite v naslednji številki revije Naša lekarna.