DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE REKREACIJA ŠPORTNE POŠKODBE IN KAKO JIH ZDRAVIMO

Športne poškodbe in kako jih zdravimo

Povzeto po članku Športne poškodbe in kako jih zdravimo (Sport Injuries and how to manage them).

Ukvarjanje s športom in športnimi dejavnostmi je pomemben dejavnik pri doseganju dobrega počutja, kar dokazujejo tudi številne raziskave. Telesna vadba pomaga vzdrževati zdravo telesno težo, izboljša pljučno funkcijo, delovanje srca in srčnega obtoka ter krepi mišice in sklepe. Gibanje pomembno prispeva k ohranjanju mladostnega videza in počutja, lajša stres in izboljša razpoloženje. Žal pa lahko izbira neprimerne športne dejavnosti ali pretiravanje pri vadbi pretirano obremeni mišice, kite in vezi, kar vodi v boleče poškodbe. V članku so zbrani nasveti, kako z razumnim ravnanjem preprečiti poškodbe in kako ukrepati, če kljub upoštevanju teh nasvetov do poškodbe vendarle pride.

Športne poškodbe lahko preprečimo

športne poškodbeVečina poškodb se zgodi, ker se začnejo ljudje ukvarjati z neprimerno športno dejavnostjo ali pa jo izvajajo nepremišljeno, to je prehitro in s pretiravanjem. Tako na primer številne posameznike nenadoma zagrabi neustavljiva želja preteči maraton, preden se postarajo. Danes vemo, da starost ni nikakršna ovira za  premagovanje maratonske razdalje in vse pogosteje vidimo tekmovati  šestdeset-, sedemdeset- in celo osemdesetletnike. Vendar pa zahteva tek na dolge proge ne glede na starost več mesecev rednih in vztrajnih priprav. Kdor na maratonu sodeluje nepripravljen, lahko utrpi resne posledice. Grozijo mu poškodbe, ogroženo pa je lahko tudi njegovo zdravje.

Koga povprašati za nasvet

Zdravnik

Preden se odločite za redno športno dejavnost, se posvetujte s svojim zdravnikom. Povedal vam bo, ali vaše zdravstveno stanje in telesna pripravljenost dopuščata izvajanje izbrane dejavnosti. Atletika, denimo, ni primerna izbira, če imate preveč kilogramov ali katero od zdravstvenih težav. Primernejša izbira je na primer igranje golfa. Zdravnik vam bo lahko tudi svetoval, ali vašo izbiro onemogočajo morebitne ‘mehanske okvare’, recimo nekoliko navznoter zasukani gležnji ali kolena ali težave s hrbtenico.

Prijatelji

Prijatelji, ki se že ukvarjajo s katero od športnih dejavnosti, in člani športnega kluba so dober vir informacij glede izbire športnih oblačil in opreme. Za hiter tek potrebujete drugačno obutev kot za tek na dolge proge, pri izbiri teniškega loparja je treba upoštevati težo in vrsto loparja, golf zahteva pravilno izbiro palic itd. Nasvete prodajalcev v športnih trgovinam jemljite z rezervo, pogosto temeljijo na prepričanju, da je najdražja oprema tudi najboljša.

Kdor na maratonu sodeluje nepripravljen, lahko utrpi resne posledice. Grozijo mu poškodbe, ogroženo pa je lahko tudi njegovo zdravje.

Klubski trener ali profesionalni športnik

Klubski trener ali profesionalni športnik vam bosta najbolje svetovala glede pravilne tehnike. Poškodbe so pogosto prav posledica slabe tehnike. Trener vam bo svetoval tudi pri izbiri opreme in – če ste se odločili za aerobni šport – pomagal doseči primerno telesno pripravljenost pred tekmovanjem. Ta je pri aerobnih športih in dejavnostih še posebej pomembna. Čeprav se bo vaša telesna kondicija z izvajanjem športne dejavnosti nedvomno izboljšala, pa je izjemno pomembno, da treninge skrbno načrtujete in ste dovolj  telesno pripravljeni še pred samim začetkom. Mišice varujejo sklepe in vsakršno pretiravanje pri športni vadbi bo ob šibkih mišicah skoraj zagotovo vodilo v preobremenitvene poškodbe.

Kako naj ravnam, če se poškodujem

Kljub še tako dobrim nasvetom, dobri opremi in skrbni pripravi se poškodbam pri ukvarjanju s športnimi dejavnostmi skorajda ne moremo izogniti. Pri telesno dobro pripravljeni osebi se športne poškodbe navadno hitro pozdravijo, še zlasti če z zdravljenjem začnemo, takoj ko se poškodba poja

Metoda RICE

Temelj zgodnjega zdravljenja večine športnih poškodb je metoda RICE. RICE je angleška kratica za Rest (počitek), Ice (led), Compression (obveza) in Elevation (privzdigovanje). Primerna je za vse vrste poškodb, ki jih spremljajo bolečine in vnetje. Čim prej jo začnemo izvajati, tem boljši so rezultati. Kaj torej vključuje?

Rest: počitek. Ko se poškodujete, nemudoma prenehajte trenirati ali se ukvarjati z drugo telesno dejavnostjo, ki bi lahko dodatno obremenila poškodovani ud: če boste še naprej tekli z zvitim gležnjem ali natrgano mišico, boste stanje le še poslabšali (ne poskušajte negirati bolečine, češ, ‘saj bo minila’: to načelo se nanaša na mišično izčrpanost, ki jo občutijo na primer tekači na dolge proge – ne pa na bolečino, ki spremlja poškodbo).

Ice: led. Poškodovano mesto čim prej obložite z ledenimi obkladki (ali hladilnimi blazinicami). Hlajenje zmanjša mišične krče in bolečine ter pomaga omejiti poškodbe tkiva. Toda če ostane led na poškodbi predolgo, stori več škode kot koristi, zato ledeno oblogo po 10 minutah odstranite za 10 minut in jo nato znova namestite za nadaljnjih 10 minut. To zaporedje ponavljajte 60 do 90 minut. V prvih 24 urah po nastanku poškodbe celoten postopek večkrat ponovite.

Compression: obveza. Prizadeto mesto povežite z elastičnim povojem, da zmanjšate otekanje. Na začetku zdravljenja lahko povoj povežete okrog ledenega obkladka.

Elevation: privzdigovanje. Poškodovani del dvignite nad višino srca. S tem zmanjšate oteklino in bolečine.

Nadaljnje zdravljenje športne poškodbe

Protivnetna zdravila, ki so na voljo brez recepta v lekarni, zelo učinkovito zdravijo športne poškodbe, saj imajo dvojen učinek: delujejo tako protibolečinsko kot protivnetno. Geli s protivnetnim delovanjem zelo učinkovito lajšajo lokalizirano bolečino, na primer v kolenu ali gležnju.

Če imate hude bolečine in oteklino, nestabilen sklep ali če bolečine ne popustijo po 24 urah,  morate poiskati zdravniško pomoč. Obstaja verjetnost, da gre za zlom kosti ali pretrganje tetive, takšna poškodba pa zahteva oskrbo s povijanjem, mavčno opornico ali celo kirurško popravo. Pred uporabo katerega koli zdravila vedno natančno preberite navodila za uporabo in odmerjanje in jih skrbno upoštevajte. Če se po uporabi zdravila ne počutite dobro ali opazite kakršne koli težave, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 22, maj 2008.