DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE SPOMLADANSKO ČIŠČENJE ŽIVLJENJSKEGA...

Spomladansko čiščenje življenjskega sloga

V naslovu se skriva nasvet, ki ga nemalokrat dobimo od zdravnika, farmacevta ali prijatelja, ko nas začnejo pestiti zdravstvene težave. Od nas zahtevajo, da spremenimo svoje navade, za katere pa dobro vemo, da so kot železna srajca in jih je zelo težko spremeniti. Podzavestno se v svojem vsakdanu velikokrat spomnimo, da bi res veljalo kaj spremeniti.  Takrat nastopi vrsta vprašanj: kdaj, kako, zakaj le, zato na spremembe hitro pozabimo. Morda je ravno prebujajoča se pomlad pravi čas za razmislek o spremembah. Dnevi so daljši, vreme nam je bolj naklonjeno, zato je pravi čas, da naredimo kaj zase.

spomladansko čiščenjeNekaj odvečnih kilogramov se bomo lahko hitro znebili s kratkotrajnim postom ali eno hitrih diet. Toda njihov učinek bo kratkotrajen. Kakor hitro se vrnemo na stari način prehranjevanja, se bodo kilogrami znova začeli nabirati. Pojavi se še celulit, težave s prebavo in še marsikaj. Zato se je modro odločiti drugače. Če ste med tistimi, ki zjutraj skoraj iz postelje odletite v službo, vstanite pol ure prej. Naredite nekaj vaj po izboru in si privoščite zajtrk. Ta velja za najpomembnejši obrok v dnevu. V družbo povabite tudi druge družinske člane. Ob lepo pogrnjeni mizi si naredite prijeten dogodek za odličen začetek dneva. V službi bo zagotovo več energije, jutranja kava ne bo obremenila želodca, šolarji pa bodo bolj zbrani pri pouku. Naj skupno druženje pri zajtrku nadomesti pretežke večerje v poznih večernih urah.

Namesto teh in nezdravih prigrizkov ob televiziji naj bo na mizi različno sadje. Postrezite ga tako, da bo primerno za takojšnje uživanje, olupljeno in narezano. Kombinirate ga lahko z oreščki ali suhim sadjem. V času med zajtrkom in večerjo si privoščite več manjših obrokov. Skupaj naj bi jih bilo pet. Če se odločite za zdrav način prehranjevanja, ne pozabite na škodljivo »belo trojko«. To so beli sladkor, bela moka in sol. Namesto belega uporabljajte rjavi sladkor, belo moko nadomestite s polnozrnato in sol s različnimi začimbami. Naj bodo stročnice in ribe na jedilniku vsaj enkrat na teden. Izogibajte se pretirani uporabi konzervirane in vnaprej pripravljene hrane, saj lahko vsebuje zdravju škodljive dodatke. Mleko in mlečni izdelki so nepogrešljiv vir kalcija. Potrebujemo ga v vseh obdobjih življenja. Skupaj z novejšimi probiotičnimi mlečnimi izdelki ne sme manjkati v vsakodnevni prehrani.

zdrava prehranaZa uživanje hrane si je vredno vzeti čas. Jesti je treba počasi in z užitkom. Če se odločimo za spremembe v načinu prehranjevanja, nam bo telo hvaležno. Preprečili ali vsaj odložili bomo marsikatero težavo in bolezen. Zadovoljstvo ob dejstvu, da smo sami nekaj naredili zase, pa je veliko.

Navdušeni nad spremembami in tisti, ki želijo še kaj več, bodo poskrbeli tudi za redno fizično aktivnost. Če pri tem porabimo zadostno količino energije, si lahko na krožniku brez slabe vesti privoščimo kakšen priboljšek. Za popoln učinek je potrebna predvsem redna telesna vadba, ki ugodno vpliva na počutje tako telesa kot duha. Možnosti kako, kje in kdaj izvajati to aktivnost je veliko. Na prostem lahko tečemo, hitro hodimo, kolesarimo – in za to je potrebna zgolj dobra obutev, palice ali kolo. V dvoranah je mogoče izbirati med kolektivnimi športi, vodeno vadbo ali individualnimi vajami in programi. Ponudnikov rekreativnih storitev je veliko, izberete lahko sebi najugodnejšo, glede na vaš prosti čas, želje in zmožnosti. Za uvedbo te spremembe v življenju so potrebni trdna odločitev, vztrajnost in volja. Z redno telesno vadbo se bomo ob dobrem počutju uspešno ubranili pred številnimi boleznimi sodobnega časa.
 
Zdrav življenjski slog predvideva tudi opustitev zdravju škodljivih razvad, predvsem kajenja.
Pot ni lahka. Poleg trdne volje in odločnosti je nujna podpora družine in prijateljev. Nekateri to zmorejo sami z nikotinsko nadomestno terapijo, večina pa potrebuje pomoč strokovnjakov. To lahko dobijo z vključevanjem v različne programe. V pomoč so lahko tudi zdravila, ki jih svetuje in predpiše osebni zdravnik. Učinkovite so tudi alternativne metode, kot sta akupunktura in hipnoza. Nikotinski zasvojenci, zberite pogum! Odločitev je v vaših rokah! Za vaše zdravje gre. Naredite to zaradi sebe. Zagotovo se boste boljše počutili.

zdrav življenski slogZamislite se nad tempom svojega vsakdanjega življenja. Vam vedno in za vse primanjkuje časa? Ste vsak večer preutrujeni? Imate moten spanec? Ste razdražljivi in slabe volje? Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno, je skrajni čas, da se ustavite. Recite si, da tako več ne gre. Nekaj bo treba spremeniti, drugače vam grozi sindrom sodobnega časa, ki mu strokovnjaki pravijo izgorelost. Ta lahko pripelje do številnih resnih zdravstvenih težav in obolenj. Da se to ne zgodi, ukrepajte takoj. Dan vendar traja samo 24 ur. Ne nalagajte si dela in obveznosti za 36 ali celo več. Določite svoje prioritete. Manj pomembne reči izločite. Ne pozabite na počitek in razvedrilo, ki polnita vaše telo s prepotrebno energijo. Druženje s prijatelji, obisk koncerta ali gledališke predstave, ogled dobrega filma, prebrana knjiga, vse to so dobra »zdravila« za utrujeno telo.

Premalo se zavedamo, koliko dobrega lahko sami naredimo zase in svoje zdravje. Mnogokrat razloge za svoje zdravstvene težave iščemo drugje, čeprav so kar v nas samih. Marsikdo se ob težavah zateče v lekarno po čudežno zdravilo, ki bo rešilo vse težave. A takšnih vendarle ni in jih še dolgo ne bo. Zdravila so učinkovita, če jih pravilno jemljemo in upoštevamo pravila zdravega življenjskega sloga. Pa smo tam, na samem začetku. Najprej moramo začeti sami pri sebi reševati svoje probleme. Tako bomo pripravili pot, da bodo zdravila, ko jih bomo potrebovali, pokazala svojo pravo učinkovitost. Številna prehranska dopolnila so lahko prava pot do varne in učinkovite obrambe pred boleznimi in škodljivimi vplivi iz okolja, toda moramo jih pravilno izbrati in uporabiti ob pravem času. Tudi za njihovo učinkovitost je treba upoštevati zdrav življenjski slog.

Ko je telo izčrpano in ga napade bolezen, je že skoraj prepozno razmišljati o spremembi življenjskega sloga. Zdravila in prehranska dopolnila pa ne morejo več pokazati svoje prave moči. Sklep je torej, da je preventiva pomembna. Dokler smo zdravi in je naše počutje odlično, naredimo vse, da tako tudi čim dlje ostane!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 31, marec 2009.