DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE POMEN VITAMINOV V RAZLIČNIH ŽIVLJENJSKIH...

Pomen vitaminov v različnih življenjskih obdobjih

Vitamini že s svojim imenom nakazujejo, da so snovi, ki so vitalnega pomena za živo bitje. Včasih je veljalo, da se pojavlja pomanjkanje vitaminov v revnih deželah, kjer živijo v pomanjkanju hrane. Danes pa je pomanjkanje vitaminov lahko prisotno tudi zato, ker hrana izgublja svojo pravo vrednost na poti od pridelovalca do trgovskih polic, oziroma ker so lahko nekateri načini hitrega pridelovanja vzrok za manjšo količino vitaminov v hrani.

vitaminiVitamine potrebujemo v vseh življenjskih obdobjih, še posebno v obdobju odraščanja. Vitamini so snovi, ki se v grobem delijo na dve veliki skupini: na vodotopne vitamine in  vitamine, topne v maščobi. Že iz tega lahko vidimo, da je treba uživati uravnoteženo hrano; to še posebno velja za obdobje otroštva oziroma odraščanja. Če prehrana ni uravnotežena, se lahko odločimo za jemanje vitaminskih pripravkov. Najbolj so se uveljavili taki, ki vsebujejo celo paleto vitaminov, saj lahko pomanjkanje enega vitamina povzroči moteno delovanje drugih, zato je najbolje, da jih dodamo več hkrati.

Najpomembnejše je, da vitaminske pripravke, ki jih uživamo, potrdijo regulatorni organi in da jih uživamo glede na svoje potrebe oziroma zdravstveno stanje. Od odmerka vitaminov v pripravku pa je odvisno, ali je vitaminski preparat uvrščen med prehranske dodatke ali zdravila.

Zakonodaja: meja med prehranskim dodatkom in zdravilom

V Sloveniji je bil 5. septembra 2008 (Uradni list št. 86) sprejet Pravilnik o razvrstitvi vitaminskih in mineralnih izdelkov za peroralno uporabo, ki so v farmacevtskih oblikah, med zdravila. Pravilnik ne predpisuje priporočenih dnevnih odmerkov vitaminov in mineralov,   ampak obravnava tiste količine, ki so večje od priporočenih dnevnih odmerkov. Zato se takšni pripravki uvrščajo med zdravila. V tabeli so navedeni dnevni odmerki vitaminov A, D, E, B1, B2, B6, B12, C, K, folne kisline, niacina, pantotenske kisline in biotina. Pri tem je upoštevano dejstvo, da je glede na različne starosti in težo potreba po vitaminih različna. Vitaminski pripravki, ki vsebujejo višje koncentracije vitaminov, kot so dnevne potrebe, se torej uvrščajo med zdravila in jih je treba jemati s posebno pazljivostjo glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Nositi morajo tudi oznako

Pred sočasnim jemanjem drugih vitaminskih, vitamino-mineralnih ali mineralnih izdelkov se posvetujte z zdravnikom  ali s farmacevtom. Nosečnice, doječe matere in otroci ter mladostniki do 14. leta naj jemljejo ta izdelek le po nasvetu zdravnika ali farmacevta.

Napotki in opozorila pri jemanju vitaminskih pripravkov

Na začetku je treba poudariti, da naj se otrok navadi na zdravo in raznoliko prehrano. Uživa naj sadje, zelenjavo, pusto meso, ribe, polnozrnate jedi, razne oreščke, stročnice, mleko, sir ... Ko opazimo, da otrok ne mara kakšne vrste jedi, je dobro, da posežemo po prehranskem dodatku, ki to vrzel zapolni.

Pogosti primeri

Otroci velikokrat ne marajo sadja ali zelenjave, kjer je bistvena zaloga vitamina C. Ta vitamin vsi zelo dobro poznamo, saj je potreben v vseh obdobjih starosti pri gradnji dobrega imunskega sistema. Pri otroku pa je še prav posebno pomemben za dobro delovanje možganov in razvoj kožnega tkiva.

Otrokom, ki jedo le izdelke iz bele moke (peciva, sladkarije) in ne marajo polnozrnatih jedi, je dobro dodati prehranske dodatke z vitamini iz skupine B, ki so pomembni za delovanje kože in živčevja.

Omega 3-maščobne kisline: napotki in posebno pozorna uporaba  v otroškem obdobju

Pogosto beremo o vlogi omega-3 maščobnih kislin, ki jih telo prav tako ne more samo sintetizirati, a so pomembne v vseh starostnih obdobjih. Omega-3 maščobne kisline v otroški dobi sodelujejo pri razvoju živčevja. Spomnimo se, da so naše babice otrokom dajale ribje olje, ki pa nima dobrega okusa. Danes imamo prijetnejše pripravke, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline. V skandinavskih deželah je dajanje ribjega olja otrokom še vedno »v modi«. Nekateri opozarjajo, da je lahko ribje olje onesnaženo z živim srebrom, zato so na voljo različni pripravki z različnimi kombinacijami omega-3 maščobnih kislin (obstajajo tri pomembne omega-3 maščobne kisline). Prava kombinacija različnih omega-3 maščobnih kislin je odločilna, da je pripravek res učinkovit. V pripravke z omega-3 maščobnimi kislinami se navadno dodaja še vitamin E. V literaturi so navedeni različni odmerki za otroško obdobje, a več kot en gram omega-3 maščobnih kislin na dan ni priporočljiv.

Vsekakor je treba otrokom te pripravke dajati posebno pazljivo!

Za odrasle je doza omega-3 maščobnih kislin višja in ameriško združenje za zdravje srca (American Heart Association) priporoča od enega do štirih gramov teh kislin dnevno. Pomen omega-3 maščobnih kislin je velik, saj jih priporočajo tako pri boleznih srca in ožilja kot pri zdravljenju artritisa, osteoporoze, duševnih obolenjih, pri pomirjanju procesov vnetja in še kje.

V različnih starostnih obdobjih potrebujemo različne priporočene odmerke vitaminov. Vitamine potrebujemo vsi, v vseh življenjskih obdobjih. Vedeti moramo, da so potrebe različne, zato imamo na tržišču pripravke z različnimi odmerki vitaminov. Gotovo je najpomembnejša zdrava prehrana, toda kadar s hrano ne moremo dobiti dovolj vitaminov, je uporaba ustreznih vitaminskih pripravkov nujna.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 28, december 2008.