Slovenska Toskana

Maja Žen Gerjol

Verjetno Goriška Brda pozna vsak, sploh tisti, ki radi dobro jeste in pijete, saj je regija znana po številnih vinarjih, sadjarjih in kmečkih turizmih, kjer lahko poleg dobre žlahtne kapljice dobite tudi odlično domačo hrano. Izlet v Goriška Brda bo navdušil vsakogar – tudi tiste, ki vina sploh ne pijete, in tiste, ki ne spadate ravno med gurmane, saj Goriška Brda ponujajo veliko več kot zgolj ti dve najbolj znani znamenitosti.

Naravni most Krčnik

Če se boste v Goriška Brda podali iz smeri Nove Gorice, vam predlagamo, da si najprej ogledate Sabotin in Sveto Goro.

Sabotin je danes priljubljena točka za pohodnike in kolesarje, v času 1. svetovne vojne pa so na Sabotinu potekale težke bitke, med njimi znana soška fronta. Prav zaradi svoje zgodovine je Sabotin sedaj znan kot park miru in glasnik sožitja med narodi. S sprehodom skozi jarke in rove ter obiskom kaverne je še vedno mogoče zaznati grozljive in krvave prizore, ki so se tu dogajali v času soških bitk.

Sveta Gora pa je najpomembnejši romarski kraj v zahodni Sloveniji. Vrh, poleg nekaj hiš, krasi mogočna triladijska bazilika Marijinega vnebovzetja in frančiškanski samostan.

Naravni most Krčnik je že na prvi pogled drugačen od večine drugih naravnih mostov, saj je zaradi deroče vode in brušenja apnenca zaobljen in gladek.

V Brdih je dobro vino doma

V Goriška Brda, pokrajino onkraj smaragdno zelene Soče in Sabotina, vas bo popeljala cesta v Brda, ki se začne na mostu, s katerega imate lep pogled na solkanski most, most z najdaljšim kamnitim lokom na svetu in najdaljšim lokom med železniškimi mostovi.

Pokrajino lahko raziskujete s kolesom (navadnim ali električnim), motorjem ali avtom. Med potepanjem po gričkih, med vinogradi pa se vseeno ustavite pri kakšnem vinarju in poslikajte prelepo pokrajino za spomin, saj vas bo prav gotovo navdušila.

Naravni most Krčnik je že na prvi pogled drugačen od večine drugih naravnih mostov, saj je zaradi deroče vode in brušenja apnenca zaobljen in gladek.

Goriška Brda so resnično vredna vašega časa in raziskovanja. S svojo slikovitostjo in dodatno ponudbo nas je pokrajina navdušila in prepričani smo, da bo tudi vas. Le dovolj časa si vzemite zanjo in ne pozabite na Dneve odprtih kleti Brda in Praznik češenj v začetku junija.

Ugodna briška klima omogoča uspevanje različnih vinskih sort. Najbolj znane med njimi so rebula, tokaj, pinot, sauvignon, merlot in cabernet. Za razcvet vinogradništva po 2. svetovni vojni je poskrbelo delovanje vinske kleti na Dobrovem.

V Goriških Brdih je kar 150 vinarjev, med njimi pa je množično najbolj prepoznavna vinska klet Goriška Brda, ki je pravzaprav največja vinska klet v Sloveniji. Na manjka pa tudi veliko manjših, zelo prepoznavnih vinarjev (Movia, Marjan Simčič, Ščurek in drugi) z izredno kakovostnimi vini. V zadnjem času je med prostranimi vinogradi in sadovnjaki opaziti tudi vedno več oljčnih nasadov.

Ob dobri kapljici pa se prileže tudi dobra domača hrana, zanjo poskrbijo v mnogih domačijah in kmečkih turizmih na poti. Ena izmed najbolje ocenjenih je tudi domačija Kabaj Morel.

Tako dobro okrepčane pa vas vabimo, da si ogledate še nekatere druge pomembne znamenitosti Goriških Brd, kot so:

  • Grad Dobrovo, ki je središče briškega vinorodnega okoliša. Ime je kraj dobil po dobu, hrastu, nekdaj najbolj razširjenem drevesu v Brdih. Grad se s svojo renesančno podobo iz 17. stoletja dviguje na vzpetini in je viden že od daleč, tako da ga ni moč zgrešiti. V njem si lahko ogledate muzejsko zbirko grofa Silverija de Baguera in galerijo svetovno priznanega domačega umetnika Zorana Mušiča.
     
  • Naravni most Krčnik, ki velja za enega najlepših naravnih mostov v Sloveniji. Naravni mostovi so le redko lepo zaobljeni in gladki, saj zaradi preperevanja kamnine ostajajo robati in ostri. Naravni most Krčnik je za razliko od večine takšnih mostov nastal zaradi deroče vode in brušenja apnenca in je že zato na pogled nekoliko drugačen. Tudi tamkajšnja 40 metrov dolga korita so nastala zaradi apnenčaste kamnine in potoka Kožbanjšček, po katerem je v preteklosti tekla mejna črta med Beneško republiko in Habsburžani.
     
  • Vasica Šmartno, ki velja za kulturni spomenik in se pravzaprav nahaja v samem geografskem središču Goriških Brd. Šmartno se kot oporišče omenja že v rimskih časih, nato pa je na njegovih ostankih nastala srednjeveška utrdba s protiturškim taborom. Že od daleč lahko opazite cerkveni zvon, ki je bil nekoč trdnjavski stolp. Šmartno je nedvomno vasica, ki je vredna postanka, saj je sprehod med lepo urejenimi in obnovljenimi ozkimi ulicami prav prijetno potovanje skozi čas.
     
  • 23 m visok razgledni stolp Gonjače, na vrh katerega vodi 144 stopnic, vzpon pa vam ob lepem vremenu pričara najlepši možen razgled na Goriška Brda in okolico.
     
  • Grad Vipolže, nekoč mogočen lovski dvorec in reprezentančna vila goriških grofov. V času prve svetovne vojne je bil dvorec popolnoma preurejen v vojaško bolnišnico, ki jo je najprej poškodovala bomba, kasneje pa še požar. Vse kar je ostalo od nje, je bilo plesišče, ki je v uporabi še danes.