DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE KJER SE ZLIJETA NARAVA IN ZGODOVINA

Kjer se zlijeta narava in zgodovina

Občina Sevnica ponuja polno prelepih trenutkov za izletnike. Našli boste prelepe kotičke za izlete in piknike, pohodništvo, kolesarjenje in ribolov. Poleg tega pa sevniška občina spada v Posavski vinorodni okoliš, ki je znan po lahkih vinih, predvsem po cvičku in modri frankinji.

Prelepa narava z možnostmi za izlete in pridih preteklosti v arhitekturi in stavbah so razlog, da se Sevnico vsekakor splača obiskati. Za vas smo pripravili nekaj točk, ki jih ne gre spregledati, a ko boste v teh krajih, boste našli še polno zanimivih kotičkov.

Grad Sevnica

Grad SevnicaGrad Sevnica z Lutrovsko kletjo je eden najlepših, najbolj ohranjenih in oživljenih srednjeveških gradov pri nas. V njem si lahko ogledate baročni salon, slavnostne prostore s freskami, staro šolsko učilnico, gasilsko zbirko, kapelo, lutkovno gledališče, zbirko krasilne umetnosti, razstavne galerije, zbirko Kamni govorijo, grajsko kaščo, vinoteko, vinograd, kavarno, grajski park. Spodnji grad Sevnica pa je z letnico 1613 najstarejša stavba na Glavnem trgu, ki je skupaj z neoromansko župnijsko cerkvijo sv. Nikolaja, s cerkvijo sv. Florjana iz leta 1443 in z obnovljenim znamenjem s kipom sv. Martina iz 17. stoletja, osrednji in najstarejši del Sevnice.

Ajdovski gradec

Ob Sevniški planinski poti se nahaja arheološki park Ajdovski gradec, ki je eden največjih starokrščanskih središč na območju Alp in Podonavja. Na Ajdovskem gradcu najdemo najbolj celovito raziskano naselje iz obdobja preseljevanja ljudstev pri nas, ki ga lahko primerjamo z naselbinami, kot so Rifnik pri Šentjurju, Ajdna nad Potoki in Veliki Korinj. Skupaj z njimi je zadnji glasnik rimske civilizacije na slovenskem ozemlju.

Gor v hrib

Grad Sevnica z Lutrovsko kletjo, ki pazi na Sevnico pod seboj, je eden najlepših, najbolj ohranjenih in oživljenih srednjeveških gradov pri nas.

Okoli Sevnice se na zaobljenih gričih kot samotni stražarji belijo cerkve in cerkvice, mnoge so spomeniško zaščitene in še danes poudarjajo prvobitno lepoto in nedotakljivost naravnega okolja. Tudi srednjeveška cerkev sv. Jurija na Šentjurskem hribu (376 m) pri Tržišču iz začetka 13. stoletja sodi v sam vrh naših umetnostnih spomenikov.

Če pa vas noge nesejo še malce višje, se sprehodite do Lovrenca, s suhimi travniki sredi gozdne krajine poraščenega 722 metrov visokega vrha. Poleg cerkve sv. Lovrenca je poznan predvsem po naravnem rastišču enega od rastlinskih simbolov planinstva – encijana oziroma Clusijevega svišča (Genitana Clusi), ki kljub oddaljenosti od alpskih rastišč konec aprila in v maju s kraljevsko modrino obleče okoliške travnike. Nad Boštanjem pa se razrašča še ena naravna posebnost – rumeni sleč (Rhododendron luteum), ali Azalea, ki cveti v maju in je botanična redkost Evrope.

Sprehod skozi zgodovino nam pokaže, da je bilo območje občine Sevnica z Iliri in Kelti poseljeno že v pradavnini (najdbe v okolici Kaplje vasi).

Lisca pritegne skozi celo leti Lisca je najvišja razgledna točka v okolici ter poznan in priljubljen planinski in izletniški cilj. Tu si lahko privoščite okrepčilo v Tončkovem domu, piknik v travi ali prijetno smuko pozimi. Če pa ste dovolj pogumni, se lahko z zmajem ali jadralnim padalom spustite v dolino proti Savi. Lisca ponuja izletnikom prelepa doživetja v vseh letnih časih, neokrnjena narava pa ponuja številne možnosti sprehodov in nabiranja gozdnih sadežev ter zdravilnih rastlin.